Menü

Tökmag versus szotyi

Nagy meleg ide, kánikula oda egy valami nem megy ki a divatból a nasizás, nasolás. Mielőtt még a tükör előtt keseregnénk az alakunk miatt szép sorjában számba fogom venni kedvenc tradicionális rágcsánkat, itt az ideje meg tudni, hogy még is mit eszünk velük.

Kezdjük egy igazi klasszikussal. A két étkezések közti nassolások tradicionális, hagyományos zászlóshajójával, az olajos magvakkal. Ezen belül is itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba és eldőljön a tökmag versus szotyi vita. Mindkettőre szomjasak leszünk persze és előszeretettel fogyasztjuk a tévé előtt vagy futball mérkőzésen. Megvan a maguk rituáléja. Jöjjön hát a szárított tökmag bemutatása. Habár a tökmagliszt és a tökmagolaj igazi áldás, főleg a prosztata gondokkal küzdő férfiak számára, mi most kizárólag a tasakban megvehető ropogtatnivalóval foglalkozunk. Ennek a héjas és pörkölt változata az egyik legjobb snack, a chipsek és a sósperec helyett.

Pluszban kiváló magnézium és kálium forrás is. Így javítja a szívműködést és az érrendszert. Ugyanakkor telítetlen zsírsavakat is rejteget magában, támogatva a vérerek egészségét. Az apró magocska csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az emésztési folyamatokat és a zsírégetést. Akár több kilótól is megszabadulhatunk, ha fogyasztása mellett odafigyelünk a táplálkozásra, és a mozgásra. Fontos kiemelni, hogy inkább a zöldségboltok kínálta píritott ajánlható, mint az agyonsózott tömegtermékek. A tökmag számos B-vitamint tartalmaz, melyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, illetve zsírok lebontásában és felszívódásában. A számok nyelvére lebontva 100 gramm tökmag kb.540 kcal energiát tartalmaz, 35,7 gramm zsírt és 3,6 gramm szénhidrátot.

A szotyola más néven szotyi ismertebb nevén a napraforgómag, ha lehet még elterjedtebb, mint vetélytársa. Tesszük salátákra, pékárúra meg minden földi jóra. Ebből is egészségesebb a só mentes változat fogyasztása. A napraforgómag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma is kiemeli az olajat adó növények közül. Az egészséges életmód hívei a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt is szeretik. Azonban a rica bevitel vagyis a szotyizás észrevétlenül keríti hatalmába az embert. Csak egy-két szemet veszünk ki a csomagból, majd azon kapjuk magunkat, hogy gyors egymás után adagoljuk az újabb csomagokat. Ami pozitív, hogy szintén van benne magnézium és még réz is.

Persze mindenki tapasztalta már, hogy kiszárítja az ajkakat, de elmondható még, hogy nyugtatólak hat az agyra, melynek oka, hogy a benne lévő triptofán megnöveli a szerotonin szintet az agyban. Emellett elősegíti a látás javítását, miközben energikusabbá teszi a szervezetet. A számok tükrében azonban vigyázni kell a túlzott fogyasztásával, valamivel több kalória van 100 grammjában, mint 580 kcal, emellett 51,5 gramm zsírt és 11, 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tehát kijelenthető, hogy jobban hizlal, mint tökös vetélytársa.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.