Menü

Fesztiválok önkéntesként

Magyarország ha tetszik ha nem fesztivál nagyhatalommá nőtte ki magát az évek során. A gomba módra szaporodó kis rendezvények mellett a gigantikus szórakoztató fesztiválok (Balaton Sound, Sziget) is jelen vannak. Jó a hangulat aki nem akar kimaradni, de olcsó megoldásra vágyik annak itt az új kaland a fesztiválönkéntesség. Ez egyszerűen összefoglalva azt jelenti, hogy jellemzően 6-8 órában kell dolgozni (pl. konyhán, kempingben, fizikai pakolásban) és cserébe napi 1-2 étkezést kap a delikvens a belépőjegy mellé. Sok esetben póló is jár a fiatalos kalandhoz. Előljáróban ajánlom figyelmetekben a fesztivalonkentes.hu-t, de lehet direkten is egy-egy fesztiválra jelentkezni. Vegyük is sorra miért is éri ez meg:

Ha pakolsz, laza a fesztiválidő

A technikai, fizikai személyzet csak a fesztivál előtt és után sürög forog nagy elánnal, a köztes idő a pihenésé. Kis munka, nagy szabadság a jelszó. Minden adott egy önfeledt kalandhoz.

Megismered a fesztivál felépítését

Sok új emberrel lehet megismerkedni. Mindenki önfeledten tud bulizni egy jót. Emellett egy-egy fesztivál felépítését is meg tudod tapasztalni. A későbbiekben a szervezés része, ha elkap be tud vonzani és még az önéletrajzban is jól mutat.

A fesztivál helyszíne is örömforrás

Például a Balaton Lake, a Strandfesztivál vagy épp a Sound kapcsán a szabadidőben bátran lehet kirándulni vagy csak a szó legszorosabb értelmében nyaralni a Balaton partján.

Tudsz nyelvet gyakorolni

Ha olyan a beosztásod (pl. beengedés, nemzetközi kemping) és olyan nagyságú a rendezvény (Balaton Sound, Sziget) könnyen lehet ismerkedni külföldiekkel. Az angol mindenütt alap, de a francia, holland sem elhanyagolható nyelvek.

Életkori limit nincs

Fontos, hogy tisztában legyünk az egyéni szociális korlátainkkal. Valljuk be őszintén nem sok 30 éves kor fölötti személy adja a fejét a fesztiválönkéntességre, de azért vannak üdítő kivételek. Oda kell figyelni, hogy mindenki megtalálja azt a baráti kört ami hozzá passzol. A nagyobb fesztiválokon azért erre nagy esély van. A szabadidőben pedig a fesztivál örömmel fogad mindenkit.

A fesztivál alatt sok a szabadidő

Ez talán a legolcsóbb megoldása az olcsó bulizásnak. Ha meg olyan területre tévedünk munka közben ami esetleg még érdekes is (pl. kérdőívezés, információ adás, kemping) külön jó pont. Nagy barátságok szoktak születni és sok összetartó csapat járja a nagyobb fesztiválok együtt évről évre.

Egyszerű munkatapasztalat

Ennél egyszerűbben nem nagyon lehet munkatapasztalathoz jutni. Nagy tétje nincs a dolognak, ha betartunk némi belső szabályt (pl. idejében kezdeni) semmi baj nem érhet. Az esetleges visszaélések miatt szoktak azonban sajnos kaukciót is kérni a fesztiválok, amit ha minden rendben ment visszakapunk.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Táborozás felnőttként

Nem, a tábor nem csupán egy olyan hely, ahová óvodás vagy iskolás gyermekünket küldjük, míg mi a végeláthatatlan munkával küzdünk a nyári időszakban. Táborba az ifjúság is járhat, akik közösségben akarják tölteni az idejük egy részét, és ugyanúgy felnőttek is, akik új élményekkel akarnak gazdagodni.

Nyári kalandok

Rengeteg regény, film és sorozat épül arra az elterjedt gondolatra, hogy nyáron az embernek esélye van másfajta életet élni, új dolgokat kipróbálni, kalandokba belevetni magát. De van-e a nyári kalandok mögött valami tartalom?

Hogyan maxoljuk ki a nyaralásunk?

Nyaralni menni mindig klassz dolog. De ha nem kötjük le magunkat néha unalomba fulladhat a legjobb kaland is vagy egyenesen rosszul sülhet el. Íme néhány meglátás, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk.