Menü

Mi történik a pszichológusnál?

A pszichológusnál egyéni tanácsadás során két személy beszélget, de csak egyikük élete és jólléte van a középpontban. Saját magáról legfeljebb akkor beszél, ha az egyértelműen segítséget jelent a kliens számára. A pszichológus képzettségétől, tapasztalataitól függően saját módszerekkel dolgozik, nincs tehát két egyforma pszichológus és két egyforma segítés, minden szakember a saját tudása és szemléletmódja szerint, a személyiségét használva áll a kliensei jóllétének szolgálatában. A tanácsadás során a pszichológus a kliens belső folyamatainak csupán kísérője, segít meglátni olyan összefüggéseket, amelyeket belülről az adott élethelyzetben nehéz észrevenni. A szakember jelen van, a találkozás alatt a kliensre figyel, empatikus, olyan személy, akivel teljesen őszintén lehet beszélgetni és akivel való kapcsolat kialakulása nem cél, hanem eszköz.

Nem megy haza a klienssel, nincs ott, amikor a való életben helyt kell állni, de az ülések során támogatja, segíti őt, hogy személyisége gazdagodjon, és képes legyen hatékonyabban megküzdeni az élet során szembejövő akadályokkal. Ha készek vagyunk megélni a fájdalmat annak érdekében, hogy a változás végbemehessen, és később jól lehessünk, ha hajlandóak vagyunk és nem csupán másokat okolni az állapotunkért, akkor a pszichológus segíthet elindítani a folyamatot. Egy ülés hossza 50 perc, a pár és családterápiás ülések 90 percig tartanak. Az első beszélgetés hossza általában 60-70 perc. A szakembereket a teljes titoktartás, és a pszichológus etika szabályai vonatkoznak. Az első beszélgetést követően 3-4 találkozás kell a teljesebb kép kialakításához. Rövid terápiák esetében is szükség van általában 13-15 ülésre ahhoz, hogy stabil, tünetmentes állapotot eredményezzen.

Mivel érdemes szakemberhez fordulni?

- Például, ha nagyobb veszteséget éltél át vagy ha folyamatos stressz vesz körül, azt tapasztalod, hogy a közérzeted hosszabb ideje rossz, hangulatod nyomott, orvosi indok nélkül kellemetlen testi tüneteket érzel.Még a tünetek súlyosbodása előtt keress fel egy pszichológust.

- Képességeiben és önmagadban sem bízol.

- Megmagyarázhatatlan testi tüneteid vannak, betegnek érzed magad, de az orvosi kivizsgálások ellenére sem találják meg problémád okát.

- Nyomasztó gondolatoktól nem tudsz szabadulni, amelyek őrlődnek benned, spontán elsírod magad.

- Kapcsolataidat nem tudod helyesen kezelni és egyre sűrűsödnek a konfliktusok körülötted.

- Egy-két pohár ital segítségével tudsz csak kikapcsolódni, ellazulni esténként.

Ne várjuk meg, amíg a lelki probléma fizikális betegségekbe fordul, de ha ez már megtörtént, akkor se feledjük, hogy a test és a lélek együtt, egymást támogatva haladhat a teljes kiegyensúlyozottság és egészség felé!

Szerző: Udvari Fanni

Színek, illatok, élmények - mi segít a tanulásban?

A környezetünk nagyon sok mindent befolyásol az életünkben. A tanulás és elsajátítás is olyan dolgok, melyekre nemcsak a saját befogadóképességünk van hatással, hanem a magunk körül tapasztalt jelenségek is. Mi minden teheti könnyebbé a tanulást a környezetünkben?

Miért gondolunk néha olyan dolgokat, amelyek ránk nem jellemzőek?

Igen, néha a legangyalibb kisgyerek is belegondol, hogy milyen lenne az uzsonnáját egy az egyben hozzávágni a tanító nénihez. És ez a gondolat a felnőttekben ugyanígy megfogalmazódik, ha nem is ilyen kontextusban. „Mi lenne, ha ahelyett, hogy átadom a helyemet a buszon, elkiáltanám magam, hogy én fáradt vagyok, és hagyjon engem mindenki békén?” És ez még az egyik legszolidabb verzió volt. De honnan jönnek ezek?

A kiégés ismertető jelei

A burnout nemcsak a munkamániások iszonyatos betegsége, mindenkit fenyeget, aki a magánélete és munkája között nem találja meg a harmóniát. A kiégés gyógyítása nehezebb, mint a megelőzése.

Miért olyan nehéz bocsánatot kérni?

Lelki egészségünkre a konfliktusok kifejezetten ártalmasak, mégis nehezen tudjuk elkerülni és lezárni azokat. Pedig olykor egy-két szón múlna csak. De bocsánatot kérni és megbocsátani egyaránt nagyon nehéz.

Miért van szükségünk sematikus dolgokra az életünkben?

A körülöttünk lévő világ teli van átlagos, megszokott jelenségekkel. Ugyanaz a boldog befejezés a könyvekben, ugyanaz a kettősség a filmekben, ugyanúgy botladozó emberek a mozivásznon, és ugyanazok a tipikus életutak a barátaink között. A biztos pontokra épülő történeteknek pedig általában van keletje, s ezek sokszor az életünkben is megjelennek. De miért szeretjük a sémákat?