Menü

A félelem és zárkózottság bűvkörében

Kezdjük azzal, hogy nem kell sajnálni azt, aki kevésbé nyitott a világra, ugyanis azon túl, hogy neki ez teljes mértékben komfortos, sok előnye is származik belőle több, mint azt bárki gondolná. Társadalomtudósok azt fedezték fel, hogy a befelé forduló emberek általában igazabb barátok, bölcsebb tanácsadók, mint extrovertált társaik. Ne azonosítsuk őket a félénkekkel. A félénk emberek szoronganak a társadalom megítélésétől, míg a zárkózottak egyszerűen csak szívesebben vannak egyedül. Bizonyos források becslése szerint az emberek 30 százaléka osztozik ezen jellemvonásban, köztük olyan jól ismert személyiségek, mint Gandhi, továbbá olyan nagyhatalmú üzleti vezetők, mint Bill Gates.

Honnan ered a félénkség?

A személyiség biológiai elméleteinek hívei szerint vannak emberek, akiknek az agya eleve érzékenyebb a büntetéssel kapcsolatos információk detektálására. Például eleve érzékenyebbek minden olyan ingerre, ami arra utalhat, hogy egy szeretett személy visszautasíthatja őt. Társas közegekben formálódik bennünk az énkép. Az a kép, ahogyan szerintünk mások látnak bennünket. Azokban a családokban és óvodai, iskolai közösségekben, ahol sok a feszültség, a büntetés, a gyerekek nehezebben tanulnak meg társas helyzetekben ügyesen boldogulni, kezdeményezni, önértékelésük is alacsony, társas énképük negatív lesz. Mindez meghatározza, hogy később hogyan boldogulnak társas helyzetekben.

Megteremtik az énidőt

Fontos, hogy tisztázzuk: az, aki sok időt tölt egyedül, nem feltétlenül magányos, csupán szeret magára figyelni. Lehet, hogy ez a szociális élet rovására megy, de segíti a szellemi feltöltődést, ami elengedhetetlen a kiegyensúlyozottsághoz.

Kevesebbet hibáznak

A visszahúzódó emberek önismerete fejlettebb, több időt fordítanak arra, hogy alaposan átgondoljanak minden helyzetet, amiből az következik, hogy kevesebbet tévednek. Ami egy nyitott személyiség szemében lassúságot jelent, az a zárkózottak számára ajándék, ugyanis pontosabban tudnak reflektálni a világra, mint nyílt társaik, akik könnyen elvesztik érdeklődésüket.

Megtisztelnek a figyelmükkel

A zárkózott emberek figyelmesebbek a többieknél, mert a beszélgetésekben gyakran csak hallgatóként vesznek részt, ezáltal jobban tudják szűrni az információkat. Ha van valaki, aki emlékszik arra, milyen jellegű problémátok van a magánéletetekben és valószínűleg hasznos tanáccsal is el tud látni, az az a lány, aki ritkán szólal meg.

Született ötletelők

A legjobb ötletek általában csendben és magányos percekben születnek, hiszen ilyenkor tud az elme annyira megpihenni, hogy igazán szabadon szárnyalhasson. A korszakalkotó ötletek terén tehát a zárkózottak nagy előnnyel indítanak, elég csak Mark Zuckerbergre gondolni.

Ha zárkózott partnert választasz:

A kutatások szerint a párkapcsolatokban 18 hónapig egyfajta „rózsaszín szemüvegen” keresztül nézzük a másikat, de utána mintha egy „fekete szemüveget” vennénk fel, és csodálkozva látjuk, hogy nem is olyan perfect a másik. Ebben az állapotban leginkább csak a gyengeségeit érzékeled párodnak. Túl sokat vár el tőled, túl precíz, túl sok időt tölt a tervezéssel, olyan nehezen dönt, nem beszéli meg velem a dolgokat, szeret magában lenni. A reális képhez azonban hozzátartoznak az erősségei is. Sok áldozatot hoz, megelégszik azzal, hogy a háttérben maradjon, támogat téged, jól szervezett, kitartó és alapos.

A Gondos személyiségtípusú férfi azt várja, hogy tiszteljék és csodálják azért, mert a feladatokat módszeresen és magas minőségi szinten oldotta meg. Az önbizalma akkor erősödik, ha elismered következetes viselkedését. A Gondos személyiségtípusú nőnek szüksége van arra, hogy kifejezd a hálád a hűségéért és a támogatásáért. Adj neki lehetőséget, hogy magának ossza be az idejét, és ha belefogott egy feladatba, hagyd kibontakozni, ne zavard meg.

Lehet, hogy párod nagyon visszafogott az érzelmei vagy gondolatai kifejezésében, de vedd észre az apró figyelmességeit és engedd meg neki, hogy a maga módján udvaroljon neked. Kérdezz rá néha, hogy mi foglalkoztatja, de ha épp nem akar beszélni róla, akkor adj neki időt, amíg készen nem áll arra, hogy beszéljen a gondolatairól!

Szerző: Udvari Fanni

Az egoizmus, ahogyan még nem láttad

Természetesen az önközpontúság és önimádat nem vonzó tulajdonság. Ennek ellenére nem szabad úgy tekintenünk, mint egy javíthatatlan és megfejthetetlen hibát. Sok minden állhat az egoizmus hátterében, és sok pozitív dolgot is eredményezhet. Ezért azt javaslom, áss a mélyére, ismerd meg, tudj róla, így helyesebben tudod felmérni a helyzeteket.

Kihűlő barátság

Párkapcsolatok esetén az elhidegülés, kihűlés szó gyakran előkerül, mint fő konfliktusforrás. De barátságok esetén olyan idegenül hangzik a fülnek. Pedig ez esetben is igen gyakori tényezőről beszélünk. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk ellene?

Megbetegít-e a féltékenység?

A féltékenységet szeretik gyilkosnak nevezni, de vajon tényleg az-e? Valóban csak az emberi kapcsolatokat mérgezi meg, vagy akár magukat az embereket is? Erre keressük most a választ.

Segítség, kiégtem!

Kimerültnek érzed magad? Eltűnt a lelkesedésed, az életkedved? A kiégettség, vagy tipikus tünetei lehetnek ezek. Vajon mi az oka és hogy lehet tenni ellene?

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra, összefügg az immunrendszerrel