Menü

A humor a legfontosabb! (és ez nem vicc)

„A humor - mint ismeretes - az élet sava-borsa. Olyan nedv, amely nélkül kiszáradnánk.” (Antal Imre)

A humor és a nevetés az életünk fontos része, segít átvészelni a szürke hétköznapokat, gyógyír a problémákra, nagyon pozitívan hat a párkapcsolatra – hallottam tegnap az egyik továbbképzésen, melyre bevallom őszintén egyáltalán indultam túl lelkesen és nagy érdeklődéssel. Az előadó kisugárzása, stílusa és a téma, mellyel a pozitív dolgokról beszélt, a hétköznapi „kiégés” ellen adott tanácsokat, mégis magával ragadott és már akkor tudtam, hogy ez lesz a következő cikkem témája: a humor.

A nevetés kétségkívül az egyik leghatásosabb gyógymód: egy igen komoly tréning, megmozgatja egész testünket, fokozza a szívműködést, kitágítja az ereket, javul a belső szervek oxigénellátása. Az agyban olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet.

Rég bizonyított tény, hogy mosoly és immunrendszer között szoros összefüggés van, a nevetés gyógyít – gondoljunk csak a bohócdoktorok értékes munkájára. A nevetés nemcsak az immunrendszert javítja, nemcsak fájdalomcsillapító hatású, hanem egy kiadós nevetés a bélműködés zavarainak hatékony gyógymódja is, a székrekedés egyik legjobb ellenszere. Az intelligencia és a humor között is szoros összefüggés feltételezhető. Az igazán kifinomult, intelligens humor olvasottságot, tájékozottságot és széles látókört kíván. A jó humor nem bántó senki számára, ez mind pedig igazán intelligens jellemet feltételez. Az obszcén, sértő vagy elcsépelt faviccek senki számára nem szimpatikusak, ellenben egy jó humorú barátunk, kollégánk a mindennapjaink egyik fénypontja lehet. A humor felvidítja és összehozza az embereket, felszabadítja az érzelmeket. Nevetni jó, nevetni szeretünk, és a vicces emberek társaságát is előszeretettel keressük. A humor a legjobb híd két ember között. A humorra azért is van szükség, hogy oldjuk a mindennapi stresszt. A játékosság öröme fontos felszabadít, vidám hangulatot teremt. Azzal, hogy megédesíti a hétköznapokat, máris nem tűnik olyan unalmasnak a napi mókuskerék, míg a rosszkedv az emberi élet minden részére rányomhatja bélyegét.

A párválasztásban is nagyon fontos tényező. A humor vonzóvá tesz, egy társaságban a legfontosabb személy, mindig az, aki megnevettet, a nevetés pedig szépít. Félreértés ne essék: attól, hogy nevetünk a problémáikon, még azok léteznek, csak könnyebb túllépni rajtuk, ha képesek vagyunk nevetve venni az akadályokat. A játékosság segít áthidalni a gondokat. A közös nevetés azt jelenti: két ember közös hullámhosszon van, és ez igencsak jó jel egy barátságban, házasságban, párkapcsolatban. Ha megfigyeljük, láthatjuk, hogy a gyerekek nevetnek a legtöbbet, ezért is fontos, hogy a lehető legtöbbet legyünk gyerekek társaságában. A kicsik életében a társaikkal való együttlét, játék, közös tevékenység alakítja ki azokat az érzelmi kötődéseket, szocializációs folyamatokat, amelyek az egészséges és jókedvű felnőtté váláshoz elengedhetetlenek. Tanulhatnánk tőlük!

Cikkem végén pedig mi mást is tanácsolhatnék: mosolyogjunk a világra! Nyilván nem lehet mindig elviccelni a dolgokat, de néha nem lehet másképp elviselni az igazán rossz dolgokat, csak ha nevetünk rajtuk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.