Menü

Hízókúra? Hogy micsoda?

Pedig de. Bizony ám. Vannak, akik hízni szeretnének. A saját családomból is tudok rá példát mondani. Nem is könnyű elviselni azt a nyafogást, mikor a férjem egy tábla csokival a kezében sajnáltatja magát, hogy miért nem tud felszedni végre pár kilót… A mostanság annyira divatosan elnevezett táplálkozási típusok közül ő valószínűleg a fehérje, a szénhidrát és az egyensúlyi típus mellett a negyedik lenne valószínűleg, azaz az „ellenszenves táplálkozási típus”.

Tudom, ezt a cikket kevesebben olvassák majd, hiszen többen vagyunk, akik inkább fogyni szeretnének, pedig aki hízni szeretne, éppúgy nincs könnyű dolga, mint a fogyókúrázóknak. Higgyétek el, nagyon nehéz jól hízni. Hiszen a vékonyabb testfelépítésű emberek sem hájra, pocakra, zsíros combokra, vagy narancsbőrös hátsóra vágynak, tehát nem az „edd magad tele csokival” kezdetű gúnyos tanácsokra van szükség és nem is a „miért nem eszel többet?” jellegű ostoba kérdésekre. Esznek. Többet. Mégse sikerül. Lóg rajtuk minden. Nem találnak ruhát. Nem mernek strandra menni. Utálják a bikinit. Fáznak, rettenetesen fáznak. Sokszor. Minden alá garbót húznak. Anorexiásnak gondolják őket és azt hiszik, koplalnak.

42 kilós barátnőm egy ültő helyében vág be egy óriáspizzát és mégse látszik rajta. Valójában fogalmam sincs, hová tűnik el benne az a rengeteg kaja. És szeretne hízni. Igen. Hízni. Pluszkilókat szeretne. Egy kis formát. Nőies alkatot. Rövidnadrágot. Bikinit. Megvető pillantások nélkül. Oké tudom, mennyire bosszantó, mikor a szupervékony bombázó mellettem eszi a sültkrumplit a strandon (ez épp tegnap történt és annyira felbosszantott) de sokszor a genetika a vékony alkatúaknak is probléma.

Hogyan hízzunk egészségesen? Minőségi ételekkel?

A napot célszerű itt is több étkezésre bontani és több kalóriát elfogyasztani. Változatosan kell táplálkozni, az étrendben legyenek szénhidrátok, fehérjék, és rengeteg rost a normális anyagcseréért. Ha szeretne valaki, mondjuk 3000 kalóriát elfogyasztani naponta, akkor vegyünk magunkhoz 3 nagyobb étkezés alatt 600-650 kalóriát és 3 kisebb étkezés alatt 400-450-et. A reggeli szénhidrátokban és jó zsírokban dús fogás legyen, például egy zabkása gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal, vagy akár egy adag tojásrántotta teljes kiőrlésű, magvas kenyérrel, esetleg alacsony cukor tartalmú müzli, vagy házi készítésű granola tejjel, joghurtokkal. Tízóraira gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut lehetne fogyasztani, ebédre pedig sovány húsokat, halat, grillezett zöldségekkel és mellé egy jó adag basmati vagy barna rizzsel, vagy egy kiadós tésztaételt durumtésztával, vagy teljes kiőrlésű tésztával. Uzsonnára lehet túrót enni puffasztott rizzsel, vagy egy doboz natúr tonhalat abonettel, magvas pékáruval, vacsorára pedig lehet inni egy fehérjeturmixot, mellé csirkét, salátát, rizzsel, puffasztott rizzsel, vagy tonhalas tésztát, esetleg pizzát teljes kiőrlésű lisztből. Nassolnivalónak mogyoró, kesudió, vagy gyümölcs, esetleg cukormentes reformédességek, turmixok fogyaszthatóak.

Az egyoldalú étkezés itt sem követendő, tehát hiába hízhatna valaki attól, hogy egész nap péksüteményeket majszol, vagy csokit eszik, attól valószínűleg hamar tápanyaghiányos lenne, s az egészsége látná kárát. Sportolni a hízni vágyóknak is különösen fontos, azonban a kardió jellegű edzések, hosszú futások helyett konditermi edzés javasolt, súlyzó, saját testúlyos edzések, s az izomtömeg növelő edzések mellé nagyobb mennyiségű fehérjére és egészséges zsírokra van szükség.

A hízókúra legalább olyan nehéz, mint a fogyókúra. A türelem, az eltökéltség és az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos szempont a siker érdekében, mint amikor valaki fogyni szeretne.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!