Menü

Érdekes ételek a Kárpát-medencéből

Amikor egy üzlet beindul. Minden régiónak megvan a maga sajátos ételkultúrája. A magyar világ alfája és omegája a Kárpát-medence sem maradhat ki, ahol mindig is sok nemzet konyhája, gondolkodása hatott egymásra. Nyilván európai szemmel vizsgáltam a dolgot, hiszen például a kínai konyhával amely, mindent de mindent elfogyaszt, nem tudunk harcra kelni. A frankofón világ után jöjjön tehát egy gasztro séta a Kárpát-medencében. Természetesen a teljesség igénye nélkül. Íme hát egy szubjektív meglepő és mulatságos étel felsorolás ebből a román-szlovák-szerb-magyar-német olvasztótengelyről. A ki fia borja kérdést nem feszegetem, a lényeg, hogy az adott ételt a magyarság alapbázisának számító medencében egyék jóízűen az emberek. Lehet, hogy egyes részei evidensek lesznek, de sokaknak, főleg a nagyobb városokban élőknek lehet érdekes, így Discovery jelleggel jöjjön hát a gyűjtésem, amelyből olyan ziccerek, mint a gulyás, halászlé vagy épp a töltött káposzta akarattal hiányoznak.

Vesevelőleves

A disznótorhoz kapcsolódó étel, amely sűrű tejfölös és mint a nevében is benne van vesét, velőt tartalmaz. Állagra egy jó kiállású becsinált levesnek hat a hagymának és a nálunk megszokott rizsnek hála. Állítólag nagy kedvencem volt kis koromban ez a mocsaras remek, mondjuk úgy, hogy fiatalság bolondság.

Körömpörkölt

Ez a kissé zsíros állagú pörkölt féle kifejezetten alföldi étel. A cupogás és a szopogatás elengedhetetlen, az egyébként sok esetben kizárólag kézzel való elfogyasztásához. Kell hozzá egy gusztus, hogy apukám egykori kedvencéhez nekilássunk. Valamivel megengedőbb vagyok a disznófüllel kevert verziójával, de nyilván ez az én perverzióm. Ha valamit hát ezt nem lehet szépen enni. Pláne nem szép látvány mifelénk délen, ahol gyakran köret nélkül fogyasztják.

Bármilyen főzelék

Hihetetlen, de igaz. Bármerre járok, jártam Európában nem leltem párját a gyerek és felnőttkorunk alapját képező főzelék kultúrának. Személyes kedvencem a borsófőzelék. Nyilván a lisztes állag miatt nem terjedt el a cosmo nyugaton, de sebaj. Ami jó az jó és lehet nem feltétlenül diétás minden tekintetben, de egészséges.

Pacalleves

Erdélyben nagy kultusza van a csorbáknak azaz a savanyú leveseknek. Finomak és külön jók másnaposságra. Az egyik kedvenc ételem a pacalleves, amely gazdag sárga(!) színvilágával kiemelkedik a helyi mezőnyből. Kicsit olyan mintha egy radioaktív tengerből polipkarok türemkednének ki. Ez is a" nem nézni kell, hanem enni" kategória.

Túró rudi

Ha lehet hinni a felméréseknek a magyarok szerint a leginkább magyarnak tartott termék. Imádjuk és mindenféle verzióban él nálunk. Eredetileg a nagy szovjet honból származik és a kolbásztöltővel készítették innen a formája is. De sebaj, van ahol (pl. a Nyírségben) egyenesen kifliben sütik ki. Sok Magyarországra látogató dicséri, teljes joggal.

Újházy-tyúkhúsleves

Már az is kemény dió elmagyarázni egy nyugat-európainak, hogy tésztával esszük a levest, de hogy egyenesen ,a száraz mellehúsa kivételével, egy egész tyúk egzisztál a fazekunkban elég vicces. A csirkeláb és belsőségek látványa sok turistát elriaszt, de legalább mondhatni több marad nekünk belőle. A magyar gasztronómia egyik jogos ékköve, ha élhettek ezzel a képzavarral.

Lángos

Kőhalmi Zoltán humorista szavaival élve: "A magyar pizza a tehén gyümölcseivel" és tényleg. Az étel, amit mindenki szeret, főleg reggelire vagy épp a strandon, de szépen elég nehéz enni. Budapesten már mutálódott a turisták hatására és csirkemájas verziója a Budapest névre hallgat. De amúgy sok verziója él és hódítja meg a szíveket. A chilis babos nekem kissé túlzás, a szalonnás elmegy. A füstölt sajtos meg nagyon cool.

Kakastöke és/vagy kakastaréj pörkölt

Ehhez nehéz mit hozzátenni. Oké, azt még elfogadhatjuk, hogy a kakas minden részét megesszük, de itt már komoly szakosodásról beszélhettünk. Ellentétben a hasonlóan kis réteg körében hódító tőgypörkölttel itt igazi finomsággal van dolgunk. Jobb nagyon nem belegondolni, hogy a címbeli első verzióban tulajdonképpen mit is kanalazzunk be. A kakastaréjt kiskoromban szerettem, bár relatív kinek mi a normális. Ellenben a kakastökének nagymértékű fogyasztásának lehetősége nem éppen serkentőleg hatott rám. Csak bátor felfedezőknek ajánlom.

Csíramálé

Ez egy dél-alföldi étel, amely a nevében is benne van, búzacsírából készül. Gyerekkoromban még én is készítettem. A ronda és finom kategóriájába tartozik, amely egyenes rutinos versenyzők tejszínhabbal esznek, ami egy ilyen csömör ételnél már kimeríti a gasztro bungee jumping fogalmát.

Sült vér

Talán a legnagyobb talány a listán. A nagyvárosiaknak üzenem, hogy manapság minden nagyobb városi fesztivál magyar éttermi standjának része. Komolyabb mennyiségben engem eléggé megvisel, de van aki köszöni remekül bírja. Tehát miközben welnesszel két darabban a röfi összegyűjtik a vérét és frissen hagymásan kisütik, amely remek reggeli. Sok kisvárosban, faluban a piacon is árulják. Vigyázat csak a friss a jó.

Kocsonya

Természetesen sok helyen van kocsonya. De a húsvétit csak mi esszük (mármint Kárpát- medenceiek). Gyakorlatilag egy hideg disznó levesről beszélhettünk, a legtöbb helyen sok paprikával. Se szeri se száma a közép-Európába látogató turistáknak, akik majdnem hazáig szaladtak mikor meglátják esetleg meg is kóstolták. Finom, kétségtelenül, de azért mégis csak egy minden bele zselés leves.

Juhtúrós pirog

Szlovák klasszikus. A burgonyából készült tésztát megtöltik juhtúróval, a tetejére tejfölt csöpögtetnek, és sült szalonnát szórnak. Nem kifejezetten meglepő, inkább csak jelezni szerettem volna az ilyen típusú ételek jelenlétét a gasztronómiákban.

Krumplis tészta

Még a székely barátom is felszisszent ennek hallatán. A krumpli tészta kombináció elég meglepő, de sokan szeretik. Egyébként sok helyen gránátoskockának hívják, amely nevet a német eredetijétől kapta. Érdekes, de valljuk be elég finom. Minden menzai menü sztárja volt még az én iskolaidőmben.

Salátaleves

Sok verzióban ismert, de aki a székelyeknél elterjedt tejjel berántott verzióval találkozik, az soha nem feledi. A tej, saláta, szalonna kombó elég ütős. Kell hozzá egy lelki világ, hogy feldolgozza az ember. Szintén csak komoly haladó gurmandoknak ajánlom.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.