Menü

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

Súlyos következmények

Vitaminhiány.: Az egyoldalú diéták nemcsak vitaminhiányt okozhatnak. A gyümölcs- és ivókúráktól túlsavasodhatunk. A reggeli órákban amúgy is jellemző a gyomor savassága, ha ezt még egy savasító hatású gyümölcslével tetézzük, erős gyomorpanaszaink alakulhatnak ki. A szénhidrátszegény diétáknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsír fogyasztására, ami hosszabb távon a koleszterinszint növekedésével jár együtt. Tartsuk szem előtt, hogy ha életmódot nem váltunk, akármilyen drasztikus fogyókúrát választhatunk, a kilók hamar visszaugranak. Mindig érdemes személyre szabott megoldásban gondolkodni, belgyógyászati állapotfelméréssel kezdeni.

Fogékonyabbak leszünk a betegségekre.: Gondoljunk például a káposztaleves diétára vagy a limonádé kúrára. Ha több hétig is ezek szerint étkezünk, ill. koplalunk, az immunrendszer legyengül és sokkal könnyebben kapunk el egy-egy vírust.

Fáradtság.:Egy másik mellékhatás, hogy a kevés energia beviteltől fokozott fáradtságot tapasztalhatunk, a vércukorszint ingadozása pedig szédüléshez vezethet.

Drasztikusan kevés kalória.:Ha radikálisan lecsökkentjük az elfogyasztott kalória mennyiségét, pont ellentétes hatást érünk el. A szervezet a koplalást észlelve lelassítja az anyagcserét, úgymond tartalékol, majd jön a jojó-effektus.

Menstruáció kimaradása.: Ijesztő, ám nem ritka tünet, hogy a túlzásba vitt fogyókúra idején a menstruáció rendszertelenné válik, esetleg egy-egy hónapban ki is marad. Ennek oka a tápanyagok megvonásában, illetve a túlzásba vitt koplalásban keresendő. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: mivel nem elégíted ki a tested szükségleteit, az nem lenne elég erős egy gyerek kihordásához, ezért a peteérés kimarad.

Görcsölő epe, hányinger. A legtöbb diéta alapját a zsírbevitel csökkentése jelenti, ám ha ezt meggondolatlanul és eltúlzott mértékben alkalmazod, akkor nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hiányával, hanem az abból fakadó hiánybetegségekkel is számolnod kell. A zsírbevitel megvonásával a szervezet többek között egyes, az epe meghajtásához szükséges tápanyagokhoz sem jut hozzá, innen pedig egyenes út vezet az epekő megjelenéséhez.

Türelem és kitartás

A látható fogyás körülbelül két hét után figyelhető meg, az igazán látványos változáshoz pedig egy hónapnak is el kell telnie. A szép eredmények láttán ne térjünk vissza régi, egészségtelen étkezési szokásainkhoz. A siker jó motivációt adhat az egészséges étrend követéséhez és hosszú távon való megtartásához. További ösztönzést jelent, ha a fogyókúra alatt rövid távú célokat tűzünk ki magunk elé, és ezek elérésekor megajándékozzuk magunkat egy-egy aprósággal. Osszuk meg barátainkkal is kitartó munkánk eredményét, az ő pozitív visszajelzéseik, dicséreteik is biztatásul szolgálnak majd. A fogyókúra napló vezetésével tudatosíthatjuk az eredményeket és egyben motiválhatjuk is magunkat. Az egészséges és eredményt is megtartó fogyókúra alfája és omegája a kitartás és a türelem. Ha nem a tervezett, vagy elképzelt ütemben sikerül leadni a kilókat, ne legyünk elégedetlenek.

Ne vágjunk meggondolatlanul olyan drasztikus tempójú diétába, ami aztán negatívan fog hatni szervezetünkre. Adjunk időt magunknak és éljünk tudatosan!

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.