Menü

Milyen fehérjét egyek, ha nem eszem húst?

Az a jó, hogy szerencsére nem vagyunk egyformák. Van, aki húst hússal meg még egy kis grillkolbásszal, csirkemellel, oldalassal meg sült szalonnával eszik, s fogja a fejét a vegetáriánusok, esetleg vegánok elvein. A növényi étrend követői pedig zöldséget, gyümölcsöket, gabonákat, magvakat kívánnak és köszönik szépen, jól vannak. Az azonban biztosan közös bennük, hogy fehérjére mindenkinek szüksége van, pláne, aki sportol is.

A legegyszerűbb fehérjeforrásaink, mint tudjuk a csirkemell, a hal, meg a túró, a tejsavófehérjéből készült proteinturmixok. Azonban akik állati eredetű ételeket semmilyen formában nem fogyasztanak, nekik a növényeket kell segítségük hívniuk, ha fehérjét szeretnének bevinni a szervezetükbe. Aki csak húst nem eszik és egyébként más állati eredetű ételt igen, ő megoldhatja a hallal, májjal, tojással, túróval, azonban aki szigorú vegán elveket követ, neki nehezebb a helyzete.

Nézzünk pár ételt arra az esetre, amikor növényi forrásból szeretnénk fehérjét juttatni a szervezetünkbe! A hüvelyesek, olajos magvak, gabonák és zöldségek kerüljenek ebben az esetben a tányérunkra, mint például a fehérbab, melynek fehérjetartalma 23,4 gramm, vagy a lencse, melynek 100 grammjában 24,6 gramm fehérje található. A borsó szinte minden konyhakertben megterem, azonban csupán 5,4 gramm proteint tartalmaz, 1 csésze főtt csicseriborsó pedig akár 15 gramm fehérjét is szolgáltathat a szervezetünknek.

Ki ne szeretne egy tál mogyorót elropogtatni a tévé előtt? Rossz hír, hogy – bár számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek - rengeteg kalória és zsír van az olajos magvakban. A tökmag, a mogyoró, a mandula fehérjetartalma igen magas, de óvatosan a mennyiséggel!

A zöldségek közül is akad számtalan, melyeket proteingazdagságuk miatt érdemes az étrendbe illeszteni. A spenót, a brokkoli és a spárga tartalmaz fehérjét, ugyan nem vetekszik egy csirkemellel, vagy túróval, de a növényi étrendet követőknek ez is segítség a proteinbevitelük szinten tartásához, s a gabonákat is meg kell említeni, mert ezek az élelmiszerek is tartalmaznak valamennyi fehérjét. Popeye kedvence ráadásul vasban is gazdag.

A növényi joghurtok, növényi tejek is bővelkednek protein alapanyagban, ezek ráadásul kiváló tej-, illetve tejtermékhelyettesítők is az azokra érzékenyeknek. Aki nem idegenkedi a szójafogyasztástól, máris megoldotta a fehérjebevitel kérdését, aki pedig kényelmes megoldást keres, számára készültek a vegán proteinporok, melyekből ízletes turmix, vagy shake készíthető. Ez egy igencsak kényelmes módja a fehérjebevitelnek, ami jól jöhet a rohanós napokon, amikor enni sincs idő, illetve edzés után is gyors és kényelmes megoldás.

A vegetáriánus és vegán étrend az elmúlt években egyre több embert hódít meg. Bár sokan felróják, hogy ezek az emberek nem visznek be elegendő fehérjét, valójában sok olyan növényi alapú élelmiszer van, ami gazdag proteinforrás, és könnyedén bevihető vele a napi szükséglet.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.