Menü

A Kézhigiénia Világnapja: miért fontos, hogy megfelelően mossuk és szárítsuk a kezünket?

A gyakori fertőzések 80 százaléka a kezünk segítségével terjed; még ha tisztának tűnnek is, sok-sok baktériumot hordozhatnak. Pár óra alatt akár 500-1000 baktérium is a kezekre és az ujjakra kerülhet. Ha körülöttünk beteg emberek tüsszentenek vagy köhögnek, a baktériumok a levegőbe kerülve a bőrünkre érkezhetnek. Ha megérintjük a szánkat, orrunkat, vagy a szemünket mielőtt megszabadulnánk ezektől, nagyon könnyen elkaphatjuk a fertőzést. És ugyanilyen módon terjeszthetjük mi is a fertőző betegségeket. Ráadásul megbetegedhetünk, ha ételkészítés, nyers hússal való munkálkodás, vagy wc-használat előtt és után nem mosunk kezet.

Széles körben ismert tény, hogy a napi többszöri kézmosás csökkentheti a fertőző betegségek gyakoriságát. Kevésbé köztudott azonban, hogy a kézszárítás módja is komolyan befolyásolhatja egészségünket. Még a szappannal és a fertőtlenítőszerrel történő kézmosást követően is van esély arra, hogy beszennyezzük a bőrünket a kézszárítással. A Leeds-i Egyetem és a Leeds Oktató Kórházak tanulmánya szerint azon mosdóhelyiségekben, ahol csak papír kéztörlőt használnak, lényegesen kevesebb bakteriális szennyeződés található, mint a meleglevegős kézszárítóval felszerelt mosdókban. Az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Franciaországban valós élethelyzetekben végzett vizsgálatok megmutatták, hogy a mikroorganizmusok szóródása 25-ször nagyobb a levegővel működő kézszárítókkal, mint az egyszerű papír kéztörlők használatával.

Az “Ments életeket: Mosd meg a kezed” kampányt 2009-ben a WHO indította el mindazok számára, akik egészségesebb és teljesebb életet szeretnének élni. Azóta minden évben május 5-én kerül megrendezésre a Kézhigiénia Világnapja. Ebből az alkalomból a Lucart összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat a kézhigiéniával kapcsolatban:

Használjunk semleges szappant a kézmosáshoz, ami nem öli meg a hasznos baktériumokat, melyek a bőrünkön élnek.

Óvatosan töröljük és szárítsuk meg a kezünket eldobható papírtörlővel, hiszen a túl erős dörzsölés károsíthatja a bőrünk felületét.

A nyilvános mosdókban ugyanazzal a papírkendővel zárjuk el a csapot és nyissuk ki az ajtót, majd dobjuk azt a hulladékgyűjtőbe, így nem szennyezzük be újra a kezünket.

Próbáljuk meg elkerülni a forró levegővel működő szárítókat, melyek nagyobb eséllyel juttatnak baktériumokat a levegőbe és a testünkre. Különösen az egészségügyben és a vendéglátóipari szektorban dolgozóknak nem ajánlott ez a módszer.

A kézmosás és higiénia a legtöbb influenza kontroll stratégiának fontos része. A helyes kézmosás nem csupán a betegségektől óv meg, hanem mérsékli mások megfertőzésének kockázatát és kisebb a környezetre gyakorolt hatása. A papír kéztörlők használata pedig csökkenti az újra fertőződés esélyét is.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.