Menü

Csíráztassunk. Mit, hogyan, miért?

Őszinte leszek. Kétszer is kaptam már ajándékba csíráztató edényt. Egyszer barátnőmtől, egyszer unokatestvéremtől. Mind a kétszer hatalmas örömmel fogadtam és lelkesen köszöntem meg, majd szépen titokban továbbajándékoztam. (remélem ők nem találkoznak majd ezzel a cikkel) Sajnos nem keltett bennem vágyat, hogy magokat öntözgessek és azt se tudtam, hogy kezdjek neki, milyen ízük lesz. A férjem is nézegette, de nem volt őszinte a mosolya. Aztán ment a csíratál az ajándéktasakba, kis szalaggal átkötve. Valaki másnak.

Nem is jutott eszembe többé, hogy valaha volt ilyenem, azonban egy számomra nagyon kedves barátomtól kaptam a télen egy kis ajándékot. Nekem küldte a kis dobozt. Nagyon vártam a meglepit. Kibontottam: csíráztató tál. Hmmm… De jó.

Az igazság az, hogy ha ez a valami már harmadszor is megtalál engem, akkor nagyon ragaszkodik hozzám, intő jel, ki kell próbálni. Hát akkor csíráztassunk. A barátom elmondta telefonon, hogyan kell, de nem figyeltem és elfelejtettem, azonban a gyengébbeknek készült használati utasítás, így követtem a tervet. A kis magokat (mert azt is kaptam hozzá) – név szerint brokkoli és retek, meg azt hiszem zsázsamag – beáztattam pár órára egy kis pohár vízbe (annyi vízbe, ami épp ellepte őket), majd leszűrtem és a megduzzadt szemeket lyukacsos csíráztató edénybe oszlattam el, a három fajtát a három kis rekeszbe külön-külön. Naponta figyeltem, gyakran átmostam, tanulmányoztam és olyan 1-2 nap múlva körvonalazódtak a csírakezdemények, majd 5-7 nap elteltével elkészültek a kis hajtások és lehetett kóstolni, salátába tenni, szendvicsbe kipróbálni, turmixba beledobni. Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok. Ízük elsőre számomra szokatlan, jellegzetes, a retek és a brokkoli kifejezetten ízlett, eleinte érdekes, némelyik kicsit csípős, de megszokható, megszerethető.

Miért kellene csírákat ennünk? Mert a csírák enzimbombák. A brokkolinak, a vöröskáposztának, a reteknek és a hagymának a csírái a leggazdagabbak vitaminok és enzimek tekintetében, ezért érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk ezeket. A brokkoli csíra például vértisztító, csont és látáserősítő hatású. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulását. Étvágyjavítóként is javasolják. A csíranövény 5 – 6 nap csíráztatás után fogyasztható. Amivel én nehezen békéltem meg a csíráztatás alatt, az a szaga. Abban a hét napban, amíg folyamatosan alakultak a növénykéim, végig éreztem a lakásban a magok erőteljes, jellegzetes aromáját. Lehet, hogy csak nekem volt szokatlan, s más nem így gondolja, én azonban mindig éreztem a növényeket, amikor beléptem a lakásba.

Aki úgy dönt, hogy megismerkedik ezzel a vitathatatlanul egészséges élelmiszerrel és szokással, az figyeljen arra csíráztatáskor, hogy kerülje a csírák hőkezelését, tehát ne főzze, ne süsse meg, mert ezáltal károsodik és elveszíti előnyös tulajdonságainak nagy részét. A legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket a növényeket. Egy fél marékkal tehetünk a salátáinkba, szendvicseinkbe, de köretként is el tudom képzelni húsok mellé.

Nem tudok hirtelen semmilyen más olyan zöldnövényt mondani, ami ennyire koncentráltan tartalmaz számos vitamint és tápanyagot. Magas a vitamintartalmuk mellett jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk is, ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek, azonban gondosan ügyeljünk arra, hogy magokat megbízható helyről vásároljunk.

Körömerősítés természetes úton

A köröm egészsége és szépsége a mai modern világban a nőiesség egyik kifejező eszköze is egyben, viszont a higiénia miatt is nagyon fontos odafigyelni rá. A szép és természetes megjelenés hátterében az erős körmök állnak, aminek eléréséhez most néhány hatásos tippel, illetve jól bevált praktikával szeretnék szolgálni nektek.

Gyerek edzőcipőben

Az nem kérdés, hogy minden gyereknek jót tesz, ha sportol valamit. Ha lehet, próbáljon ki többféle sportágat, hiszen így tud választani közülük. Hogy miért fontos többféle sportágat kipróbálni? Erre kerestük a válaszokat a cikkben.

Sportolhatok, ha épp meg vagyok fázva?

Tengernyi ok és írás, cikk és tanulmány létezik arról, hogy szánjuk rá magunkat, kezdjük el, sportoljunk, menjünk, csináljuk, kocogjunk, tornázzunk, súlyzózzunk, bicajozzunk, azonban arról is beszélni kell, mikor nem ajánlott mozogni, mert fontosabb a pihenés, regenerálódás. Néhány eset, amikor NEM ajánlott edzeni.

Tanfolyamok, amelyekkel lefoglalhatod magad

Hiába tűnik úgy, hogy rohan a világ és vele együtt mi is, mégis rengetegen élnek körülöttünk, a környezetünkben, akik olykor nem tudnak mit kezdeni a felhalmozódott szabadidejükkel. Számukra ajánlunk most néhány szórakoztató tanfolyamot.

A McKenzie torna nyomában

A McKenzie-módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere. Ez az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. A lényeg, hogy egy erre kiképzett szakember (orvos, gyógytornász) tüzetes állapot felmérését követően a gerinc nyújtását célzó gyakorlatsorral lokalizálja a fájdalmat és a beteg aktív, sokszor otthoni gyakorlásának hála csökkenti és/vagy megszünteti a tüneteket.