Menü

Ugye nem tennéd?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, mennyire veszélyes autóvezetés közben mobilozni. Rettentően meggondolatlan és kockázatos döntés az autó kormányzása és a forgalom figyelése közben / helyett a telefont nyomkodni, még akkor is, ha csak egy rövid hívást szeretnénk elintézni, netán smst írni. Ne tegyük! Ha buszsofőrök vagyunk, akkor meg pláne.

Európa-szerte egyre több halálos balesetet okoznak telefonozó sofőrök, s a riasztó statisztika, a szomorú valóság nem riasztja el az autózás közben mobilozókat. Egy felmérésből kiderül, hogy tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, közülük öt ember pedig válaszol az üzeneteikre, bejegyzéseikre. Ha belegondolunk, hogy egy rövidebb üzenetet is pár másodperc alatt írunk meg, akkor nyilvánvaló, hogy több tíz métert is halad az autó úgy, hogy a sofőr nem az utat figyeli, de nagyobb sebességgel, például autópályán akár 200 méter is lehet ez a táv.

Nemcsak a vezetés közbeni telefonozás okoz tragédiákat, hanem a szelfizés is veszélyes lehet! Gondolták volna, hogy egyre többen halnak meg szelfikészítés közben? A szelfizés miatt elhunytak háromnegyede fiatal és a tragédiájukat az okozta, hogy túlzott kockázatot vállaltak szelfizés közben, így vízbe fulladtak, közlekedési balesetet szenvedtek, leestek valahonnan, vagy megégették magukat.

A legnagyobb baj az, hogy a közösségi oldalak 2016 körül bevezették az élő bejelentkezés funkciót, s azóta egyre több élőben, vezetés közben, vagy más egyéb veszélyes körülmények között közvetített halálos baleset történik.

A mobiltelefon-függőség köztudottan önmagában is rossz szokás. súlyos következményekkel járhat, de különösen kockázatos és veszélyes dolog autóvezetés vagy más egyéb rizikós körülmények között mobilozni.

Hiába van már mindenkinek okostelefonja és hiába a sok közösségi oldal, s hiába gondoljuk, hogy haladni kell a korral, az nem menő, ha felelőtlenül használjuk ezeket a technikai vívmányokat és divatos alkalmazásokat. A modern kor szokásai sem lehetnek magyarázatai annak, hogy saját és mások épségét veszélyeztetve használjuk ezeket a kütyüket. Az a nemfogadott hívás nem olyan fontos, hogy életekbe kerüljön és a pittyegő üzenet sem életbevágó, megvárja az embert akkor is, ha már biztonsággal meg tudja nézni a telefonját.

Vezetés közben pedig amúgy is egyszerre sokmindenre kell figyelnünk, nézni kell a tükröket, a sebességet, pásztázni a körülöttünk haladó forgalmat, az út széléről beugró állatokat, az előző szembejövőket, az utcán labdázó gyerekeket, ha közben még a telefonunkra érkező smsekre, hívásokra is figyelmet fordítunk, a reakcióidőnk jelentősen csökkenni fog. Az ilyen felelőtlen és figyelmetlen vezetés pedig olyan, mint a vakon vezetés. Pedig nem éri meg kockáztatni, hiszen egy tragédia a másodperc törtrésze alatt bekövetkezhet!

Sajnos döbbenetes dolgot olvastam a minap. Külföldön olyan bizarr megoldás született a mobillal közlekedő gyalogosok miatt, hogy a járdákon külön sávot alakítottak ki, a közlekedési lámpákat pedig a földre helyezték, ezzel megkönnyítve a telefonozás közbeni gyalogos közlekedést. Ez nagyon gáz.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Táborozás felnőttként

Nem, a tábor nem csupán egy olyan hely, ahová óvodás vagy iskolás gyermekünket küldjük, míg mi a végeláthatatlan munkával küzdünk a nyári időszakban. Táborba az ifjúság is járhat, akik közösségben akarják tölteni az idejük egy részét, és ugyanúgy felnőttek is, akik új élményekkel akarnak gazdagodni.

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk.

Nyaralás otthon

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ezen a nyáron Horvátországba utazzon, valaki a Balatonra sem jut el, mégis szeretné jól eltölteni a fülledt nyári napokat és a lehetőségeihez mérten kihozni a szünidőből, szabadságából a legtöbbet, legjobbat. Tegyük ezt!

Tippek, hogy csökkentsd a műanyag hulladékok mennyiségét

Sokat beszélünk róla, mi is gyakran felkaroljuk a témát. Íme egy konkrét lista azoknak akik motiváltak a műanyag hulladék lábnyomuk csökkentésében. Minden adott a nemes küldetéshez. Lássuk a konkrét, megfogadható tanácsokat.