Menü

Szedjünk-e probiotikumot, ha elutazunk?

Elutazni egy új célpontra üdítő élmény lehet. Azonban az utazás egyúttal mindig más ételt, vizet, időzónát és eltérő klímát is jelent. Ezek mind meg is terhelik a szervezetünket, és gyakran akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek, ami főleg az emésztőszervrendszert terheli meg. Az ételmérgezés és az utazók hasmenése két olyan állapot, amelyek egyeseket gyakran megbetegítenek a kirándulás alatt. A felfújódás és a székrekedés pedig két másik dolog, ami esetleg megesik velünk a nyaralás alatt.

Probiotikumok – védelmezőink utazáskor

A probiotikumok segítenek kivédeni ezeket a kellemetlen megbetegedéseket, így akár életmentőkként is tekinthetünk rájuk. A probiotikumok barátságos baktériumokat tartalmaznak, amelyek a beleinkben természetesen is jelen vannak. Ezek segítenek fenntartani a bélrendszer egészséges működését. A probiotikumok szedésével egészséges immunrendszert építhetünk magunknak.

A probiotikumok rendszerint egy baktérium keveréket tartalmaznak, amely többek között Lactobacillusokat és Bifidobaktériumokat tartalmaznak. Számos tanulmány bizonyította már, hogy a probiotikumok hatékonyak az élesztőgombák által okozott fertőzések elleni küzdelemben, ételmérgezések, valamint hasmenés alatt is. Egy meta-analízis szerint a probiotikumok alkalmasak lehetnek az utazók hasmenésének megelőzésére is.

Biztonságosak újszülöttek és gyerekek számára is. Számos formában elérhetőek a piacon, így iható formában is, így kaphatóak iható formában, kapszulában és csepp formában is, ami megkönnyíti a kicsiknek való adagolást.

Hogyan segítenek minket utazás közben?

Féken tartják a székrekedést.

A bélrendszer belső, mukózus borításán egy védőréteget képeznek, amely megakadályozza, hogy az ételből vagy vízből származó kórokozó baktériumok megtámadhassák azt.

Mikor érdemes probiotikumot szedni?

Az utazás előtt két héttel érdemes elkezdeni a szedését, így a jó baktériumok elszaporodhatnak a belekben. Ez optimalizálni fogja szervezetünk immunfunkcióit, és biztosítja, hogy az egészségünk utazás közben is megmaradjon. Fontos, hogy a probiotikum szedését a nyaralás alatt is folytassuk, valamint ha hazaértünk, még két hétig ajánlott bevinni őket.

Melyek az utazáskor legalkalmasabb probiotikumok?

A következő pontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő probiotikum kiválasztásánál:

Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, amely szobahőmérsékleten is stabil. A fagyasztott verziókat utazáskor mellőzzük.

Ellenőrizzük a lejárati időt!

Nézzük meg a készítmény baktériumtartalmát! (30 milliárd CFU az utazáskor ajánlott mennyiség.)

Olyan probiotikumot válasszunk, amely többféle baktériumot tartalmaz.

Annak ellenére, hogy a probiotikumok egy fenntartható opciónak tűnnek a biztonságos utazáshoz, mindig tegyünk plusz intézkedéseket is. Ha nem muszáj, ne igyunk, együnk a helyi vízből, jégből és gyümölcsökből. Az utazók hasmenése ellen pedig védőoltást is javasolt felvenni, ha magas rizikójú területre tervezzük utunkat.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!