Menü

Drogprevenció

Szülőként, osztályfőnökként, tanárként, meg úgy eleve tudatosan, felelősségteljesen gondolkodó felnőttként is fontos beszélni a drogprevencióról, a megelőzésről. A fiatalok droghasználatának megelőzése mindig aktuális téma, különösen azoknak van nagy felelőssége és lehetősége erre felhívni a figyelmet, akik gyermekekkel foglalkozó intézményekben dolgoznak, nekik érdemes időről időre felfrissíteni tudásukat és rendszeresen figyelmeztetni a fiatalságot a rájuk leselkedő veszélyekre. Mivel ezt tanárként magamra is értem, ezért gondoltam ennek a témának szentelni egy cikket.

Az iskola több szempontból is kiemelt prevenciós színtér. Egyrészt, mert ez a korosztály fontos és mérföldkőnek számító fejlődési szakaszban van mind az életmód kialakítása, mind a gondolkodásmód alakítása szempontjából. Tanárként számos szituációs játék, kisfilm a rendelkezésemre áll a téma feldolgozásában, azonban az elrettentés helyett sokkal fontosabb, hogy az értékrend kialakításán legyen a fő hangsúly. Az elrettentés módszere szakemberek és toxikológusok szerint nem annyira célravezető a megelőzésben, sokkal fontosabb egy megfelelő értékrend kialakítása a gyerekekben. Minél korábban el kell kezdeni a megelőzést, ebben nagyon fontos szerepet kap a családi minta, az, hogy a szülők leüljenek a gyermekükkel és beszélgessenek vele.

Civil szervezetek, alapítványok is segítik a drogprevenciót azzal, hogy előadásokat szerveznek a diákok számára, és a különböző iskolanapokon is megjelennek. Tapasztalatom szerint nagyon hatékonyak ezek az előadások, különösen, ha a gyerekek nyelvén szólnak hozzájuk. Ebben az esetben nagy figyelemmel hallgatják és megjegyzik a látottakat, hallottakat.

Az iskolákban népszerűek a rendőrség előadásai, ez nagymértékben segíti a pedagógusok munkáját is, de hatékonyak az osztályfőnöki órán játszott szerepjátékok is, melyek bemutatják például, hogy hogyan viselkedjenek és mondjanak nemet a gyerekek, ha valaki alkohollal, cigarettával vagy kábítószerrel kínálja őket. A cél mindig az, hogy a gyerekek időben felismerjék a veszélyt, és arra megfelelően reagáljanak, s hiteles képet kapjanak arról, milyen romboló hatással lehet a kábítószer az életükre. Abban az esetben, ha a megelőzéssel elkéstünk és úgy látjuk, hogy kábítószer-használatra utaló jeleket tapasztalunk a diákjainkon, gyermekeinken, akkor azonnal lépni kell és szakemberhez fordulni. A drogfüggőség gyógyítható, ám ekkor egy hosszadalmas folyamat veszi kezdetét, melynek első lépése lehet a környezetből való kiemelés, kórházi kezelés, majd ezt követi egy speciális rehabilitáció.

A kábítószer használatra utaló tünetek között megfigyelhető például, hogy szélsőségek észlelhetőek a gyerek viselkedésében, az érdeklődési-, és baráti köre hirtelen megváltozik, a tanulmányi eredménye romlani kezd. A megváltozott viselkedés és a testi tünetek elsődleges és egyértelmű jelei a problémának.

De nem is az a kérdés, hogy mit használ a gyerek, hanem hogy miért. Ha kíváncsiságból kipróbál valamit, az legtöbbször még annyira nem veszélyes, de ha azért használja, hogy így küzdjön meg a problémáival, s ebben találja a megoldást, a kiutat, akkor ott nagyon komoly probléma van, és mielőbb segítségre van szükség.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.