Menü

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod a fehér kenyér fogyasztását

A napi szénhidrátbevitel legfontosabb forrását a különböző gabonafélék jelentik, a fehér kenyér elhagyásával viszont látványos változásokat érhetsz el akár már pár hét alatt. Érdemes ezzel párhuzamosan a köreteket is egészséges, diétás, magas rosttartalmú szénhidrátforrásokra cserélni, míg a finomított fehér cukrot és a hozzáadott cukrokat nélkülözni.

A felesleges víz kiürül

A szénhidrátbeviteled azonnal csökken, ha elhagyod a kenyeret, ami a szervezetedben raktározott felesleges víz gyors kiürüléséhez vezet. Azt azonban fontos tudni, hogy ez nem azonos a zsírégetésből származó fogyással. A szénhidrátok ugyanis a szervezetedben glikogén formájában raktározódnak, melyben minden gramm szénhidrát mellé három-négyszer olyan mennyiségű víz is lerakódik. A szénhidrátok bevitelének csökkentésével a glikogénraktárak kiürülnek, így ezzel vizet vesztesz, ám ha visszatérsz a korábbi életmódodhoz, a tartalékok gyorsan újra létrejönnek.

Csökken az étvágy

A fehér liszt és a belőle készült kenyér elhagyása nagyon jelentős hatással lesz az étvágyadra. A benne található finomított szénhidrátok ugyanis gyorsan felszívódnak, így hirtelen, nagymértékben megdobják a vércukorszintet, ám az gyorsan visszaesik és hamarabb megéhezel.

Az étrendünk rostszegényebb lesz

Ha teljes őrlésű kenyeret fogyasztunk, rostbevitelünk több, mint 40%-át biztosíthatjuk ezzel naponta. Egy átlagos 1500 kcal tartalmú energiaszegény étrendre lefordítva mindez reggelire két vékony szelet (összesen 60 g) teljes őrlésű kenyeret vagy más teljes őrlésű pékárut (például Graham zsemlét, korpás kiflit) jelent, hideg vacsorákhoz 90-100 g-ot. Amennyiben zöldségekkel szeretnénk pótolni a kieső rostmennyiséget, másfél fej jégsalátát vagy 1 kg 80 dkg paradicsomot kellene elfogyasztanunk az amúgy is ajánlott (főétkezésekhez féltányérnyi) zöldségmennyiségen felül.

Gyors fogyás

Az első, amit észreveszel, hogy a kevesebb szénhidrátnak hála csökkenni kezd a súlyod. De ez még nem zsír, mindössze víz. Ennek az oka az, hogy a szénhidrát rengeteg vizet köt meg.

Csökken egyes betegségek kockázata

Szakértők bizonyították, hogy a finomított szénhidrátok növelik a szívbetegség és a 2. típusú cukorbetegség kockázatát. Mielőbb hagyd el a cukrot és a fehérlisztet! Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabona némileg csökkenti az elhízás esélyét és a stroke valószínűségét.

Hangulatingadozásaid lehetnek

Hangulatod szeszélyessé válhat, sőt, kezdetben feszült is lehetsz, amikor kiiktatod étrendedből a kenyeret. Ez azért van, mert a szénhidrát növeli az agyban a jó hangulatért felelős hormon állapotát. A szénhidrát-csökkentett lisztből készült pékáru viszont segít egyensúlyban tartani, a mozgás révén pedig endorfin is termelődik! Iktass be legalább heti 3 óra mozgást és kiegyensúlyozott maradsz.

Egyes allergiás tünetek teljesen eltűnnek

Nem kell gluténérzékenynek lenni ahhoz, hogy különféle allergiás reakciókat a gluténfogyasztás felerősítsen. Ha elhagyod a kenyeret, meglepődsz, hogy különböző tüneteknek nyoma vész.

Az előbbiekből láthatjuk tehát, hogy érdemes kerülnünk a fehér kenyeret és nemet mondanunk a kísértésnek! Próbáljunk törekedni a testi- lelki harmóniánk megőrzésére, amihez elengedhetetlen a tudatos táplálkozás.

Szerző: Udvari Fanni

Futóverseny kontra hétköznapi futás

Mi a jó egy futóversenyben? Miért más, mint egy hagyományos edzés? Miért fizetünk érte - nem keveset -, s miért vállalunk egyre nagyobb kihívásokat? Egyáltalán, mi a jó ebben? Miért kell nekünk a versenyzés és mitől ad más élményt 10 km egy versenyen, mint ugyanez a 10km-es táv a hétköznapokban?

Nyaralás nagyon olcsón

Amikor a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30°C-ot, az ember akaratlanul is vágyni kezd egy hűvös strandra, egy szép hegyi nyaralóba vagy egy szép tengerparti házba. De ahhoz, hogy ezek a vágyak valóra váljanak, nem elég az erős elhatározás, anyagi ráfordítás is szükséges.

Glutén hatása a pajzsmirigyre

Tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

Szervezetünk kálium forrásai

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje megtudni, hogy még is mit eszünk valójában.