Menü

Legyen otthon, csak ne idd meg!

Mást se hallani az egészséges életet hirdetőktől, minthogy milyen sok egészségkárosító hatása van a kólának, amit egyébként (zárójelben megjegyzem) már több mint 100 éve iszunk. A kóla cukortartalma is veszélyes, hiszen egy fél literes üvegben majdnem 11 szem kockacukor bújik meg, de a mesterséges édesítőszeres verzió sem jobb, azonban az egészségkárosító egyéb hatásai még megdöbbentőbb képet mutatnak. Ettől függetlenül sokak kedvence.

A kóla rendszeres, nagymértékű és hosszú távú fogyasztásának egészségre gyakorolt negatív hatása vitathatatlan, azonban ennek az üdítőnek van egy sor olyan tulajdonsága is, ami miatt mégis érdemes tartani a háztartásban. Nézzük, milyen ötleteket adhatunk a kóla – fogyasztáson kívüli - használatára!

Sokan állítják, hogy zsírfoltok ellen kiváló megoldás a foltra kólát tenni, ugyanis eltávolítja a zsírt, de vérfoltokra is használható. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy bármilyen olajfoltot felold, csak rá kell önteni a fekete nedűt, máris lemosható. Lemarja a rozsdát, ezáltal tisztítja a rozsdás csavarokat, így a barkácsműhelyben is helyet kaphat, de motor és gépkocsi akkumulátorok tisztítására is ajánlják a szakértők, s az autók polírozására is alkalmas.

A háziasszonyok réme a leégett serpenyő, s most már azt is tudom, hogy ezzel az öblítővel áztatva, könnyen kitisztítható, így nem kell a kukában végeznie, s a vízforralót is hasonlóképp tisztára varázsolhatjuk vele. A padlón lévő fuga is ragyogni fog tőle, így a fürdőszobaszekrényben is elfér a tisztítószerek között, s kicsit utánakeresve még azt is megtudtam, hogy az üvegek és porcelánok is tisztán tarthatóak vele.

Az megrémiszt, hogy feloldja az emberi és állati fogakat, ha hosszabb időre zárt tartályba tesszük, de sajnos el tudom képzelni, hogy ez igaz, ezért is lehet elgondolni, vajon mit okoz a fogainkkal ez az ital, ha rendszeres fogyasztjuk. Előfordul gyakran, hogy rágógumi kerül a hajunkba, ruhánkba, nos kóla segítségével ez könnyen feloldható és eltávolítható, ráadásul a világos hajszínnel rendelkezők a kólával a hajukat is szőkébbé varázsolhatják.

Szőnyegtisztításra még nem használtam, de talán érdemes egy próbát tenni a szénsavas kedvencünkkel, öntsük inkább a szőnyeg foltjaira, semmint megigyuk azt a fél litert. A WC kagylóba is csorgathatjuk, ragyogni fog tőle, s ugyan lehet, hogy sajnálja az ember a vécébe önteni az üdítőt, mégis gondoljunk arra, hogy az egészségünk szempontjából nem teszünk ezzel rosszat.

Ugyan úgy kezdtem a cikket, hogy mi mindenre használhatjuk a kólát a fogyasztáson kívül, azért kis mennyiségben alkalmanként belefér az egészséges életmódba, az apukám például esküszik rá, hogy a gyomorrontásán kizárólag egy pohár kóla segít. A mérték az érték.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.