Menü

A hajhullás lelki okai és kezelése

A hajunkhoz való hozzáállás evolúciós örökségünk része. A női haj ugyanis hosszú évezredek óta kiemelkedő szerepet tölt be az életünkben. A dús haj mindig is a nőiesség egyik fontos szimbólumának számított. A hajhullás jelensége tehát érthető módon megrémít bennünket.

Kóros hajhullás

Hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta körülbelül 60 hajszálat veszítünk, anélkül, hogy újak nőnének helyettük. A haj veszít dússágából, a hajszálak előfordulása ritkássá válik, foltok is megjelenhetnek a fejbőrön, sőt, az sem ritka, hogy a folyamat kopaszsághoz vezet. Mivel a hajhullásban szenvedő nőket a tünetek erős stresszként érik, nem csoda, ha fokozott mértékű aggódással, szorongással, depresszív gondolatokkal és önképzavarral reagálnak rá.

Lelki okai

Ha külsőleg nem látható gyulladásra, egyéb utaló jel, a betegektől kapott információk is segíthetik a diagnózis felállítását. Olykor kiderülhet, hogy a beteg épp egy feszültebb időszakon megy keresztül, intenzív diétát követ. A hajhullás okairól vérvizsgálat és a hajszálak elemzése, az un. trichogramm vizsgálat is sokat elárulhat. Egy tartósan negatív élethelyzet, a boldogtalanság, a depresszív hangulati állapot egyaránt okozhat jelentős hajveszteséget. De a leggyakoribb lelki tényezőnek mégis a belső félelmek jelenléte a felelős. A szorongásaink, aggályaink, aggodalmaink következtében testünk a hulló hajszálakkal jelzi, hogy a lelkünk bajban van, valamin változtatni kell.

Cinkhiány

Tévhit, hogy a fehér foltokat a körmök alatt kalciumhiány okozza, ugyanis a problémát a kevés cinkbevitel eredményezi. Ez az immun-növelő ásvány - forrásai a hús, baromfi, tenger gyümölcsei, tojás, sajt, diófélék és magvak - nélkülözhetetlen az egészséges haj és köröm növekedéséhez, és a hiányát összefüggésbe hozták a száraz , törékeny hajjal, hajhullással és korpásodással is.

Vashiány

A vasszegény étrend is a körmök töredezését is okozhatja. A vashiányból eredő vérszegénység egyik fő tünetei a ritkuló haj és a hajhullás. Erre nagyon jó megoldás, ha étrendünkbe beépítjük a következőket: vörös húsok, olajos halak, spenót, lencse, bab, szárított gyümölcs, tojás. Érdemes azt is tudni, hogy a vörös húsokból és az olajos halakból származó vas könnyebben szívódik fel a szervezetben, mint a növényi élelmiszerekből származó.

Kezelése

- A sport egészségmegőrző szerepe mellett a rendszeresen végzett testedzés nem csak a plusz kilók ellen nyújt védelmet, de hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága is, ami hajnövekedét okoz.

- A haj- és a bőr egészségének megőrzésében az A-, B-, H-, C- és E vitaminok játszanak fontos szerepet. Ne feledkezzünk meg az ásványi anyagok pótlásáról sem! A vas, a cink, a kalcium, a kén és a réz egyaránt segíti a haj elvékonyodásának megelőzését.

Házi csodaszer receptje

Készíts pálinka és gyógynövények felhasználásával tápláló tonikot, ezzel kúráld a hajtöveket.

Hozzávalók:

- Bojtorján, csalán, dió levél, orvosi zsálya, borsmenta, körömvirág, lándzsás útifű, kamilla, kakukkfű, zsurló, csipkebogyó, nyírfalevél, orbáncfű

A gyógynövényeket tedd a pálinkába!

- Alkohol

Tiszta szesz, pálinka vagy vodka - fontos, hogy a szesz ne legyen 50 fokosnál erősebb!

Elkészítés:

Átlátszó befőttes üvegbe tegyél a fenti szárított növényekből 1-1 kanállal, majd öntsd fel annyi alkohollal, hogy ellepje. Az üveget zárd le, és tedd árnyékos helyre. Az elegyet hagy 4 hétig pihenni, hogy a hatóanyagok kiázhassanak. Végül leszűrd le az oldatot és töltsd üvegbe. Ha túl erősnek érzed tonikodban az alkoholt, desztillált vízzel, vagy a fönti növények főzetével fölhigíthatod.

Hetente 2-3-szor dörzsöld át a tápláló tonikkal a fejbőrödet. Az erős dörzsölés élénkíti a vérkeringést, így segíti a hatóanyagok felszívódását. A várt eredmény biztosan nem marad el!

Szerző: Udvari Fanni

Már csekély testsúlycsökkentés mérsékli a társbetegségek kezelésére fordított gyógyszerek költségeit

Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Tényleg napi 10.000 lépést kell sétálni?

A legtöbb okostelefon gyártója nagyon modern, a rendszerből eltávolíthatatlan alkalmazásokkal igyekszik megszínesíteni a mindennapjainkat. Sokunknak biztos lépésszámláló is található a telefonján. De vajon elég-e az általuk előírt napi 10.000 lépés az egészséghez? Erre keresünk most választ.

Túlzásba vitt edzés negatív hatásai

Tény, sportra mindenkinek szüksége van. Ám van az a pont, amikor az edzés fanatizmusba csap át, ami károkat okozhat, a túledzettség, másnéven exorexia. A külső környezeti behatások is hozzájárulnak, hogy az amúgy is instabil nő, férfi intenzívebb edzésekbe kezdjen.

A foltos hajhullás kezelése

Sokak számára jelent leküzdhetetlen problémát, az alopecia areata, egy jelenleg is zajló vizsgálat azonban megoldást nyújthat a foltos hajhullás kezelésére.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.