Menü

Kullancsszezon

A napokban néztem utána, mikor kell a kullancs elleni védőoltás ismétlését megkapniuk a gyerekeimnek, sajnos a melegebb évszakok és jó idő beköszöntének kellemetlen és veszélyes velejárója: a kullancsszezon.

Az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek, nagyon fontos a megelőzés és az odafigyelés, s sajnos tévhit, hogy a kullancsok csak erdőben fordulnak elő, bizony a városi zöldterületeken is éppúgy fellelhetőek. A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelentenek veszélyt, a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak leggyakrabban és a párás, meleg időt kedvelik. Mivel nem szeretik a fényt, ezért a ruha alá próbálnak bebújni, s leginkább a hajlatokat kedvelik, de a hajas fejbőrön is gyakran előfordulnak.

Mivel a kullancsok szeretik a nedves és meleg környezetet, ezért egy esős nyári napot követően különösen aktívak lesznek, de száraz és hűvös időben is keresik a gazdaállatot vagy az embert. Érdemes beadatni a védőoltást, vagy inkább védőoltás-sorozatot, hogy mielőbb kialakuljon a védettség. Ha túrázunk, kirándulunk, szabadban sportolunk, esetleg teljesítménytúrákon veszünk részt, akkor nagyon fontos a zárt ruházat viselése, illetve a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó készítmények használata. A kullancs elleni oltás helytelen fogalom a köznyelvben, hiszen nincs ellene védőoltás, csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen kérhetünk vakcinákat.

A kullancsszezon időszakaiban minden este át kell vizsgálni testünket, hajlatainkat, s nemcsak magunkat, de családtagjainkat, különös tekintettel a gyermekeinket is. Ha kullancsot találunk magunkon vagy a gyermekeinken, azt kullancseltávolító csipesszel szedjük ki és figyeljük, jegyezzük meg a kullancs csípésének helyét, ez a későbbiekben fontos lehet. Az élősködőt úgy kell eltávolítani, hogy ne nyomjuk össze a testét, és törekedni kell természetesen arra, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen. Ha mégis beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint azt mondani szokták), nem kell vele tovább bajlódni, mert ebben már nincs érdemi mennyiségű fertőző anyag, s a beszakadt rész magától kilökődik-mondják a szakemberek. Egyre több helyen olvasom, hogy a kullancsot célszerű megőrizni, mert ez segítheti a későbbiekben a diagnózist. A javasolt oltási menetrendet és ellenjavallatokat a orvostól tudhatjuk meg. A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Amennyiben a kullancscsípés helyén kb. 8 cm átmérőjű kör jelenik meg, Lyme-kórról beszélünk, a diagnózis gyakran ránézésre megállapítható, és indokolt az antibiotikum-kezelés.

Van olyan tünet, ami gyors ellátást indokol, ez pedig az arcon kezdődő Lyme-folt. A fül mögötti kullancscsípés okozza, s ekkor gyors diagnózisra van szükség. Az ilyen esetekben specialista feladata a teendők meghatározása. Tévhit, hogy a csípés helyét fertőtleníteni kell, s krémmel bekenni, netán ecettel, olajjal, gyufával, szegény nagymamám egyik nyári szünetben, gyerekkoromban mégis ezt tette, szerencsére azonban akkor csak egy anyajegy okozott ijedtséget.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!