Menü

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod a fehér kenyér fogyasztását

A napi szénhidrátbevitel legfontosabb forrását a különböző gabonafélék jelentik, a fehér kenyér elhagyásával viszont látványos változásokat érhetsz el akár már pár hét alatt. Érdemes ezzel párhuzamosan a köreteket is egészséges, diétás, magas rosttartalmú szénhidrátforrásokra cserélni, míg a finomított fehér cukrot és a hozzáadott cukrokat nélkülözni.

A felesleges víz kiürül

A szénhidrátbeviteled azonnal csökken, ha elhagyod a kenyeret, ami a szervezetedben raktározott felesleges víz gyors kiürüléséhez vezet. Azt azonban fontos tudni, hogy ez nem azonos a zsírégetésből származó fogyással. A szénhidrátok ugyanis a szervezetedben glikogén formájában raktározódnak, melyben minden gramm szénhidrát mellé három-négyszer olyan mennyiségű víz is lerakódik. A szénhidrátok bevitelének csökkentésével a glikogénraktárak kiürülnek, így ezzel vizet vesztesz, ám ha visszatérsz a korábbi életmódodhoz, a tartalékok gyorsan újra létrejönnek.

Csökken az étvágy

A fehér liszt és a belőle készült kenyér elhagyása nagyon jelentős hatással lesz az étvágyadra. A benne található finomított szénhidrátok ugyanis gyorsan felszívódnak, így hirtelen, nagymértékben megdobják a vércukorszintet, ám az gyorsan visszaesik és hamarabb megéhezel.

Az étrendünk rostszegényebb lesz

Ha teljes őrlésű kenyeret fogyasztunk, rostbevitelünk több, mint 40%-át biztosíthatjuk ezzel naponta. Egy átlagos 1500 kcal tartalmú energiaszegény étrendre lefordítva mindez reggelire két vékony szelet (összesen 60 g) teljes őrlésű kenyeret vagy más teljes őrlésű pékárut (például Graham zsemlét, korpás kiflit) jelent, hideg vacsorákhoz 90-100 g-ot. Amennyiben zöldségekkel szeretnénk pótolni a kieső rostmennyiséget, másfél fej jégsalátát vagy 1 kg 80 dkg paradicsomot kellene elfogyasztanunk az amúgy is ajánlott (főétkezésekhez féltányérnyi) zöldségmennyiségen felül.

Gyors fogyás

Az első, amit észreveszel, hogy a kevesebb szénhidrátnak hála csökkenni kezd a súlyod. De ez még nem zsír, mindössze víz. Ennek az oka az, hogy a szénhidrát rengeteg vizet köt meg.

Csökken egyes betegségek kockázata

Szakértők bizonyították, hogy a finomított szénhidrátok növelik a szívbetegség és a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. Mielőbb hagyd el a cukrot és a fehérlisztet! Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabona némileg csökkenti az elhízás esélyét és a stroke valószínűségét.

Hangulatingadozásaid lehetnek

Hangulatod szeszélyessé válhat, sőt, kezdetben feszült is lehetsz, amikor kiiktatod étrendedből a kenyeret. Ez azért van, mert a szénhidrát növeli az agyban a jó hangulatért felelős hormon állapotát. A szénhidrát-csökkentett lisztből készült pékáru viszont segít egyensúlyban tartani, a mozgás révén pedig endorfin is termelődik! Iktass be legalább heti 3 óra mozgást és kiegyensúlyozott maradsz.

Egyes allergiás tünetek teljesen eltűnnek

Nem kell gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy különféle allergiás reakciókat a gluténfogyasztás felerősítsen. Ha elhagyod a kenyeret, meglepődsz, hogy különböző tüneteknek nyoma vész.

Az előbbiekből láthatjuk tehát, hogy érdemes kerülnünk a fehér kenyeret és nemet mondanunk a kísértésnek! Próbáljunk törekedni a testi- lelki harmóniánk megőrzésére, amihez elengedhetetlen a tudatos táplálkozás.

Szerző: Udvari Fanni

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.