Menü

6 jó tanács az egészséges turmixhoz

1. Ne adjunk hozzá cukrot!

Az összetevők összeturmixolása nyilván megkerülhetetlen a készítési folyamatban. A hozzáadott cukor azonban közvetlenül a gyomorba jut. Kerülni kell tehát az édes élvezeteket, még akkor is ha a turmix íze nem tűnik elég erőteljesnek. Biztos tipp, kiskapu, hogy nyugodtan adjunk hozzá egy kis valódi mézet az italhoz, ahogy mondani szokták, csak az íze kedvéért.

2. Keverjük össze a gyümölcsöt és a zöldségeket!

Egy kis zeller vagy uborka a turmixba még nem ördögtől való ötlet, ugye? A zöldségek csökkentik az italban lévő cukor mennyiségét. Igaz, kevésbé lesz édes a nedű, de annál vitamindúsabb. Pár tipp a párosításokhoz: alma és vizitorma, kivi és zeller, alma és cukkini, grapefruit és spenót valamint áfonya és spenót.

3. Maximum két darab nagyobbacska gyümölcs!

A gyümölcscukor nagyság visszaszorításáért, próbáljuk limitálni a gyümölcsbevitelt. Tudva, hogy a gyümölcsök egy része körülbelül 12 g cukrot tartalmaz, inkább ajánlott a korlátozásuk. Keverjünk tehát össze egy egész gyümölcsöt és a egy másik felét, majd sok vizet és némi fehérjét (például növényi tejet) és zöldséget.

4. Azonnal fogyasszuk!

Öreg hiba, hogy reggel elkészítjük kedvenc smoothienkat, majd az irodában fogyasztjuk el. Fontos, hogy frissen fogyasszuk el. Gondoljunk a citrusfélékre! A citromlé megakadályozza az oxidációt, miközben javítja bizonyos tápanyagok, például a vas vagy a magnézium felszívódását.

5. A reggeli nem állhat csak egy smoothieból!

Ugye mindenki tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, de a smoothie nem kiegyensúlyozott reggeli, mivel nem tartalmaz se keményítőt, se (általában) tejterméket. Másrészt a folyékony jelleg miatt nem teljes az étkezési élmény se.

6.Adjunk olajat a kész termékhez!

A megfelelő olaj kiválasztása és hozzáadása segíti, hogy a szervezet hozzájusson bizonyos zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne habozzunk beletenni egy kanál lenmagolajat a smoothienkba, hogy feltöltődjünk A, E, K, D vitaminnal.

Harc a lassú anyagcsere ellen

Sokak életét nehezíti meg a túlzottan lassú emésztés. Ennek oka, hogy a szervezetben nem működnek elég hatékonyan a metabolikus folyamatok, aminek olyan kellemetlen következményei lehetnek, mint például a székrekedés, de akár a hosszan tartó elhízásért is felelős lehet.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Lassú anyagcsere tipikus okai

A normális anyagcsere alapvető szempont az egészséges testtömeg fenntartása szempontjából. A testünk ebben a tekintetben olyan, mint egy számítógép, vagy fordítva? Minél kevesebb program fut a háttérben, annál gyorsabban reagál az aktuális kihívásokra.

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

Ha már körbetelefonáltuk a barátok és meginvitáltuk őket otthonunkban, illik megadni a tiszteletet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy kifogástalan vendéglátóként maradjunk meg a távozó meghívottak emlékezetében.

Természetes étvágycsökkentők

Sokan esnek abba a hibába, hogy a koplalástól várják a csodát. A fogyás azonban nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is megváltoztatja az életed, ezért érdemes már az elején úgy belevágnod, hogy teljesen megváltoztatod az életmódodat.