Menü

A bulinegyed sikerre született

A turizmus Budapesten éppúgy ahogy Európa szinte összes nagyobb városában dübörög és mutálódik ezerrel. Az egykori budapesti belváros kis szeglete, a régi zsidó negyed (kb. a Rumbach Sebestyén-Dob-Kazinczy-Király utca által határolt négyzet) átalakult és az elmúlt 5-8 évben Észak- és Nyugat-Európa egyik legkedveltebb party helye lett. Ahogy megfizethetőbbé váltak a repjegyek, nőttek a fizuk és életszerűbbek lettek a bakancslisták úgy futott fel a helyi parti turizmus. Amely építhet a fiatal multi kulti egyetemista sörözni vágyókra éppúgy, mint a legénybúcsúk hadára, ezek szinte ellepik folyamatosan a belvárost. Ha a Sziget fesztivál a ” Szabadság szigete”, hirdeti szlogenje, akkor a bulinegyed a lazaságé. Van itt minden mi szem-szájnak ingere.

A gasztronómiában a hagyományos ízek éppúgy jelen vannak, mint az olasz, török, kurd, angol vagy a vega hagyományok. Ha street foodra vágyunk irány a Karaván és annak árusai. Az árak nem magyar barátok, de nem is feltétlenül nekünk szólnak. Sőt a helyi megszokás több helyen keveredik a turisták által elvárttal, így több mint érdekes találmányok, kreálmányok születnek, mint például a lángos burger, az édes lángos kolbászos feltéttel vagy épp a nutellás kürtőskalács. Emellett „Happy alkoholiday to you” hirdeti a központi, Gozsdu udvar egyik éttermének felirata és tényleg.

A sör olcsóbb, mint máshol nyugaton. Külön plusz pont, hogy a Király utcában, a nem hivatalos főutcában már 380-ért is lehet csapolt fél liter folyékony kenyeret kapni. Az átlagár persze kábé 700-800 körül van, de az még mindig eltörpül a párizsi 2500-3000 vagy a londoni 2800-3200 forintos belvárosi, korsónkénti áraktól. Így már megéri bárkinek ide elzarándokolni a világ bármely tájáról. A negyed, amely több kerület sajátja, még 24 órás fogorvosi rendelővel is bír, hiszen bármi történhet. A Szimpla vagy a Ziccer olyan buli inditó helyekké váltak, amelye nagyban öregbítik kis hazánk buliturizmusban való szerepét. A Legfelsőbb Beeróság bár név pedig szimplán csak rettentően eltalálta a hangulatot.

Budapest bulinegyede azonban folyamatosan nő és változik, ezért nehéz is lenne pontosan leírni a határait mind fizikailag mind kreatívitásban. A jellegzetes helyi kultúrával való szimbiózis mindig problémás egy ilyen helyen (pl. Barcelona, Velence, Amszterdam), de a nemzetközi repterünk rekordlátogatója láttán (15 millió 2018-ban) eddig még nem veszett el a hely varázsa.

Ami számomra még pozitív, hogy a prostitúció, ha már komoly igény van rá, legalább kulturáltabb keretek között a belvárosi díszlet mögötti erre szakosodott központokban, lakásokon zajlik, így nem nyomja rá a bélyegét a látképre, mint Amszterdamban. Sok helyen olvasni, hogy a nálunk még mindig illegális fű relatíve olcsó (annyi kb. mint Hollandiában), de mióta Prágában kis tételben legalizálták azóta szerintem ezt az illegális báját elvesztette és nem is érezni a pesti utcákon ellentétben a holland party helyekkel.

Egy szóval ez a profi „negyed” igazi unikummá vált Európában. Sokkal nagyobb üzlet ez Magyarországnak, mint gondolnánk. Minden a helyén van a magas szintű szolgáltatásokhoz. Ha belföldiek vagyunk akkor azért, ha külföldiek akkor azért érdemes elzarándokolni ide. Kellemes környezet és jó társaság fog fogadni minket. A képzeletbeli versenyt pedig Budapest nyeri nálam Amszterdammal szemben. Szebb, profibb, kultúráltabb és érdekesebb (lásd Sziget). Csak így tovább.

Futóverseny kontra hétköznapi futás

Mi a jó egy futóversenyben? Miért más, mint egy hagyományos edzés? Miért fizetünk érte - nem keveset -, s miért vállalunk egyre nagyobb kihívásokat? Egyáltalán, mi a jó ebben? Miért kell nekünk a versenyzés és mitől ad más élményt 10 km egy versenyen, mint ugyanez a 10km-es táv a hétköznapokban?

Sztárok legőrültebb diétaötletei

A sztárok aztán bármire képesek, csakhogy legjobb formájukat mutassák, s egymással versenyeznek a kifutókon, de némely diétaötlet egyenesen bizarr. Egyiket se tessék követni, vagy kipróbálni!

Nyaralás nagyon olcsón

Amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30°C-ot, az ember akaratlanul is vágyni kezd egy hűvös strandra, egy szép hegyi nyaralóba vagy egy szép tengerparti házba. De ahhoz, hogy ezek a vágyak valóra váljanak, nem elég az erős elhatározás, anyagi ráfordítás is szükséges.

10 tanács, hogy közeledjünk a zéro szemetelés felé

Manapság az újrahasznosítás, a felhalmozott szeméthalmunk csökkentése egyre inkább téma. Lássunk most hát pár tippet, hogy közelebb kerüljünk a zero szemeteléshez. Ne feledjük akár 380 kilogramm szemetet is termelünk Magyarországon fejenként évente és ez csökkenthető.

Az X-Men korszak vége

Az egyik, ha nem legjobb filmes képregénymatéria mindig is a mutánsok világa volt. Az X-Ment nemrég sikerrel rebootolták. Az új és megváltoztatott castinggal itt van a 4. és egyben záró része ennek az érának. Nagy várakozás és mérsékelt marketingkampány kísérte útját A sötét Főnixnek a moziba. Nagyon vártam, vártuk, lássuk mi lett belőle.