Menü

Csíráztassunk. Mit, hogyan, miért?

Őszinte leszek. Kétszer is kaptam már ajándékba csíráztató edényt. Egyszer barátnőmtől, egyszer unokatestvéremtől. Mind a kétszer hatalmas örömmel fogadtam és lelkesen köszöntem meg, majd szépen titokban továbbajándékoztam. (remélem ők nem találkoznak majd ezzel a cikkel) Sajnos nem keltett bennem vágyat, hogy magokat öntözgessek és azt se tudtam, hogy kezdjek neki, milyen ízük lesz. A férjem is nézegette, de nem volt őszinte a mosolya. Aztán ment a csíratál az ajándéktasakba, kis szalaggal átkötve. Valaki másnak.

Nem is jutott eszembe többé, hogy valaha volt ilyenem, azonban egy számomra nagyon kedves barátomtól kaptam a télen egy kis ajándékot. Nekem küldte a kis dobozt. Nagyon vártam a meglepit. Kibontottam: csíráztató tál. Hmmm… De jó.

Az igazság az, hogy ha ez a valami már harmadszor is megtalál engem, akkor nagyon ragaszkodik hozzám, intő jel, ki kell próbálni. Hát akkor csíráztassunk. A barátom elmondta telefonon, hogyan kell, de nem figyeltem és elfelejtettem, azonban a gyengébbeknek készült használati utasítás, így követtem a tervet. A kis magokat (mert azt is kaptam hozzá) – név szerint brokkoli és retek, meg azt hiszem zsázsamag – beáztattam pár órára egy kis pohár vízbe (annyi vízbe, ami épp ellepte őket), majd leszűrtem és a megduzzadt szemeket lyukacsos csíráztató edénybe oszlattam el, a három fajtát a három kis rekeszbe külön-külön. Naponta figyeltem, gyakran átmostam, tanulmányoztam és olyan 1-2 nap múlva körvonalazódtak a csírakezdemények, majd 5-7 nap elteltével elkészültek a kis hajtások és lehetett kóstolni, salátába tenni, szendvicsbe kipróbálni, turmixba beledobni. Sötét helyen a csírák világosak lesznek és B2-vitaminban gazdagok. Világosban a csírák zöldek lesznek és C-vitaminban gazdagok. Ízük elsőre számomra szokatlan, jellegzetes, a retek és a brokkoli kifejezetten ízlett, eleinte érdekes, némelyik kicsit csípős, de megszokható, megszerethető.

Miért kellene csírákat ennünk? Mert a csírák enzimbombák. A brokkolinak, a vöröskáposztának, a reteknek és a hagymának a csírái a leggazdagabbak vitaminok és enzimek tekintetében, ezért érdemes lenne rendszeresen fogyasztanunk ezeket. A brokkoli csíra például vértisztító, csont és látáserősítő hatású. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulását. Étvágyjavítóként is javasolják. A csíranövény 5 – 6 nap csíráztatás után fogyasztható. Amivel én nehezen békéltem meg a csíráztatás alatt, az a szaga. Abban a hét napban, amíg folyamatosan alakultak a növénykéim, végig éreztem a lakásban a magok erőteljes, jellegzetes aromáját. Lehet, hogy csak nekem volt szokatlan, s más nem így gondolja, én azonban mindig éreztem a növényeket, amikor beléptem a lakásba.

Aki úgy dönt, hogy megismerkedik ezzel a vitathatatlanul egészséges élelmiszerrel és szokással, az figyeljen arra csíráztatáskor, hogy kerülje a csírák hőkezelését, tehát ne főzze, ne süsse meg, mert ezáltal károsodik és elveszíti előnyös tulajdonságainak nagy részét. A legegészségesebb, ha nyersen fogyasztjuk ezeket a növényeket. Egy fél marékkal tehetünk a salátáinkba, szendvicseinkbe, de köretként is el tudom képzelni húsok mellé.

Nem tudok hirtelen semmilyen más olyan zöldnövényt mondani, ami ennyire koncentráltan tartalmaz számos vitamint és tápanyagot. Magas a vitamintartalmuk mellett jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk is, ezáltal fontos, értékes tápanyagforrást jelentenek, azonban gondosan ügyeljünk arra, hogy magokat megbízható helyről vásároljunk.

Neked mi a hobbid?

Nemcsak stressz-szintünket csökkenti, de életünket is változatossá teszi egy értelmes hobbi, egy hasznos szabadidős tevékenység, egy szórakoztató időtöltés. Neked mi a szenvedélyed?

8 ok, hogy miért menj táncházba egy sima buli helyett

Szórakozni mindenki szeret. Ennek vannak közismert, szűk körben ismert, és egészen sajátos módjai is. Kevesen tudnak ellenállni egy jó lagzinak, ahol élő zene és hangulatos díszítés biztosítja a táncos jókedvet. És ezt a hangulatot sok más buli is igyekszik megtartani. De ha valami újra vágysz, akkor mindenképpen próbáld ki a táncházat! Íme, nyolc érv, hogy miért.

A szóbeli nyelvvizsga stressze

Mindenkinek aki továbbtanulásra adja a fejét szembe kell néznie a nyelvvizsga nehézségeivel. Íme néhány tipp, hogy a szóbeli nyelvvizsga kapujában se rettenjünk meg! Hajrá, sikeres vizsgára fel!

Programok egyedül? Miért ne?

Ha eddig meg voltál győződve róla, hogy egyedül nem lehet jó programokat kitalálni, akkor ezeket a sorokat mindenképp el kell olvasnod. Ugyanis rengeteg érdekes dolgot lehet csinálni egyedül: még nyaralni, pihenni, kikapcsolódni is, nem is beszélve az egyéb, nagyon izgalmas programokról.

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!