Menü

10 tanács, hogy közeledjünk a zéro szemetelés felé

Manapság az újrahasznosítás, a felhalmozott szeméthalmunk csökkentése egyre inkább téma, mi is foglalkoztunk már ezzel. Lássunk most hát pár új tippet, hogy közelebb kerüljünk a zero szemeteléshez. Ne feledjük akár 380 kilogramm szemetet is termelünk Magyarországon fejenként évente, de ez csökkenthető. A lenti tippek akár a pénztárcánknak is hasznosak lehetnek.

1. Csökkentsük az étel pazarlást

A legalapabb tanács mindennek előtt. A maradékokat mindig fel lehet szinte használni egy-egy házi recept segítségével. Nagyon sokat segíthet ha mindig konkrét bevásárló listával járunk vásárolni, mert a felesleges fogyasztást is csökkentjük és kevesebb pénzből is kijövünk.

2. Merjünk inni csapvizet!

Természetesen ahol a csapvíz nem üti meg az iható szintet, ott ez látszólag ellentmondást okoz, de ez csak kevés helyen van így. Emellett semmi nem akadályoz meg minket, hogy citrommal, vagy egy kis mentával feldobjuk a csapvizünket. Egyszerű, jó megoldás, amely takarékosságra int. Máris kevesebb műanyag flakont fogyasztottunk.

3. Komposztáljunk!

Az organikus szemét, mint a gyümölcsök és a zöldségek nagyon hasznosak lehetnek, ha megfelelően tárolják és használják fel. Habár Magyarországon még az úgynevezett narancs színű kukából keveset találni, a kertben vagy házilag még lehetne tárolni és összegyűjteni a konyhai hulladékot.

4. Ne cseréljünk le mindent!

Ha valami elromlik, vagy csak rossz napja van, egyre többen választjuk a cseréjét a használati tárgynak, pedig apró szerelésekkel még megmenthető lehetne. Ez persze egyszerű reflex, de a plusz vásárlás nem túl környezettudatos viselkedésre vall és drágább is.

5. Megunt dolgainkat adjuk tovább!

A vatera és a jófogás országában nem kell ecsetelni, hogy egy kis ügyeskedéssel, mennyire jól járhattunk. Vagy olcsóbban tudunk vásárolni vagy egy kis pénzt kereshettünk miközben elkerültük az új termék fogyasztását/kidobását.

6. Ömlesztett vásárlás!

Egyre több áruház engedi meg az úgynevezett ömlesztett vásárlást. Vagyis, hogy a vásárló a saját tartójában vigye haza a fogyasztott terméket. A száraz termékek esetében (rizs, tészta, rágcsálnivaló) egyre több ezt segítő automata áll a rendelkezésünkre.

7. Nincs plasztik zacskó!

Mondani se kell, hogy vigyünk magunkkal zacskót a vásárláshoz.

8.Csináld magad mozgalom!

A takarításban és a személyes higiéniához kapcsolódó jó pár termék elkészíthető otthon.

9. Bérelj vagy kölcsönöz!

Sok cégnél lehet kölcsönözni használati tárgyakat! Külön tekintettel a könyvekre, az elektronikus és a közlekedési eszközökre. Számolj le az egyszer-kétszer használatos eszközökkel.

10. Használj minőségi és újrahasznosítható termékeket!

Sokszor a jobb termék sokkal tovább bírja. Érdemes megfontolni egy komolyabb beruházást és okosan vásárolni ha már maga a vásárlás elkerülhetetlen. Emellett használhatunk újratölthető elemeket vagy épp vászon zsebkendőt.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Táborozás felnőttként

Nem, a tábor nem csupán egy olyan hely, ahová óvodás vagy iskolás gyermekünket küldjük, míg mi a végeláthatatlan munkával küzdünk a nyári időszakban. Táborba az ifjúság is járhat, akik közösségben akarják tölteni az idejük egy részét, és ugyanúgy felnőttek is, akik új élményekkel akarnak gazdagodni.

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk.

Nyaralás otthon

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ezen a nyáron Horvátországba utazzon, valaki a Balatonra sem jut el, mégis szeretné jól eltölteni a fülledt nyári napokat és a lehetőségeihez mérten kihozni a szünidőből, szabadságából a legtöbbet, legjobbat. Tegyük ezt!

Tippek, hogy csökkentsd a műanyag hulladékok mennyiségét

Sokat beszélünk róla, mi is gyakran felkaroljuk a témát. Íme egy konkrét lista azoknak akik motiváltak a műanyag hulladék lábnyomuk csökkentésében. Minden adott a nemes küldetéshez. Lássuk a konkrét, megfogadható tanácsokat.