Menü

Sportolhatok, ha épp meg vagyok fázva?

Sokan megfázás idején sem szívesen hagyják ki az edzést, de vajon jót tesznek-e maguknak a sporttal ilyenkor? Tengernyi ok és írás, cikk és tanulmány létezik arról, hogy szánd rá magad, kezdd el, sportolj, menj, csináld, kocogj, tornázz, súlyzózz, bicajozz, azonban arról is beszélni kell, mikor nem ajánlott mozogni, mert fontosabb a pihenés, regenerálódás. Néhány eset, amikor NEM ajánlott edzeni.

A szervezetet legyengíti egy megfázás, egy influenza, a hőemelkedés, a láz. Ilyenkor semmiképp nem ajánlott edzeni. Kissé náthásan, vagy egy kis köhögéssel én még elmegyek futni, de súlyosabb esetben nem okos dolog nekivágni, hiszen hosszútávon szövődményei is lehetnek (pl. szívizomgyulladás), a sport nem lehet fontosabb az egészségnél.

Nem tudom pontosan, ezt ki és mivel bizonyította ezt, de a szívizomgyulladásról több helyen is olvastam és engem azért megijeszt.

A túledzés, a kevés pihenés hatására kimerülhet a szervezetünk. Az általánosnál súlyosabb fáradtság esetén inkább a pihenést válasszuk, gondoljunk ilyenkor arra, hogy kimerülten, túledzetten sokkal könnyebben és gyorsabban lesérülhetünk. Egy sérülés, egy fájdalmas húzódás hónapokig is eltarthat akár, bölcsebb dolog megelőzni a bajt és pár napot pihenni, mint kényszerből hetekig kihagyni az edzést.

Fájó ízületek, meghúzódott izmok megdolgoztatásával további károkat okozhatunk! Mindenképp meg kell várni a teljes felépülést, hiszen könnyű visszaesni és újabb kényszerpihenéssel eltöltött heteket nyerni. „Á, már csak kicsit fáj”, s újra meghúzódik. Sajnos a tapasztalatból tudom.

Akkor sem tanácsos futni indulni, ha ismeretlen eredetű problémánk, tünetünk van, fáj a fejünk valamiért, erős szívdobogásunk van, mellkasi fájdalmunk, légszomjunk, vagy bármi olyan probléma van, ami korábban nem fordult elő, ebben az esetben is tanácsosabb az elővigyázatosság és orvos tanácsát kikérni sportolás előtt.

Ha sérvünk van, meggondolandó a súlyzó. A megerőltetés ilyenkor tilos. Minden esetben orvos tanácsát kell kikérni és megfogadni, ezt is tapasztaltam, sérvműtétem után hamar kezdtem el a sportot, pedig időt kell hagyni a regenerálódásra, gyógyulásra.

Ha valakinek magas a vérnyomása, mindenképp ajánlott a rendszeres orvosi ellenőrzés, egy megbízható pedig szakember hasznos tanácsokkal tud szolgálni az edzésterv összeállításában. Ő elmondhatja, milyen mozgásformákat érdemes elkerülni, illetve előnyben részesíteni magas vérnyomás esetén.

Különböző betegségek esetén az immunrendszer fokozott működésbe kezd, aki ilyenkor sportol, dupla stressz hatásnak teszi ki szervezetét. Míg az egészséges szervezet számára az erőnlétnek megfelelő sport nem jelent stresszt, addig a legyengült szervezet kíméletet igényel, arról nem is beszélve, hogy nem illendő dolog vírusokat vinni az edzőterembe.

Válaszolva a címre: természetesen alapszabály, hogy betegen nem sportolunk, a betegséget nem lehet sporttal „kiizzadni”, azonban ha a tüneteink nagyon enyhék, például egy kicsit náthásak vagyunk, de nincs lázunk és nem fáj a torkunk, akkor nem kell lemondani a mozgásról, csak az intenzitást kell csökkenteni! Érdemes türelmesnek lenni, hiszen ha mindent megteszünk a gyógyulásért, annál hamarabb kezdhetünk el ismét sportolni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.