Menü

Tippek, hogy csökkentsd a műanyag hulladékok mennyiségét

Sokat beszélünk róla, mi is gyakran felkaroljuk a témát. Íme ezúttal a műanyagmentes július világmozgalom apropóján egy konkrét lista azoknak akik motiváltak a műanyag hulladék lábnyomuk csökkentésében. Minden adott a nemes küldetéshez. A szájber világ fenegyerekei mindent megtalálnak a www.lessplastic.co.uk honlapon. Jöjjön az óceánok és a általában a Föld felszín hulladékszintjének csökkentésének a mikéntje:

1. Vigyél magaddal bevásárlószatyrot!

Manapság, már mindenhol feláras a szatyor. Mint mindig most is mindenki jól jár ha előre gondolkodunk és tudatos vásárlók leszünk.

2. Használj újratölthető vizespalackot!

Egyszerre egyszerű és nagyszerű tanács. Sokkal olcsóbb megoldás és nagyon látványos ahogy elhagyjuk a fél literes palackok halmazát.

3. Vidd magaddal a saját bögréd!

Hála isten már roppant sok automatánál lehet a saját bögrés megoldást választani. De messze még az ideális állapot. Próbáljuk meg legalább a cégünkön, munkahelyünkön belül elkerülni az eldobható poharak ördögi körét.

4. Csomagold az ebédedet újrahasználható tárolóba!

Manapság már a műanyag ételtárolók filléres termékek. Érdemes rá beruházni.

5. Mondj nemet az eldobható eszközökre!

Pár év és betiltják az EU-ba az eldobható evőeszközöket. Addig is igenis tehettünk azért, hogy velünk már hamarabb elkezdődjön a szemléletváltás.

6. Hagyd el a műanyag szatyrok használatát!

A vászonszatyrok jó szolgálatot tesznek. Sok egyéb strapabíró megoldást találhattunk.

7. Kerüld a gyorséttermeket!

Habár a helyzet javul, de még mindig a gyorséttermek a hulladéktermelés mekkái. Az egészségünk is meg fogja köszöni, ha limitáljuk a jelenlétünk bennük.

8.Üvegedényben tárold a maradékot!

A tárolás mindig sarkalatos pont a következetes fogyasztásban. Adjuk egy esélyt a sokat kibíró üvegedényeknek.

9.Oszd meg ezeket a tippeket a barátaiddal!

Több szem nem csak többet lát, hanem többet is tud befogadni. Igenis mindenki tehet azért, hogy változzon a helyzet. A bolygónk terhelése igenis csökkenthető.

Érdekes ételek/alapanyagok a frankofón világból

A francia konyha egyértelmű jó hírneve él és virágzik. Ha azonban jobban a dolgok után nézzünk jó pár érdekes étellel/alapanyaggal találkozhattunk a francia nyelvű területek, az úgynevezett frankofón országok konyháiban. Íme néhány példa arra, hogy milyen furcsa, néha meghökkentő ételt találhattunk a nagy boltok polcain kint illetve az igazi helyi éttermekben.

Táborozás felnőttként

Nem, a tábor nem csupán egy olyan hely, ahová óvodás vagy iskolás gyermekünket küldjük, míg mi a végeláthatatlan munkával küzdünk a nyári időszakban. Táborba az ifjúság is járhat, akik közösségben akarják tölteni az idejük egy részét, és ugyanúgy felnőttek is, akik új élményekkel akarnak gazdagodni.

Nyári kalandok

Rengeteg regény, film és sorozat épül arra az elterjedt gondolatra, hogy nyáron az embernek esélye van másfajta életet élni, új dolgokat kipróbálni, kalandokba belevetni magát. De van-e a nyári kalandok mögött valami tartalom?

Amit senki sem szeretne hazavinni

A kellemes, nyárias időben szívesen keressük az árnyékos erdőket, órákig lehet barangolni, túrázni, terepen futni. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a kellemetlenkedő szúnyogokon kívül egyéb veszélyes vérszívók ne leselkednének ránk.

Nyaralás otthon

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy ezen a nyáron Horvátországba utazzon, valaki a Balatonra sem jut el, mégis szeretné jól eltölteni a fülledt nyári napokat és a lehetőségeihez mérten kihozni a szünidőből, szabadságából a legtöbbet, legjobbat. Tegyük ezt!