Menü

A nyár kedvence házilag

A legegyszerűbben elkészíthető fagyik alapját a gyümölcsök képezik, hiszen elég csupán tetszőleges mennyiségű gyümölcsöt (a legfinomabb banánból vagy bogyós gyümölcsből készül) összeturmuxolni, majd egy műanyag jégkrémformába önteni és pár órára a fagyasztóba helyezni. Az így elkészített fagyi előnye nemcsak a gyorsaság és az egyszerűség, hanem az is, hogy glutén- és laktóz érzékenyek is bátran fogyaszthatja.

A krémesebb állag eléréséhez keverhetünk a gyümölcs mellé joghurtot vagy habtejszínt is. Íme egy-két egyszerű recept a legfinomabb fagyik otthoni elkészítéséhez.

A citrom fagyi rendkívül frissítő íze miatt örvend hatalmas népszerűségnek.

A házi citrom fagylalt hozzávalói:

300 ml habtejszín

250 ml görög joghurt

200 g porcukor

3 dl tej

2 citromból nyert citromlé és citromhéj

A hideg habtejszínt keményhabbá verjük, majd hozzáadjuk a görög joghurttal csomómentesre elkevert porcukrot, tejet, citromlevet és citromhéjat és óvatosan összeforgatjuk. Jól záró műanyag dobozba öntjük a kapott masszát, amit minimum 6 órára a fagyasztóba tesszük. Ezután a megfagyott masszát kis kockákra daraboljuk és így tesszük a turmixgépbe. Miután krémessé kevertük visszatesszük a fagyasztóba, amíg újból megdermed. Utána kanalazva fogyasztható.

A második recept ízében különlegesebb és gazdagabb, ám elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint egy gyümölcsfagyié. Az ír kávé fagyi elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra van szükségünk, 4 személyre:

3 ek instant kávé

3 dl habtejszín

170 g sűrített tej

1.5 dl whiskey

A kávét felforraljuk a tejszínnel és a sűrített tejjel, majd hozzáöntjük az alkoholt. Lehűtés után formákba öntve lefagyasztjuk. Majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

További egyszerű és mennyien finom fagyireceptekért érdemes ellátogatni a nosalty.hu oldalra.

Sipos Zsófia

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!