Menü

Szörpök a kertből

Kertünk egy természet adta csoda: friss, éltető és ízletes, egészséges élelmiszerek tárháza. Akinek kertje lehet, érezze magát igazán szerencsésnek. Azonban kertünk terményeiből nemcsak lekvárok készülhetnek, hanem rendkívül finom és változatos szörpök is.

Úgy, mint a bor, vagy a lekvár, a házi szörp készítése is az alkotás művészete.

A szörpök alatt itt természetesen nem a víz- és kivonat alapú szörpöt értem, cukorsziruppal, ízesítő- és adalékanyagok hozzáadásával, sűrítményekből, ízesítő- és aromaanyagokból, hanem az igazi, magas gyümölcs tartalmú, természetes házi frissítőket. Nagymamám minden évben ellát bennünket meggyszörppel, gyerekkoromban is rengetegszer ittuk, emlékszem olyan sűrű volt, hogy piros bajuszunk maradt utána. Kedves kolléganőm a minap épp az egyik ebédszünetünkben mesélte, hogy rengeteg citromfű, citrom, akác, szeder, menta, rebarbara, de még eperszörpöt is gyakran készít. Mások a levendulaszörpre esküsznek. Még sosem főztem szörpöt, de jó volt hallgatni, mennyire sokféle nedű kerülhet az asztalunkra terményeinknek köszönhetően.

A recepteket illetően a világhálót ebben az esetben is érdemes segítségül hívni, vagy megkérdezni ismerőseinket a főzés folyamatáról. A házi befőzés egyik nagy előnye, hogy valóban az kerül a befőző fazékba, amit mi szeretnénk. A saját készítésű itókába garantáltan nem kerül állagjavító, színezék, sok „E” betű, gumiszármazék, természetazonos aroma. Kicsit kifaggattam a kolleganőmet, ezáltal sokat megtudtam a finom és házi frissítők készítéséről, melyeket, ha magam is kipróbálok, a „szörpmániás” kisebbik fiam bizonyára nagyon fog örülni.

Érdemes az esszenciákhoz egészségesebb összetevőket használni, mint például természetes édesítőket, nyírfacukrot, steviát, kevés mézet.

A főzöttbe - ha jól csináljuk – nem is kell feltétlen tartósítószer, mert a hőkezelés tartósít. A hidegen készültekbe azonban kell tartósítószer, hiszen anélkül nem fog elállni, bár nálunk nemigen szokott probléma lenni, hogy hamarabb elfogyasszuk a finom nedűt.

Ha főzzük a szörpöt, akkor elkészítés után töltsük forrón üvegekbe, zárjuk le, majd hagyjuk kihűlni. Ebben az esetben mire kihűl az ital, az üvegben vákuum alakul ki, amely meggátolja a romlást. A rossz hír sajnos, hogy ilyenkor az emberi egészségre jótékony hatású tulajdonságai elvésznek az alapanyagoknak. Ha hidegen készítjük a szörpöt, és tartósítószerrel gátoljuk meg a romlást, akkor a legtöbb vitamin megmarad benne, de ezek is csak rövid ideig, mert az állásban lassan lebomlanak, viszont nem kell főzni, nem kell dunsztolni, és felbontás után sem fontos hűtve tárolni. Az ilyen szörp is eláll akár évekig is.

Ha nem főzzük, és nem teszünk bele tartósítószert sem, akkor az elkészítésétől az elfogyasztásáig hűtve kell, hogy tároljuk. Ebben az esetben szenved a legkevesebb kárt a beltartalom, de a sok cukor/édesítőszer sincs jó hatással a hasznos élő tartalomra.

A bolti mesterséges édesítős és alacsony gyümölcs tartalmú italok helyett készítsünk otthon kedvelt frissítőket! Az otthon az a hely, ahol a legfinomabb szörpök készülnek. Ezek garantáltan nem maradnak a kamrapolcon sokáig! Mindenkinek kellemes szörpkészítést és fogyasztást kívánok!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.