Menü

Szervezetünk kálium forrásai

A káliumról viszonylag keveset szoktunk hallani, pedig ez az ásványi anyag is a szervezetünk számára elengedhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik. Szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. Törekedjünk a napi fél kg zöldség-gyümölcs elfogyasztására, étkezzünk változatosan, színesen.
1. Burgonya
A lehető leghétköznapibb alapanyag, elkészítésével kapcsolatban arra figyeljünk, hogy ha főzzük, akkor az ásványianyag-tartalom egy része az elöntött főzővízzel távozik. Ezért, ha lehet, süssük inkább sütőben, persze minimális zsiradékkal!

2. Fejtett bab
A fejtett bab egészen extrém mennyiségű káliumot tartalmaz, 10 dkg közel 1800 mg-t. Az ő esetében is érdemes kicsit túllépni a levesen és a gulyáson (na nem mintha ezeket én nem szeretném), próbáljuk ki bátran saláta vagy más köret formájában.
3.Sűrített paradicsom
A paradicsom is magas káliumtartalmú zöldség, koncentrált formájában, legyen az akár egy passata, akár a hagyományosabb sűrített paradicsom, a káliumtartalom is koncentrálódik.

4. Sütőtök
A sütőtök szezonja lassan véget ér, azért 1-1- utolsó fogást még készíthetünk belőle a hétvégén. Magas káliumtartalma ráadásul magas karotin- és élelmi rost tartalommal párosul.

5. Spenót
Nagyon sok ízletes recept alapján tudsz a spenótból csodás ételt készíteni. Ezt az egészséges, vitaminokban és ásványi sókban bővelkedő zöld levelű ételt nem véletlenül erőltették szüleink. A mai plusz érv a spenót mellett: 1 bögre spenót 839 mg káliumot tartalmaz.

Egy csésze bab, fél szelet hal akár ezer milligramm káliumot is tartalmazhat, de egy nagyobb papayában vagy egy csésze paradicsomszószban is találunk belőle 750 milligrammot.Egy fél avokádó, egy nagyobb banán, egy pohár narancslé vagy joghurt 500 milligramm káliummal szolgál számunkra, de 250-350 milligramm körüli mennyiséghez már egy mangóból, egy pohár tejből, egy nektarinból, negyed csésze mazsolából vagy egy szelet görögdinnyéből is hozzájuthatunk

Figyeljünk oda a mértékletességre és arra, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben a szervezetünk!

Szerző:Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.