Menü

Tipikus hibák, amelyekre nem figyelsz oda diéta során

Diétás ételekkel akarsz fogyni?

Elsőre talán ez a fogyás hiba sem túl hihető, de a reklámokkal ellentétben, a diétás ételek egyáltalán nem segítik a fogyást. A mesterséges édesítőszerekkel ízesített, illetve a csökkentett kalória tartalmú ételek valójában hizlalnak. Ha valaki ezekre alapozza a fogyókúrát az nagyon kevés!

Túl keveset eszel?

Szinte hihetetlen, de az egyik leggyakoribb hiba a fogyásnál, hogy valaki túl keveset eszik. Ha túl keveset eszel, szervezeted azonnal alkalmazkodik a kevés kalóriához, és ehhez igazodva lelassítja az anyagcserét is. A fogyás pedig stagnál, vagy nagyon lelassul. Testünk egy csodálatos szerkezet. Ha úgy érzi, egy drasztikusabb fogyókúra miatt (éhezés, koplalás) nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, lelassítja az anyagcserét, hogy a fenyegető időszak alatt minden lehetséges energiát a létfontosságú szervek (szív, agy stb.) működésének fenntartására fordíthasson. A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét. Amint elkezdesz rendesen enni, vagy csak többet, mint a koplalás alatt a szervezeted azonnali raktározásba kezd. És pontosan ez az éhező üzemmódba váltás veszélye! Hiába nem eszel többet a kelleténél, hirtelen felszeded a korábban leadott kilókat, sőt a tapasztalatok alapján még többet, mint amennyivel belevágtál a diétába!

A mozgásnál nem tartod be a zsírégetés szabályait?

Egy másik gyakori fogyás hiba, amikor valaki nem megfelelően végzi a testmozgást. Noha bármely mozgás jobb, mintha nem mozognál, a fogyás és zsírégetés hatékonyságát nézve, nem mindegy hogyan végzed a testmozgást. A megfelelően végzett testmozgás megtöbbszörözi a zsírégetés hatékonyságát! Zsírégetés és fogyás szempontjából a legjobb edzés két fő részből áll: KARDIO EDZÉS + ERŐSÍTŐ EDZÉS. Egy ideális zsírégető edzésterv legalább heti 2 kardio edzést és 2 erősítő edzést tartalmaz. De tudd, bármennyi mozgás jobb, mint a nem-mozgás! Vagyis, ha csak hetente egyszer tudsz elmenni mozogni, az is sokkal jobb, mintha semmit nem csinálnál!

Nem teszel eleget a fogyásért?

Szintén gyakran előforduló hiba, amikor valaki nem tesz eleget a fogyásért. Például, ha valaki csak zsírégető tablettákra és fogyasztószerekre hagyatkozik, reménykedve bedől a reklámoknak, s semmit vagy csak nagyon keveset változtat étrendjén és/vagy életmódján, fogyása legjobb esetben is csak átmeneti lesz.

Túl gyorsan akarsz lefogyni?

A következő gyakori hiba, hogy valaki túl gyorsan akar lefogyni. Amikor valaki egy rohamdiétával vagy szimpla kalória-megvonással – hirtelen ledob néhány kilót, azt leginkább nem a testzsírból adja le, hanem az elraktározott vízből és szénhidrátokból. Ezek a kilók gyorsan vissza is jönnek. A rideg tények alapján, 1 kg testzsír megközelítőleg 7000 kcal energiát tartalmaz. Vagyis 1 kg felesleges testzsír elégetéséhez energia-szükségletünket 7000 kalóriával kell csökkenteni. Testsúlytól, életkortól és aktivitástól függően a napi kalóriaszükséglet kb. 1800 és 3000 kcal között mozog.

Ha biztonságosan szeretnél fogyni, naponta nem több mint 300-500 kalóriával csökkentsd csak a kalóriabeviteled. Amennyiben mindezt egészséges ételekből rakod össze, akkor a szervezetednek elegendő üzemanyaga lesz a kényelmes működéshez! Ha ezt a diétát követed, nem kell külön figyelned a kalóriabevitelre, és tuti fogyni fogsz!

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!