Menü

Nem ússzuk meg szárazon

Egy jó kártyajátékos mindig tudja mikor játssza ki a lapjait. De a Szabadúszók francia filmnek nem kellett csodát tennie. A kint veszedelmesen népszerű Gilles Lellouche átállt a kamera másik oldalára és elénk varázsolt egy kissé morbid, kesernyés vígjáték/drámát. A leosztás remek. Adott a főhős, Mathieu Amalric (Szkafander és pillangó, Quantum csendje), aki két éve depressziós és nem csinál semmit. A dilibogyó szedést és az elveszettséget csak egy dolog szakítja meg, mikor néha kimozdul otthonról. Azonban egyszer csak egy férfi szinkronúszó csapatban találja magát. Itt tényleg mindenkinek megvan a maga sztorija. Csak kapkodjuk a fejünket annyi remek frankofón színészt sikerült megszerezni a filmhez. Itt van például a legviccesebb belga komikus, Benoit Poelvoorde mint kiégett vállalkozó, míg a mindig csodás Guillaume Canet szigorú gyár műszakvezető. Ami közös a maroknyi kicsit pocakos átlagemberben, hogy a csoportterápiával egybekötött tréningeken lassanként csapattá, családdá válnak és megváltják magukat.

A rutin habár nagy úr, de a szinkronúszás, a sport sok mindenen átsegít. Anyagi csődön éppúgy, mint a válásokon. A film angol címe is igen plasztikus és remek, hiszen az Úszol vagy elsüllyedsz. És valóban, főhőseink ízig-vérig lúzerek, akiket az tart életben, hogy merik vállalni magukat: a feminim oldalukat és a szinkronúszást. Szépen a keserédes fél poénok közepette rádöbbenünk mi is, hogy az élet nagy sikerei a mindennapokban vannak. Az önmagunkba vetett hit és az életszeretet határoz meg mindent és teremti meg őket. A maroknyi kis dream team pedig felnő a feladathoz és végül beneveznek még a világbajnokságra is. Kezdetét veszi a felkészülés, amely nem akármilyen változásokat okoz bennük és edzőikben egyaránt.

A Szabadúszók aprócska hibája talán az, hogy pár nagy ziccert kihagy és jóval kevésbé vicces, mint amit az alaphelyzet vagy az előzetese ígérne. Ennek ellenére nagyon kedves darab, ahol ismét, mint annyiszor a francia filmekben, a mindennapok embere, emberei kerül(nek) előtérbe. A kis gondok, az identitásválságok és a legfontosabb üzenet, hogy szeressük egymást és magunkat gyerekek, mert csak így megy. Sapit felvenni és irány az uszoda. Higgyétek el megéri.

Könyvtippek a strandra

Ahogy beköszönt a reggeli melengető napsütéses időszak, sokan egyből a strandszezonra és az oly régóta türelmetlenül várt nyári szabadságra gondolunk. Milliónyi tervet szövögetünk, hogyan váltjuk meg a világot abban az időszakban, amit a legideálisabb esetben inkább pihenésre kellene szánni. Sokan eltervezik, hogy ez lesz az ő időszakuk arra, hogy elvonuljanak a világ elől, és elbújjanak a könyvkupacuk között.

Borban az igazság és a tavaszi jókedv

Szeged 300. születésnapján újra vár Magyarország legnagyobb bormustrája, a 25. Szegedi Borfesztivál és Szeged Napja Ünnepségsorozat - amelynek neve egyet jelent a világ legbarátságosabb fesztivál-közönségével, a napfény, a borértők és a gyönyörű lányok városában, Szegeden!

A Marvel univerzum a helyére került

A Marvel képregényfilmjei nagyon magasra tették a lécet a szórakoztatóiparban. Főleg a Russo testvérek által levezényelt ópuszokkal mindannyian újra gyerekek lettünk és tudtunk egy téttelen műfajban izgulni. Az újabb, egy korszakot lezáró darab a Végjáték immáron ostromolja a bevételi listákat. Nézzük, hogy a nagy kritikai és bevételi sikert hozó darab képes-e bevégezni gigantikus küldetését.

4 tuti könyv, ha angolul szeretnél olvasni

Egy idő után az ember hiába jár nyelvtanárhoz, úgy érzi, nem fejlődik. Ha éppen nem jut időnk a nyelvórákra, nyugodtan fordulhatunk a könyvek világa felé.

Világ gaullistái egyesüljetek!

Több mint 12 millió néző volt kíváncsi 4 éve a galloknál a Mit tesz a jó Isten? (nálunk Bazi nagy francia lagzik) című a vígjátékba oltott már-már fizetett politikai hirdetésre a francia társadalom elfogadásáról és arról, hogy minden szép, ha együtt a család. A burzsoá Verneuil család, az élén a zseniális Christian Clavier-val pedig visszatér és újfent bemondja a tutit a francia mindennapokról és dicsőíti a gall kakas hatszögét. A politikai humor sem maradhat távol. Érdekes, idegesítő-klisés, elgondolkodtató, vicces..jöjjön tehát a 2. rész bemutatása.