Menü

Mi történik a pszichológusnál?

A pszichológusnál egyéni tanácsadás során két személy beszélget, de csak egyikük élete és jólléte van a középpontban. Saját magáról legfeljebb akkor beszél, ha az egyértelműen segítséget jelent a kliens számára. A pszichológus képzettségétől, tapasztalataitól függően saját módszerekkel dolgozik, nincs tehát két egyforma pszichológus és két egyforma segítés, minden szakember a saját tudása és szemléletmódja szerint, a személyiségét használva áll a kliensei jóllétének szolgálatában. A tanácsadás során a pszichológus a kliens belső folyamatainak csupán kísérője, segít meglátni olyan összefüggéseket, amelyeket belülről az adott élethelyzetben nehéz észrevenni. A szakember jelen van, a találkozás alatt a kliensre figyel, empatikus, olyan személy, akivel teljesen őszintén lehet beszélgetni és akivel való kapcsolat kialakulása nem cél, hanem eszköz.

Nem megy haza a klienssel, nincs ott, amikor a való életben helyt kell állni, de az ülések során támogatja, segíti őt, hogy személyisége gazdagodjon, és képes legyen hatékonyabban megküzdeni az élet során szembejövő akadályokkal. Ha készek vagyunk megélni a fájdalmat annak érdekében, hogy a változás végbemehessen, és később jól lehessünk, ha hajlandóak vagyunk és nem csupán másokat okolni az állapotunkért, akkor a pszichológus segíthet elindítani a folyamatot. Egy ülés hossza 50 perc, a pár és családterápiás ülések 90 percig tartanak. Az első beszélgetés hossza általában 60-70 perc. A szakembereket a teljes titoktartás, és a pszichológus etika szabályai vonatkoznak. Az első beszélgetést követően 3-4 találkozás kell a teljesebb kép kialakításához. Rövid terápiák esetében is szükség van általában 13-15 ülésre ahhoz, hogy stabil, tünetmentes állapotot eredményezzen.

Mivel érdemes szakemberhez fordulni?

- Például, ha nagyobb veszteséget éltél át vagy ha folyamatos stressz vesz körül, azt tapasztalod, hogy a közérzeted hosszabb ideje rossz, hangulatod nyomott, orvosi indok nélkül kellemetlen testi tüneteket érzel.Még a tünetek súlyosbodása előtt keress fel egy pszichológust.

- Képességeiben és önmagadban sem bízol.

- Megmagyarázhatatlan testi tüneteid vannak, betegnek érzed magad, de az orvosi kivizsgálások ellenére sem találják meg problémád okát.

- Nyomasztó gondolatoktól nem tudsz szabadulni, amelyek őrlődnek benned, spontán elsírod magad.

- Kapcsolataidat nem tudod helyesen kezelni és egyre sűrűsödnek a konfliktusok körülötted.

- Egy-két pohár ital segítségével tudsz csak kikapcsolódni, ellazulni esténként.

Ne várjuk meg, amíg a lelki probléma fizikális betegségekbe fordul, de ha ez már megtörtént, akkor se feledjük, hogy a test és a lélek együtt, egymást támogatva haladhat a teljes kiegyensúlyozottság és egészség felé!

Szerző: Udvari Fanni

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.