Menü

A McKenzie torna nyomában

A McKenzie tornáról már szinte mindenki hallott. Nekem is ezt írták ki a hátfájásom kezelésére. A módszer kétségkívül remek, a világ 40 országában alkalmazzák. Az alapja, hogy egy erre kiképzett, szakintézeti oklevéllel rendelkező szakember (többségében gyógytornász) alapos állapot felmérés során a gerincbetegségeknél fellépő fájdalom lokalizációját követően egy közös munkában elnyújtja és megszünteti azt. A lényeg, hogy a beteg aktívan részt vegyen és 'meggyógyítsa' önmagát. Sok hazai, otthoni gyakorlást igényel, amelyhez sok türelem szükséges. Emellett nagyon fontos, hogy őszinték legyünk a kezelőnkkel, mert nem mindenkinél alkalmazható ez az eljárás, a fájdalom centralizáció nem mindig megoldható. Például ha különféle a gyulladásos betegségek, a tumoros megbetegedések és a súlyos csontritkulás van a háttérben, akkor sajnos ellenjavalt. Tehát, korán sem jó minden állapotra ugyanaz a gyakorlat. Kimondható, hogy ez a tornasor a nyugati orvoslás elvein alapuló, biomechanikailag, élettanilag és anatómiailag is alátámasztott hozzáállás/kezelési rendszer.

A sok előnye közül az egyike ennek a módszernek, hogy segédeszközmentes. Emellett a sok apró gyakorlat a mozgásszervi problémák okait, amelyek lehet a napközbeni egyoldalú terhelés vagy a hosszú ideig tartó ülés, kiegyenlíthetjük a nap folyamán többször végzett ellentétes irányú mozgással. Maga a módszert, ezt a mechanikus diagnózist és kezelési elvrendszert a fájdalom egyéni mozgásáról, is így fedezte fel és dolgozta ki az angolszász névadó orvos.

A személyre szabott segítség, feladatsor kialakításakor figyelembe veszi a szakember a páciens életmódját, hogy a lehető legkönnyebben beépíthesse hétköznapjaiba a tornát. Az önálló egyéni munkát később már csak érintőlegesen segítik. Általában a komolyabb problémák, műtétek megelőző kezeléseként is működik. A McKenzie- módszer tehát hosszú távon és távra kínál olyan gyakorlatokat, amelyekkel kezelhetjük magunkat a hát és nyaki részeken egyaránt. De mi helyzet más ízületek esetében, mint a váll és a térd? A módszer nagy hangsúlyt fektet a fájdalommentes teljes mozgástartomány mihamarabbi elérése és a panaszok kiújulásának megelőzésére. Fontos, hogy figyeljük a testünk üzenetét hozzánk és merjünk szakszerű segítséget kérni, hogy aztán szép lassan megtanulhassunk meggyógyítani magunkat.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?