Menü

Légy nagyon óvatos a villámdiétával

  • Dátum: 2019.03.18., 08:20

Súlyos következmények

Vitaminhiány.: Az egyoldalú diéták nemcsak vitaminhiányt okozhatnak. A gyümölcs- és ivókúráktól túlsavasodhatunk. A reggeli órákban amúgy is jellemző a gyomor savassága, ha ezt még egy savasító hatású gyümölcslével tetézzük, erős gyomorpanaszaink alakulhatnak ki. A szénhidrátszegény diétáknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a zsír fogyasztására, ami hosszabb távon a koleszterinszint növekedésével jár együtt. Tartsuk szem előtt, hogy ha életmódot nem váltunk, akármilyen drasztikus fogyókúrát választhatunk, a kilók hamar visszaugranak. Mindig érdemes személyre szabott megoldásban gondolkodni, belgyógyászati állapotfelméréssel kezdeni.

Fogékonyabbak leszünk a betegségekre.: Gondoljunk például a káposztaleves diétára vagy a limonádé kúrára. Ha több hétig is ezek szerint étkezünk, ill. koplalunk, az immunrendszer legyengül és sokkal könnyebben kapunk el egy-egy vírust.

Fáradtság.:Egy másik mellékhatás, hogy a kevés energia beviteltől fokozott fáradtságot tapasztalhatunk, a vércukorszint ingadozása pedig szédüléshez vezethet.

Drasztikusan kevés kalória.:Ha radikálisan lecsökkentjük az elfogyasztott kalória mennyiségét, pont ellentétes hatást érünk el. A szervezet a koplalást észlelve lelassítja az anyagcserét, úgymond tartalékol, majd jön a jojó-effektus.

Menstruáció kimaradása.: Ijesztő, ám nem ritka tünet, hogy a túlzásba vitt fogyókúra idején a menstruáció rendszertelenné válik, esetleg egy-egy hónapban ki is marad. Ennek oka a tápanyagok megvonásában, illetve a túlzásba vitt koplalásban keresendő. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: mivel nem elégíted ki a tested szükségleteit, az nem lenne elég erős egy gyerek kihordásához, ezért a peteérés kimarad.

Görcsölő epe, hányinger. A legtöbb diéta alapját a zsírbevitel csökkentése jelenti, ám ha ezt meggondolatlanul és eltúlzott mértékben alkalmazod, akkor nemcsak a zsírban oldódó vitaminok hiányával, hanem az abból fakadó hiánybetegségekkel is számolnod kell. A zsírbevitel megvonásával a szervezet többek között egyes, az epe meghajtásához szükséges tápanyagokhoz sem jut hozzá, innen pedig egyenes út vezet az epekő megjelenéséhez.

Türelem és kitartás

A látható fogyás körülbelül két hét után figyelhető meg, az igazán látványos változáshoz pedig egy hónapnak is el kell telnie. A szép eredmények láttán ne térjünk vissza régi, egészségtelen étkezési szokásainkhoz. A siker jó motivációt adhat az egészséges étrend követéséhez és hosszú távon való megtartásához. További ösztönzést jelent, ha a fogyókúra alatt rövid távú célokat tűzünk ki magunk elé, és ezek elérésekor megajándékozzuk magunkat egy-egy aprósággal. Osszuk meg barátainkkal is kitartó munkánk eredményét, az ő pozitív visszajelzéseik, dicséreteik is biztatásul szolgálnak majd. A fogyókúra napló vezetésével tudatosíthatjuk az eredményeket és egyben motiválhatjuk is magunkat. Az egészséges és eredményt is megtartó fogyókúra alfája és omegája a kitartás és a türelem. Ha nem a tervezett, vagy elképzelt ütemben sikerül leadni a kilókat, ne legyünk elégedetlenek.

Ne vágjunk meggondolatlanul olyan drasztikus tempójú diétába, ami aztán negatívan fog hatni szervezetünkre. Adjunk időt magunknak és éljünk tudatosan!

Szerző: Udvari Fanni

Az autofágia fiatalító hatása

Az autofágia egy sejtszinten történő, természetes regenerációs folyamat, melynek hatására csökken bizonyos betegségek kialakulásának az esélye, ezen kívül az életet is meghosszabbítja.

Milyen fehérjét egyek, ha nem eszem húst?

Szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki húst hússal eszik, s fogja a fejét a vegetáriánusok, esetleg vegánok elvein. A növényi étrend követői pedig zöldséget, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat esznek. Az azonban biztosan közös bennük, hogy fehérjére mindenkinek szüksége van.

Glutén hatása a pajzsmirigyre

Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

Szervezetünk kálium forrásai

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje megtudni, hogy még is mit eszünk valójában.