Menü

A hajhullás lelki okai és kezelése

A hajunkhoz való hozzáállás evolúciós örökségünk része. A női haj ugyanis hosszú évezredek óta kiemelkedő szerepet tölt be az életünkben. A dús haj mindig is a nőiesség egyik fontos szimbólumának számított. A hajhullás jelensége tehát érthető módon megrémít bennünket.

Kóros hajhullás

Hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta körülbelül 60 hajszálat veszítünk, anélkül, hogy újak nőnének helyettük. A haj veszít dússágából, a hajszálak előfordulása ritkássá válik, foltok is megjelenhetnek a fejbőrön, sőt, az sem ritka, hogy a folyamat kopaszsághoz vezet. Mivel a hajhullásban szenvedő nőket a tünetek erős stresszként érik, nem csoda, ha fokozott mértékű aggódással, szorongással, depresszív gondolatokkal és önképzavarral reagálnak rá.

Lelki okai

Ha külsőleg nem látható gyulladásra, egyéb utaló jel, a betegektől kapott információk is segíthetik a diagnózis felállítását. Olykor kiderülhet, hogy a beteg épp egy feszültebb időszakon megy keresztül, intenzív diétát követ. A hajhullás okairól vérvizsgálat és a hajszálak elemzése, az un. trichogramm vizsgálat is sokat elárulhat. Egy tartósan negatív élethelyzet, a boldogtalanság, a depresszív hangulati állapot egyaránt okozhat jelentős hajveszteséget. De a leggyakoribb lelki tényezőnek mégis a belső félelmek jelenléte a felelős. A szorongásaink, aggályaink, aggodalmaink következtében testünk a hulló hajszálakkal jelzi, hogy a lelkünk bajban van, valamin változtatni kell.

Cinkhiány

Tévhit, hogy a fehér foltokat a körmök alatt kalciumhiány okozza, ugyanis a problémát a kevés cinkbevitel eredményezi. Ez az immun-növelő ásvány - forrásai a hús, baromfi, tenger gyümölcsei, tojás, sajt, diófélék és magvak - nélkülözhetetlen az egészséges haj és köröm növekedéséhez, és a hiányát összefüggésbe hozták a száraz , törékeny hajjal, hajhullással és korpásodással is.

Vashiány

A vasszegény étrend is a körmök töredezését is okozhatja. A vashiányból eredő vérszegénység egyik fő tünetei a ritkuló haj és a hajhullás. Erre nagyon jó megoldás, ha étrendünkbe beépítjük a következőket: vörös húsok, olajos halak, spenót, lencse, bab, szárított gyümölcs, tojás. Érdemes azt is tudni, hogy a vörös húsokból és az olajos halakból származó vas könnyebben szívódik fel a szervezetben, mint a növényi élelmiszerekből származó.

Kezelése

- A sport egészségmegőrző szerepe mellett a rendszeresen végzett testedzés nem csak a plusz kilók ellen nyújt védelmet, de hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága is, ami hajnövekedét okoz.

- A haj- és a bőr egészségének megőrzésében az A-, B-, H-, C- és E vitaminok játszanak fontos szerepet. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagok pótlásáról sem! A vas, a cink, a kalcium, a kén és a réz egyaránt segíti a haj elvékonyodásának megelőzését.

Házi csodaszer receptje

Készíts pálinka és gyógynövények felhasználásával tápláló tonikot, ezzel kúráld a hajtöveket.

Hozzávalók:

- Bojtorján, csalán, dió levél, orvosi zsálya, borsmenta, körömvirág, lándzsás útifű, kamilla, kakukkfű, zsurló, csipkebogyó, nyírfalevél, orbáncfű

A gyógynövényeket tedd a pálinkába!

- Alkohol

Tiszta szesz, pálinka vagy vodka - fontos, hogy a szesz ne legyen 50 fokosnál erősebb!

Elkészítés:

Átlátszó befőttes üvegbe tegyél a fenti szárított növényekből 1-1 kanállal, majd öntsd fel annyi alkohollal, hogy ellepje. Az üveget zárd le, és tedd árnyékos helyre. Az elegyet hagy 4 hétig pihenni, hogy a hatóanyagok kiázhassanak. Végül leszűrd le az oldatot és töltsd üvegbe. Ha túl erősnek érzed tonikodban az alkoholt, desztillált vízzel, vagy a fönti növények főzetével fölhigíthatod.

Hetente 2-3-szor dörzsöld át a tápláló tonikkal a fejbőrödet. Az erős dörzsölés élénkíti a vérkeringést, így segíti a hatóanyagok felszívódását. A várt eredmény biztosan nem marad el!

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.