Menü

Mi történik a pszichológusnál?

A pszichológusnál egyéni tanácsadás során két személy beszélget, de csak egyikük élete és jólléte van a középpontban. Saját magáról legfeljebb akkor beszél, ha az egyértelműen segítséget jelent a kliens számára. A pszichológus képzettségétől, tapasztalataitól függően saját módszerekkel dolgozik, nincs tehát két egyforma pszichológus és két egyforma segítés, minden szakember a saját tudása és szemléletmódja szerint, a személyiségét használva áll a kliensei jóllétének szolgálatában. A tanácsadás során a pszichológus a kliens belső folyamatainak csupán kísérője, segít meglátni olyan összefüggéseket, amelyeket belülről az adott élethelyzetben nehéz észrevenni. A szakember jelen van, a találkozás alatt a kliensre figyel, empatikus, olyan személy, akivel teljesen őszintén lehet beszélgetni és akivel való kapcsolat kialakulása nem cél, hanem eszköz.

Nem megy haza a klienssel, nincs ott, amikor a való életben helyt kell állni, de az ülések során támogatja, segíti őt, hogy személyisége gazdagodjon, és képes legyen hatékonyabban megküzdeni az élet során szembejövő akadályokkal. Ha készek vagyunk megélni a fájdalmat annak érdekében, hogy a változás végbemehessen, és később jól lehessünk, ha hajlandóak vagyunk és nem csupán másokat okolni az állapotunkért, akkor a pszichológus segíthet elindítani a folyamatot. Egy ülés hossza 50 perc, a pár és családterápiás ülések 90 percig tartanak. Az első beszélgetés hossza általában 60-70 perc. A szakembereket a teljes titoktartás, és a pszichológus etika szabályai vonatkoznak. Az első beszélgetést követően 3-4 találkozás kell a teljesebb kép kialakításához. Rövid terápiák esetében is szükség van általában 13-15 ülésre ahhoz, hogy stabil, tünetmentes állapotot eredményezzen.

Mivel érdemes szakemberhez fordulni?

- Például, ha nagyobb veszteséget éltél át vagy ha folyamatos stressz vesz körül, azt tapasztalod, hogy a közérzeted hosszabb ideje rossz, hangulatod nyomott, orvosi indok nélkül kellemetlen testi tüneteket érzel.Még a tünetek súlyosbodása előtt keress fel egy pszichológust.

- Képességeiben és önmagadban sem bízol.

- Megmagyarázhatatlan testi tüneteid vannak, betegnek érzed magad, de az orvosi kivizsgálások ellenére sem találják meg problémád okát.

- Nyomasztó gondolatoktól nem tudsz szabadulni, amelyek őrlődnek benned, spontán elsírod magad.

- Kapcsolataidat nem tudod helyesen kezelni és egyre sűrűsödnek a konfliktusok körülötted.

- Egy-két pohár ital segítségével tudsz csak kikapcsolódni, ellazulni esténként.

Ne várjuk meg, amíg a lelki probléma fizikális betegségekbe fordul, de ha ez már megtörtént, akkor se feledjük, hogy a test és a lélek együtt, egymást támogatva haladhat a teljes kiegyensúlyozottság és egészség felé!

Szerző: Udvari Fanni

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.

Hogyan befolyásolhatják a fogaink az önbecsülésünket?

A fogaink egészségi állapota valóban befolyásolja az önbizalmunkat. Hogy valaki mennyit mosolyog, mutatja az elégedettségi szintjét is.

Hogyan segíthetsz, ha valaki depressziós a környezetedben?

A depresszió egy aktívan terjedő mentális megbetegedés. Sokszor nehéz beismerni (vagy felismerni), mivel is állunk szemben, és ez a férfiaknak gyakran nagyobb problémát jelent, mint a nőknek.