Menü

Könnyekre fakaszt az allergia?

Ahogyan a fagyok szépen lassan átalakulnak napsütéses, madárcsicsergéses tavaszi meleggé, úgy bontogatják ki rügyeiket és hajtásaikat a fák, bokrok és egyéb növények. Ami egyrészt gyönyörű látvány, másrészt viszont minden allergiás rémálma. Hiába áraszt minden kellemes illatot, a szénanátha nem engedi érezni. Az állandó orrdugulás nemcsak a növények illatától fosztja meg az allergiától szenvedőket, hanem sok egyéb kellemes hatástól, ami egyébként a tavasz velejárója lenne. Milyen egyéb kellemetlenségeket tapasztalhat az, aki nincs szívélyes barátságban a beporzás előtt/alatt /környékén álló növényekkel?

Nos, az első és legszembetűnőbb tünet a folyamatos szemviszketés és szemirritáció. Ez a jelenség akár könnyfakadásig is kitart, és teljesen hatékony ellenszere nincs. Hölgyeim, akik szeretik művészien kifesteni a szemhéjukat és szempillájukat, azok jobban teszik, ha erre az időszakra a természetességnek és a natúr szépségnek hódolnak, hiszen nincs az a tartós festék, ami kibírná a percenkénti dörzsölést. Annyi önuralom pedig csak valami csodalénybe szorulhatott, hogy kibírja egy érintés nélkül ezt a viszketést. Tovább fokozhatja tavaszi örömeinket, ha szárazság van, ilyenkor ugyanis a por is egy mindennapos tényezővé válik a levegőben. Azt hiszem, mondanom sem kell, miért olyan szörnyű dolog ez. A könnyezés miatt az egyik leggyakoribb köszönés a "szia" helyett a "te sírtál?" lesz. És huszadjára elmondani egy nap azt, hogy mindezt az allergia művelte velünk és nem a mély depresszió, igencsak unalmassá válik egy idő után.

Az csak hab a tortán, hogy mennyi papírzsebkendőbe, szemcseppbe, orrspraybe és allergiagyógyszerbe kerül egy ilyen tavaszi időszak, aminek ráadásul a végét sem látjuk. Mert ha eljön a nyár, a vágott fű, a széna, a por és az út mellett elterülő kukorica veszi át a virágzó fák helyét. És habár a strandokon napbarnított bőrszínt szerezhetünk, ehhez mindig hozzá kell adni a piros, kiszáradt orr látványát is. Nem annyira megnyerő, mint szeretnénk. Mégis mit tehetünk?

Amellett, hogy meglátogatjuk időnként a pulmonológiát, ahol személyre szabják nekünk a tünetenyhítő kezelést, sok alternatív megoldás is van, amelyeket érdemes kipróbálni. Nem mindegyik használ mindenkinek, de érdemes keresgélni, valami biztos segíteni fog. A sószobák látogatását sokan hatásosnak tartják, de vannak, akik a gőzkabinokra esküsznek. A sós vizes orrüregtisztítás régies módszernek tűnik, de sokaknak jó út ahhoz, hogy egy igazi mély levegőt vehessenek.

Ha tehát abban a szerencsétlen helyzetben vagy, hogy az éved nagy része egy nagy allergiasorozat, nem muszáj belenyugodnod, hogy ez megfosszon az élményektől, illatoktól. Gondoskodj a megfelelő kezelésről, próbálj ki új módszereket, ha a régiek már nem működnek.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.