Menü

Gyerek edzőcipőben

Mindig csodálkozva nézem azokat a szülőket, akik két edzés és egy meccs után már sztárfocistát akarnak nevelni a gyerekükből. Vagy legalább élsportolót. Egyből a dobogón szeretnék látni őket egy futóversenyen. Meg minden versenyen. Miért is?

Amikor a fiam 5 éves lett és elvittük sportágat választani, kipróbálta a focit, a kosárlabdát, atlétikát, bicajozott, de nem tudta mit szeretne, nem volt egyikben sem kitartó eleinte. Azt hiszem ez teljesen normális. Én támogatok mindent, ami képes elmozdítani a gyerekeket a playstationtől vagy a tabletezéstől. Az ilyesmi már önmagában is egy kész csoda. Hét évesként a fiam a foci mellett a döntött, s ebben leli örömét, találja meg a sikereit, én pedig szívesen bíztatom, de nem gondolnám, hogy ezen most az élete múlik. A tanulás mellett kell a sport, ez vitathatatlan, de csodálkozom azokon a szülőkön, akik őrjöngve káromkodnak a gyerekek sporteseményein egy-egy kudarc esetén.

Az nem kérdés, hogy minden gyereknek jót tesz, ha sportol valamit, az sem feltétlenül baj, ha nem kifejezetten tehetséges, a lényeg az egészséges életmód. Számomra mindig ez volt a szempont, sportoljon akármit, bármit, a fontos az, hogy mozogjon. Ha lehet, próbáljon ki többféle sportágat, hiszen így tud választani közülük. Nem szerettem volna, ha egyből leragad az elsőnél és nem kísérletezik a többivel, hiszen így kap teljes képet arról, mit szeretne edzeni. Hogy miért fontos többféle sportágat kipróbálni?

Egyrészt azért, mert a különféle sportok kölcsönösen erősíthetik egymást, más területeket fejleszt a kosárlabda, mint a foci, de mindegyik fontos motorikus képességeket fejleszt.

Azt sem éltem meg tragédiának, hogy a focit abbahagyva, kosarazott, atletizált és visszatért végül a focihoz, nem kellemetlen ez, sőt! Néha nem árt félretenni egy-egy sportágat, hogy utána újult erővel vethesse magát bele. Nem véletlenül mondják, hogy a sport az életre nevel. Klassz dolog, ha van olyan sport, amiben a gyerek tehetségesnek mutatkozik, de fontos, hogy megtanulja kezelni a kudarcot, sikertelenséget is. Azt vallom, hogy fejlődni csak a kevésbé sikeres időszakokban lehet. Abból tanulunk, ami nem sikerül. Ha ezt az életszemléletet elfogadja és megtanulja, az élet minden területén hinni fog magában és felülkerekedik a kezdeti kudarcokon.

Bizonyos csapatsportok arra kiválóak, hogy ne csak magával foglalkozzon a gyermekünk, hiszen hiába tökéletes a labdavezetése, ha nem tud csapatban játszani, csapatban gondolkodni. Sajnos sok szülő a saját gyerekét akarja győztesnek látni a meccsen, azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem gyerekkorban kell a legjobbnak lenni. Ez az időszak arra való, hogy megalapozzuk a későbbi sikereket, megtanítsuk a gyereknek az ezekhez szükséges fizikai és mentális készségeket.

A gyerekkorban történik mindennek a megalapozása, és minél több sportágban próbálja ki magát a gyerek, annál több képessége, készsége fejlődik. Lehet, hogy nagyon sikeressé válik, de azzal is számolni kell, hogy nem lesz sztárfocista. Gyerekként a legfontosabb a sport okozta öröm. Ezt az érzést soha ne cseréljük teljesítménykényszerre, görcsös megfelelni akarásra. „A játék jutalmát, örömét maga gerjeszti, nem kell hozzá "eredmény", jutalom.” (Vekerdy Tamás)

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.