Menü

A foltos hajhullás kezelése

A foltos hajhullással járó alopecia areata egy gyakori autoimmun betegség, amely bármely életkorban előfordulhat. Bár legtöbbször a hajas fejbőrt érinti, a betegek egy részénél az arc-és testszőrzet hiánya is megfigyelhető. Jelenleg nem létezik tökéletes eredményt biztosító kezelés, ráadásul a foltos hajhullás sok esetben komoly pszichés stresszt, valamint érzelmi problémákat is okoz. A kutatók már régóta tudták, hogy a foltos hajhullás akkor jelentkezik, amikor az immunsejtek megtámadják a szőrtüszőket, majd meggátolják a haj ismételt kinövését. A hajhullás mértéke egyénenként változó: vannak, akik csak nagyon kis területről veszítenek hajszálakat, míg másoknál a hajhullás nagy felületekre terjed ki, sőt, akár a teljes testet érintheti, beleértve a szempillákat, szemöldököket, a hónalj- és a szeméremszőrzetet is. Az alopecia areata főleg gyermek- és fiatalkorban fordul elő, de bármely életkorban jelentkezhet, családi halmozódást mutat, és férfiaknál valamivel gyakoribb, mint nőknél. Három, foltos hajhullástól szenvedő személy közül kettő, 30 évesnél fiatalabb.

A hajhullás kiterjedtsége alapján a foltos hajhullást a következő típusokra osztják:

Alopecia areata unilocularis: csak egyetlen foltban hullik ki a haj
Alopecia areata multilocularis: több tar folt is kialakul
Alopecia areata subtotalis: a haj majdnem a fejbőr egészéről kihullik
Alopecia areata totalis: az összes hajszál kihullik a fejbőrből
Alopecia areata universalis: a haj-, illetve szőrhullás a fejbőrt és az egész testet érinti
Ophiasis típus: az alopecia areata egy külön formája, melyre az jellemző, hogy a haj elsősorban a hajas fejbőr szélső területeiről hullik ki, általában a tarkóról, néha a halántékról vagy a homlokról.

Lelki hatások

A hajhullás külső megjelenésre gyakorolt hatását az érintettek egy része lelkileg is megterhelőnek érezheti. Az egészségügyi ellátás mellett ezért a lelki támogatásnak is fontos szerepe van, melyben sokat tudnak segíteni a szülők, a családtagok, a barátok és a sorstársak is. Lelki szinten való feldolgozása: a régi szabályok megkérdőjelezése, engedjük el a régi és idejétmúlt dolgokat, csináljunk helyet az újnak; vegyünk búcsút bizonyos gondolkodási mintáktól, melyek lehúznak.

Foltos hajhullás kezelésére jelenleg még nincs oki terápia. Tüneti kezeléssel azonban elő lehet segíteni a tar foltokon a hajnövekedést. A kezelést a hajhullás stádiuma, előrehaladottsága határozza meg, e szerint szóba jöhet: helyileg alkalmazott (külsőleges) vagy tablettás kezelés (szisztémás terápia), illetve fény- (PUVA) és fotodinámiás (PDT) terápia.

Alkalmazható hatóanyagok:

Cink (tabletta formában)
Kortikoszteroidok helyileg alkalmazva (krémek, oldatok)
Helyi immunterápia, kontakt szenzibilizáció (érzékenyítés) diphenycypron (DCP), nikkel: a bőrfelületre viszik fel

A panasz kialakulását minden esetben belső okok indították el, nem elég az általa létrejött jelző tünetet megszüntetni: az egész embert kell gyógyítani, ez vezet igazi gyógyuláshoz. Célszerű növényi hatóanyagok felhasználásával stimulálni a vérkeringést, aktiválni a hajtüszőt, elősegítve ezzel a normál hajtermelést.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.