Menü

Tudnivalók a 16: 8-as időszakos böjtölésről

Érdemes átgondolni, hogy az ember az evolúció során sokat koplalt, így ez a módszer nem teljesen szokatlan szervezetünknek. Vadászó őseink ritkán jutottak élelemhez, akkor viszont megették mindazt, amit sikerült elejteniük. Hűtőszekrény sem állt rendelkezésünkre egészen a 19. századig és 0-24-es éttermek sem voltak a régi időkben. Tehát szervezetünk alkalmazkodott a koplaláshoz, sőt sokkal természetesebb, mint a manapság elterjed napi 4-6 étkezés, amit az élelmiszeripar és a fitneszipar erőltet ránk. Itt el is érkeztünk második tévhitünkhöz, azaz: 2-3 óránként enned kell, hogy az anyagcseréd gyors maradjon. Ez nem igaz! Mindennek az alapja, hogy a napi energiaszükségleted ki legyen számolva (mennyi kalóriát kell bevinned egy nap) és a makrók a helyén legyenek (fehérje, szénhidrát, zsír). Ebben bármelyik személyi edző segítségedre lehet. A kiszámolt kalóriamennyiségedet pedig teljesen mindegy, hogy 2 vagy 6 étkezésből viszed be. Az összetétel a fontos!

Legfőbb pozitívumai:

A növekedési hormon szintje ugrásszerűen megemelkedik à zsírcsökkenés, izomtömeg növekedés
Inzulin: az inzulinérzékenység javul, inzulinszint csökken à zsírégetés, csökken az esély az inzulinrezisztenciára, cukorbetegségre
A böjt hatására sejtregenerálódási folyamatok indulnak el, mely során szervezetünk eltávolítja a hibás és elöregedett sejteket. à lassítja az öregedést, rákmegelőző
Génexpresszió: betegségekkel szembeni jobb ellenálló képesség, hosszabb élettartam
Fogyás szempontjából hatásosabbnak bizonyul, mint más diéták. Könnyebben tartható, jóval kisebb éhségérzet
Kisebb a valószínűsége a túlevésnek, hiszen van egy 8 órás étkezési ablakod, amin belül el kell fogyasztanod a táplálékodat. Míg egy manapság alkalmazott 12-14 órás étkezési ablaknál bőven ”van időd” nassolni is.
Kevesebb izmot veszítesz, mint egy hagyományos diétával.
Időtakarékos: Kevesebb étkezést kell megtervezni. Kevesebb dobozolás, mosogatás. à nagyon népszerű elfoglalt emberek körében
Kevésbé jelentkezik éhségérzet, mint a hagyományos diétáknál. Egyrészt az étkezési ablakban ehetsz normális adagokat, másrészt a böjtölési időszakban fogyassz jó sok vizet, teát, sőt még a kávé is belefér (természetesen cukor nélkül!). Aki pedig attól retteg, hogy az izmai elfogynak, annak BCAA-t ajánlok, ezt lehet a koplalási időszakban is fogyasztani, hiszen non-kalorigén.
Nem kell állandóan az órát lesned, nem kell annyit dobozolnod. Rengeteg szabadságot ad, csak arra kell figyelned, hogy az első és az utolsó étkezésed között 8 óra teljen el.

Egyes kutatók azt mondják, hogy ez a fajta diéta lelassítja az öregedést és távol tartja a betegséget. 12 hétig figyelemmel kísérték a tanulmány résztvevőit és a diétában elért eredményeket összehasonlították egy másik súlycsökkentési kísérlet, a „váltakozó napi böjtölés” néven alkalmazott időszakos böjtölés eredményeivel. A váltakozó napi böjtölés során egy napig bármennyit és bárhogyan lehet enni, a következő napon böjtölni kell.

Átlagosan, a kontroll kísérlethez képest a 16: 8-as diétát alkalmazók 350-nél kevesebb kalóriát fogyasztottak, leadták súlyuk 3 százalékát, és alacsonyabb lett a vérnyomásuk. Az időszakos böjtölés tehát rendkívül jó hatással van mind a testi, mind a mentális egészségünkre. Azonban ez sem csodaszer. Az emberi különbözőségekből adódóan ez a módszer sem fog mindenkinek beválni, viszont sok embernek megkönnyítheti a súlyfelesleg leadását.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!