Menü

Kreatinban gazdag, tápláló ételek a regenerálódáshoz

Törökmogyoró

Segítenek megszabadulni az edzés hatására felszabaduló szabadgyököktől. Egy kutatás szerint, a mogyoróban 20x több antioxidáns van a C-vitaminhoz képest és 50x több mint az E-vitaminban. A törökmogyoró további felhasználási módja lehet, hogy erősíti a hajad: olajként a hajápolás napi rutinjának része lehet. Egy kis adagot masszírozz a hajba pár percig, hagy úgy éjszakára majd mosd le. Erősíteni fogja a hajgyökereket.

Tojás

Sokáig tiltólistára került a tojás, méltánytalanul, mivel az új kutatások egyértelműen kimutatták, hogy nincs szoros összefüggés a tojásfogyasztás és a magas koleszterinszint, illetve a szívbetegségek kialakulása között. Egyetlen tojásban 5-6 gramm fehérje, ugyanakkor csak 60 kalória található. Azonban nem maga a fehérjetartalma teszi a tojást egyedülállóvá, hanem annak fajtája. A tojásfehérje az emberi szervezet által legkönnyebben felhasználható fehérje, nincs is nála magasabb biológiai értékkel rendelkező étel, tehát egyértelműen a leghatékonyabb izomnövelő.

Lencse

A lencse titkos tömegnövelő fegyver. Már egycsészényi 18 gramm fehérjét és 40 gramm lassan emészthető minőségi szénhidrátot tartalmaz. Ráadásul olcsó, sokáig eltartható és könnyen elkészíthető.

Lazac

A lazac magas minőségű fehérjét és hosszú szénláncú Omega-3 zsírsavakat, DHA-t és EPA-t tartalmaz. Ezek az Omega-3 zsírok gondoskodnak a szív egészségéről, ugyanakkor óvják az izmokat is a leépüléstől. Ha képtelen vagy megenni a halat, szedj halolaj táplálék-kiegészítőt, hogy ne vond meg magad a jótékony hatásaitól. A lazac nemcsak 25 g fehérjét tartalmaz, de más egészséges tápanyagokkal, például D-vitaminnal, is tömve van, így vétek lenne kihagyni.

Túró

A túró izomépítő ereje két különböző alkotórészében rejlik. Nagy adag kazeint tartalmaz, amely egy lassan emészthető fehérje. Ha kazeint fogyasztunk, a vér aminosav szintje lassan emelkedik, és tovább magasabban marad, mintha tejsavót vettünk volna magunkhoz.

Joghurt

Egy pohár 2%-nál alacsonyabb zsírtartalmú (görög) joghurt fehérjetartalma miatt ideális választás az edzések utánra. Müzlivel, bogyós gyümölcsökkel vagy mézzel még finomabbá és egészségesebbé teheted az ételt.

Cottage cheese

Szerencsére az utóbbi időben Magyarországon is egyre jobban elterjedt a leginkább túróhoz hasonlító cottage chesse. Alacsony kalória- és magas fehérjetartalma miatt remek edzés utáni nasi.

Répa és humusz

Fontos, hogy edzés is után adjunk egy kis energiát a szervezetünknek. Például A-vitaminban gazdag répa, és pár kanálnyi humusz formájában. Utóbbi magas fehérjetartalma miatt ideális választás, ráadásul a gyökérzöldséggel párosítva tökéletes ízkombinációt alkotnak.

Edamame bab

A hüvelyesekkel sem lehet mellélőni, ha edzés utáni ételt keresünk. Az edemame bab kevésbé ismert, ám annál profibb étel, ha nagy izmokat szeretnénk. Kevés benne a zsír, magas a fehérjetartalma, ráadásul a koleszterinszintet is csökkenti.

Mogyoróvaj

Remek hír, hogy az egyik kedvenc édességünk még egészséges is. A mogyoróban lévő telítetlen zsírsav segít a zsírégetésben és az izmok fejlődésében.

A jó test 30%-ban az edzésen, 70%-ban a táplálkozáson múlik, tartja a bölcs mondás. Ebből persze nem az következik, hogy felesleges nagy energiát fektetni a sportolásba, hanem inkább azt, hogy meg kell válogatnunk, mit eszünk, ha jól akarunk kinézni és természetesen az egészséges alternatívák elengedhetetlenek választása elengedhetetlen ehhez.

Szerző: Udvari Fanni

Már csekély testsúlycsökkentés mérsékli a társbetegségek kezelésére fordított gyógyszerek költségeit

Az elhízás népbetegség, sőt nem túlzás azt állítani, hogy már-már világméretű járvány. Sajnos hazánk Európa legelhízottabb nemzete az OECD adatai alapján, így nem csak a megelőzés, hanem a kezelés is kiemelt fontossággal bír. Az egyéni egészségügyi kockázatokon túl az elhízás következtében kialakuló betegségek mintegy 207 milliárd forintos többletterhet rónak az államkasszára.

Tényleg napi 10.000 lépést kell sétálni?

A legtöbb okostelefon gyártója nagyon modern, a rendszerből eltávolíthatatlan alkalmazásokkal igyekszik megszínesíteni a mindennapjainkat. Sokunknak biztos lépésszámláló is található a telefonján. De vajon elég-e az általuk előírt napi 10.000 lépés az egészséghez? Erre keresünk most választ.

Túlzásba vitt edzés negatív hatásai

Tény, sportra mindenkinek szüksége van. Ám van az a pont, amikor az edzés fanatizmusba csap át, ami károkat okozhat, a túledzettség, másnéven exorexia. A külső környezeti behatások is hozzájárulnak, hogy az amúgy is instabil nő, férfi intenzívebb edzésekbe kezdjen.

A foltos hajhullás kezelése

Sokak számára jelent leküzdhetetlen problémát, az alopecia areata, egy jelenleg is zajló vizsgálat azonban megoldást nyújthat a foltos hajhullás kezelésére.

Okok arra, hogy az egyedüllét jót tesz neked

Sokak rettegnek az egyedül töltött idő gondolatától. Bár a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel jár.