Menü

Az edzés utáni nem evés hatásai

A futás és más edzés után egy órán belül érdemes pótolni az elvesztett folyadékot, energiát. Ilyenkor valamilyen egészséges szénhidrát-fehérje kombó javasolt, hogy a raktáraidat feltöltsd és tápláld az izmaidat. De mi történik, ha nem eszel semmit? Nos, ha egyszer-egyszer fordul elő: semmi. Viszont, ha egy kemény hegyi futásod volt, esetleg alacsony intenzitású, de hosszú, mindenképpen kell enni, különben az alábbi tüneteket tapasztalhatod:

Dehidratáció: Hiába nincs kánikula, egy kemény edzés során ugyanúgy sok folyadékot veszítesz, és ha nem eszel-iszol utána, egyrészt dehidratált maradsz, de az elektrolit-egyensúly is felborulhat. Nem kell ám sportitalokat önteni magadba, ha eszel valamit (mondjuk egy fehérjeturmixot, vagy egy kis szelet mogyoróvajas teljes kiőrlésű kenyeret), helyre is tetted magad. Csak húzz le még egy jókora pohár vizet is! Ugyanis, ha felborul az elektrolit egyensúly, a szíved és az izmaid működése is leromlik…

Az izomból veszíthetsz: Odateszed magad rendesen, ami azt is jelenti, hogy szervezeted üzemanyaga is fogy. Ha pedig elfogytak az elsődleges energiát biztosító készletek és a zsírraktárak is kiürültek, akkor szervezeted az izmok (és más fehérjék) lebontásából próbál energiát szerezni.

Leesik a vércukrod: Ha 140-150-es pulzusszámú fordulatszámnál intenzívebben pörög a tested, akkor van az, hogy vércukorból jön az energia, ami hamar elfogyhat. Ha ez bekövetkezik az alacsony vércukorszint miatt dekoncentrálttá válhatsz, de szédülhetsz és akár el is ájulhatsz.

A mozgás befejezése után ugyanis 20-25 perccel legkésőbb meg kell kezdeni a glikogén raktárak visszatöltését, akár gyümölccsel, vagy gyümölcsös-répás turmix elfogyasztásával szénhidrátokat fehérjével együtt fogyasztjuk, felgyorsítjuk a glikogén raktárak visszatöltését, ehhez a legjobb a 4:1 szénhidrát-fehérje arány. De a fehérjéknek más nagyon fontos szerepe is van a mozgás utáni étkezéseknél. Így tudjuk biztosítani az aminosavakat, melyek az izomépülést segítik, és az izomvesztést akadályozzák meg.

Mozgás utáni étkezés irányelvek:

Terhelés után 1 órán belül a legaktívabbak a glikogén-szintetáz enzimek, ezért fontos a mielőbbi szénhidrát pótlás. Problémát jelent, hogy a terhelés után nincs éhségérzet, ilyenkor jó lehet egy fehérje turmix, 100% gyümölcs és zöldséglé. Glükózbevitel az izomglikogén mennyiségét, Fruktóz-bevitel a májglikogén raktárakat tölti fel elsősorban (a fruktóz előbb a májba kerül itt alakul át glükózzá). Közepes glikémiás indexű élelmiszerek javasoltak ilyenkor.

Étel ötletek mozgás utánra:

Friss gyümölcs + natúr joghurt

Fehérje shake zabpehellyel, gyümölccsel

Fehérje szelet, müzli, zabpehely natúr joghurttal

Tonhalas vagy friss sajtos szendvics

Csirke vagy pulykamelles szendvics

Gyümölcs, magok

Rizstorta, cukormentes jam, sovány túró

Amennyiben fogyás a célod az irányelvek, arányok ugyan módosulnak egyénileg, mivel ott nem kell a magas szénhidrátbevitel, de a fehérjebevitelre még kritikusabban figyelned kell.

Az ételekben elektrolitok is vannak, amelyek egy izzasztó edzés után elengedhetetlenek. Hiszen olyankor az izzadás alatt rengeteg ásványi anyagtól válsz meg, amit a legjobb azonnal pótolni. Ha nem teszed, dehidratált lesz a szervezeted, lemerülsz, nem tudsz koncentrálni, és erőtlennek érzed majd magad.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.