Menü

Legerősebb zsírégető fűszerek, amelyek megduplázhatják a fogyást

Alapelvek

Diétás étrended alapja a minél több friss zöldség és gyümölcs nyersen, összemixelve vagy párolva-főzve, gazdag fűszerezéssel. Sovány húsok és halak, zsírszegény tejtermékek kivétel nélkül szerepelhetnek az étlapodon. Kerüld el viszont a finomított szénhidrátokat, vörös húsokat, szénsavas-cukros üdítőket és a kávét. Meglátod, ha kreatívan használod a fűszereket, nem is hiányzik majd a régi, egészségtelen étrended.

Hogyan használd a fűszereket?

A legjobb, ha kezeletlen formában, frissen szórod az ételeidre a fűszereket. Hogy miért? Sokszor találkozhatsz kapszula formájában is a fűszerekkel, de nem árt, ha tudod, hogy a fűszerek már a nyállal keveredve elkezdik kifejteni a hatásukat. A nyelvvel érintkezve a szájban megkezdődik a felszívódásuk és szinte azonnal a véráramba kerülnek, így sokkal jobban hasznosulnak a szervezetben. Ezzel ellentétben, a kapszulák csak a gyomorban kezdenek kioldódni, ami hirtelen nagy adagban a gyomorba lejutva irritációt válthat ki, esetleg gyomorégést okozhat.

A kapszulák általában nagyobb dózisban tartalmazzák a gyógynövényeket, fűszereket, így hatásuk is erősebb lehet – mivel sütés, főzés során az enzimek roncsolódnak, ezért is erősebb a kapszulákba zárt fűszereknek a hatásmechanizmusuk, mivel azok kezeletlen formában érkeznek a gyomorba. A gyógynövényekből és fűszerekből készült étrend-kiegészítők alkalmazása előtt érdemes kikérni orvos véleményét. Főként, ha más gyógyszert is szed valaki.

Kakukkfű

Az aromás ízű fűszert főként szárnyas ételek ízesítésére használhatod. Csersavtartalmának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét, segíti az emésztést, és a salaktalanításhoz is hozzájárul.

Rozmaring

Nagyon kedvelt a húsételek fűszerezésében. Használhatjuk még tojásételek elkészítésénél vagy akár a süteményeket, krémeket is feldobhatjuk vele. Hatóerejét tekintve vérbőséget okoz a gyomorban, így könnyebben emészthetővé válnak az elfogyasztott ételek. Stimulálja a máj működését, emésztésjavító, epehajtó, görcsoldó és szélhajtó hatású. Fejfájásra, memóriajavításra is használják. Készítenek belőle illóolajat is, ami izomlazító, reumára és ízületi panaszokra is kiváló. Immunerősítő, valamint a gyomrot támadó bakteriális fertőzésekkel szemben felveszi a harcot. Fantasztikus illata segít az ellazulásban, kitűnő stresszoldó.

Fahéj

A Ceylonból származó fahéj az egyik legízletesebb és legintenzívebb aromájú csodaszer, pozitív hatásait pedig szinte lehetetlen felsorolni. Amellett, hogy serkenti az emésztést, és erősíti a gyomrot, csökkenti a koleszterin- és vérzsírszintet – így hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez -, illetve a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet játszik, aminek köszönhetően segít elűzni a farkaséhséget is. A zsírégetést és a méregtelenítést vérkeringés-fokozó hatása révén is elősegíti, melynek köszönhetően többek közt a cellulitisz elleni krémek összetevőjeként is népszerű.

Kömény

Kifejezetten jó hatással van az emésztőrendszerre, mivel elősegíti a gyomornedvek kiválasztását, így serkenti az emésztést, enyhíti a fájdalmat és a görcsöket, illetve szélhajtó hatása révén a puffadást is megszünteti. Továbbá megerősíti a gyomrot, és megnyugtatja a bélrendszert is.

Cayenne-bors

A cayenne-bors vagy más néven chilli a nagy mennyiségű kapszaicint tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést és az anyagcserét, fokozza a zsírégetést, ráadásul hatékony étvágycsökkentő is. Emellett pedig kiválóan alkalmas a bélrendszer méregtelenítésére és fertőtlenítésére

Gyömbér

A népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazott gyömbér leginkább az utazási betegségek, illetve a hányinger ellenszereként ismert, de emésztésserkentő, koleszterinszint-csökkentő és zsírégető hatása sem elhanyagolható. Amellett, hogy megnyugtatja a gyomrot és a bélrendszert, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve hatékonyan alkalmazható meghűlés, torokfájás, felfúvódás, gyengeség és szédülés ellen, továbbá vértisztító szerként is. Kiváló főzelékek, húsételek és mártások ízesítésére, de borokhoz, keleti fogásokhoz, illetve sütemények fűszerezésére is alkalmazhatod, sőt, a gyömbérgyökeret leforrázva teát is készíthetsz belőle.

Majoránna

Gyomorerősítő, emésztésjavító és nyugtató hatású fűszerről van szó, amely szintén megtalálható szinte minden húsevő háztartásban, ugyanis gyakorlatilag nélkülözhetetlen a húsételek elkészítésénél.

Kurkuma

Eredetileg a gyömbérfélék családjába sorolják. Élénksárga színét a benne található kurkumin adja, aminek rendkívül sok jótékony hatása van a szervezetre. Emésztési és gyomorpanaszokra is használják az indiai népgyógyászatban. Nagyon hatékony emésztésserkentésre, bélgörcsök és felfúvódás ellen. Elősegíti a méreganyagok kiürülést a szervezetből és segíti a zsíros ételek lebontását, támogatva ezzel az epe munkáját. Kutatások folynak a daganatellenes hatásáról és a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat. Rendkívül jó antioxidáns és májméregtelenítő hatása van. A legkiválóbb gyulladáscsökkentő fűszer, ezt kutatásokkal is igazolták. Ízületi gyulladások kezelésére, betegségmegelőzésre már sok étrend-kiegészítőben felhasználják. Terhesség során nem ajánlatos fogyasztani, de a szülést követően méhösszehúzódás elősegítésére is használható.

Nyugodtan használd tovább a már megszokott fűszereidet, amik eddig nem okoztak gondot, csak vedd elő őket gyakrabban és kísérletezz kedvedre az ízekkel!

Szerző: Udvari Fanni

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.