Menü

Hogyan uraljuk a vizsga előtti stresszt?

Vizsgázni mindig egy stresszes helyzetet jelent, ahol túlterheltnek érezzük magunkat, és csak a vizsga időpontjáig látunk. Hogyan tehetjük könnyebbé magunknak az efféle időszakokat?

Terv

Ha elért hozzánk az információ a vizsga időpontjáról, üljünk le, és tervezzünk. Határozzuk meg, mit mikor fogunk megtanulni. Vázoljuk fel a pontokat, a legszükségesebb tudnivalókat! Ha valaki kifejezetten stresszes a hasonló szituációkban egy terv sokat segíthet. Viszont csak akkor éri el a célját, ha utána tartjuk is magunkat hozzá.

Erősségek és gyengepontok

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy tanulási folyamat során melyek az erősségeink, illetve a gyengeségeink. Ezt akár egy táblázatban is vezethetjük. Jelöljük meg azokat a részeket, amelyeket nem tudunk annyira jól, valamiért nem remekelünk az elsajátításában, így a nap végén, ha belenézünk a jegyzeteinkbe, láthatjuk, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Gyárthatunk kategóriákat is, pl. „egyáltalán nem tudom”, „kicsit tudom”, „már csak egyszer kell átolvasnom, és tudni fogom”. Használhatunk hozzá színeket, matricákat, mindegy, a lényeg, hogy leljük benne örömünket!

Tanulócsoport

Ha egyedül nem birkózunk meg a tanulással, keressük csoporttársaink, évfolyamtársaink, barátaink segítségét! Dolgozzátok fel együtt a témaköröket, de lehet, hogy elég csak egymás társaság is. Ha magányosak vagyunk, menjünk könyvtárba tanulni. (Engem személy szerint mindig motivált mások jelenléte, ahogy láttam őket, hogy szorgoskodnak, ennek ellenére sosem tudtam könyvtárban tanulni.)

Egészséges étkezés és sport

Sajnos a legtöbben hajlamosak vagyunk a vizsgák miatt megfeledkezni az egészségünkről, pedig erre az időszakra is igaz a klisé, hogy arra van időd, amire szakítasz! Figyeljünk arra, hogy amennyire csak lehet, minőségien táplálkozzunk, illetve néhanapján menjünk le futni, az edzőterembe vagy jógázni. Tanulás mellett is fontos a relaxáció.

Alvás

Habár sokan hajlamosak az alvással spórolni, a szervezet minőségi alvás nélkül csak ideig-óráig tud normálisan funkcionálni. Ügyeljünk arra, hogy napi 7-8 óra alvás mindig beleférjen a menetrendbe!

Pozitív gondolkodás

Ezt a pontot utoljára hagytam, pedig lehet, hogy elsőnek kellene említeni. J Fontos, hogy mint az élet minden területén, itt is legyünk optimisták, higgyünk magunkban, bízzunk a képességeinkben, a kitartásunkban és saját magunkban! A pozitív gondolkodás nagyban elősegíti a munkánkat.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.