Menü

B 12 vitaminban gazdag ételek

A B12-vitamint az emberi test akár négy évig is képes raktározni, a felesleg pedig a vizelettel ürül ki a testből. Sok van belőle a húsfélékben, állati eredetű termékekben. Remek forrása a marhahús, a sertéshús, a sonka, a baromfi, a bárány, a halak közül különösen a tőkehal és a tonhal, a tejtermékek és a tojás is. Kaphatóak olyan szójatejek, illetve reggelizőpelyhek, amelyeket B12-vitaminnal dúsítanak.

Miből ismerhető fel a B12-hiány?

A vitamin hiányának tünetei közé tartozik a depresszió, a zavarodottság, a memóriaproblémák, a kimerültség, emellett a székrekedés, az étvágyvesztés és a fogyás is. Súlyosabb esetekben idegrendszeri tünetek, például a karok, lábak bizsergése, zsibbadása, illetve egyensúlyvesztés is előfordulhat. Ilyen esetekben azonnal forduljunk orvoshoz, mert a vitaminhiány okozta idegi károsodás maradandó is lehet. Ha valaki nagy dózisban szed folsavat (szintén a B-vitamincsoport egyik tagja), annál szintén nem lehet megbízhatóan kimutatni a B12-vitamin hiányát vérből. Ez permanens idegrendszeri tünetek formájában nyilvánulhat meg, egészen addig, míg nem kezdenek B12-t adni neki. Némelyik embernél a káliumtartalmú étrendi kiegészítők gátolhatják a B12 felszívódását.

Hiány jelei:

- Még 8 óra alvás után is nagyon fáradtak vagyunk.

- Bizsergés, zsibbadás egyes testrészekben. Az oxigénhiány az idegekre, illetve az idegsejtekre is hatással van. Van, akinél emiatt zsibbadás, míg másnál pedig erőteljes, néha már fájdalmas bizsergés jelentkezik, például a végtagok területén.

- Sárgás bőr: B-12-hiány esetén sérülékenyebbé válnak a vörösvérsejtek, emiatt pedig bilirubin nevű pigment ürülhet belőlük, ami a bőrt sárgásra színezi.

- Gyenge idegek. Ha sokat szorongunk, gyakran ingadozik a hangulatunk, vagy éppen a legapróbb dolog miatt is képesek vagyunk sírva fakadni, akkor ennek is lehet oka a B-12-vitamin elégtelen mennyisége, ami kutatások szerint depresszióra is hajlamosabbá tesz.

B12 vitamin források:

- LAZAC

A napi B12-vitamin szükségleted 236%-át fedezheted csupán 150 gramm lazac elfogyasztásával. Ezen kívül a lazac feltölti a tested szelénnel, jóddal, foszforral, B3-, B6- és D-vitaminnal. Akárcsak a szardínia, a lazac is kiváló omega-3 forrás.

- MARHA

150 gramm marhahús 60%-át fedezi a napi szükségletünket B12-vitaminból. Ahogy azt bizonyára nagyon jól tudod, a marhahús kiváló fehérje- és vasforrás, hatékonyan segíti az álmatlanság leküzdését.

- SZARDÍNIA

200 gramm szardínia a napi B12-vitamin szükséglet 338%-át tartalmazza. Emellett a szardínia igen gazdag D-vitaminban, szelénben, foszforban, fehérjében, omega-3 zsírsavban és kalciumban.

- TEJ

Alig 150 ml tej 23%-nyi B12-vitamin-szükségletet fedez. A tej emellett kiváló jód, szelén, kalcium és C-vitamin forrás.

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?

Általános táplálkozás mellett a táplálékok B12-vitamin-tartalmának csupán a 75%-a hasznosul a szervezetünkben. A felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra, emiatt a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésben szenvedők B12-vitamin-pótlásra szorulhatnak. A túlzott alkoholfogyasztás is növeli a B12-szükségletet.

Vitaminszükséglet: Férfiak és nők számára 11 év fölött: 2-3 µg Terhesség és szoptatás alatt: 3,5-4 µg Csecsemők számára: 0,3-0,5 µg Gyermekek számára 2-10 év között: 0,7-1,4 µg.

A B12 vitamin egy az úgynevezett esszenciális vitaminok körébe sorolható, melyeket a szervezet magától képtelen egyedül előállítani. A B12 mondhatni életfontosságú alapeleme testünknek, és elég sok területen segédkezik az emberek organizmusának helyes működésében.

Szerző: Udvari Fanni

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.