Menü

Könyvtippek a strandra

Ahogy beköszönt a reggeli melengető napsütéses időszak, sokan egyből a strandszezonra és az oly régóta türelmetlenül várt nyári szabadságra gondolunk. Milliónyi tervet szövögetünk, hogyan váltjuk meg a világot abban az időszakban, amit a legideálisabb esetben inkább pihenésre kellene szánni. Sokan eltervezik, hogy ez lesz az ő időszakuk arra, hogy elvonuljanak a világ elől, és elbújjanak a könyvkupacuk között. Néhányan azonban csak tervezik, hogy olvasni fognak, de nem tudják mit. Ezek a történetek rendszerint azzal végződnek, hogy egy betűt sem olvastunk el egész nyáron, hiába voltunk a strandon minden hétvégén, vagy töltöttünk el egy hetet bármelyik tengerparton, vagy volt jó néhány napunk saját magunkra.

A következőkben nekik szeretnénk tippeket adni, mit vegyenek magukhoz a forró stranddélutánokon, miközben az okostelefonok távolságát és a nap melegét élvezik.

Erlend Loe könyvek: Ha valaki esetleg még nem hallott róla, Erlend Loe norvég származású író, akinek már számos műve jelent meg magyarul is, és személy szerint nekem a kedvenc nyári olvasmányaim közé tartozik. A könyv kialakítása és a történetek jellege is olyan, amit abszolút kikapcsolódásra szántak. No, nem azért, mert annyira könnyed, és nincs háttérüzenete. Könyveinek nagyon is sok mondanivalója van, mégis a stílus, amivel ezt közvetíti, alkalmassá teszi arra, hogy a műveit egy nyár alatt „le-/bedaráljuk” (a szó pozitív értelmében). Kedvenceim közé tartozik a Vegyesbolti csendes napok (ez igazából az első a listán, a Doppler, illetve a Naiv. Szuper című műve.

Fiona Barton: Az özvegy: Ezt a könyvet ajándékba kaptam annak idején. Sosem olvastam sem krimit, sem thrillert, egyszerűen nem az én világom. Ezután sem lesz az, de ez a könyv egyszerűen csak olvastatja magát. Akkor is, ha egyébként nem csíped a műfajt. Azt mondják, ha valaki olvasta A lány a vonaton-t, ezt is imádni fogja.

Gretchen Rubin: Boldogságterv: Bármelyik időszakban remek olvasmány. Télen azért, mert jobb kedvre derít, nyáron pedig azért, mert ha szebb időben jobb kedvünk van, és ilyenkor a pozitív dolgok nagyobb hatással vannak ránk. Egy nő története, aki a saját kutatásai alapján a saját maga kialakított módszereivel egy év alatt megpróbált minden nap boldogan élni.

Nicolas Barreau: A nő mosolya: Egy valóban hangulatos, könnyed és vidáman alakuló történet, amelynek olvasásával néhány kellemes órát eltölthetünk Párizsban – legalábbis fejben. Igazi nyári olvasmány!

Kinek jött meg a kedve az olvasáshoz?

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.