Menü

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.

Az egyik leggyakrabban körbejárt témáról van szó, amiben szakemberek és pszichológusok mondják el állandóan, nyugodtan mondhatom, releváns véleményüket. Hiszen egy gyermeknek nemcsak a profi, de talán még az amatőr sportolói álmát is el tudja venni, nem pusztán egy rossz edző, hanem egy túlságosan akaratos, a gyermekét talán nagyon is szerető, mindentől óvó, de talán éppen ezért rátelepedő vagy agresszív szülő.

A két fél közötti vitát minden esetben a háromszög egyetlen “ártatlan” tagja, a gyermek szenvedi meg. Szinte az összes sportágban tehát odafigyelnek erre a szükséges aspektusra. Jelesül, a szülő nem edző, sem mérkőzés közben, sem azon kívül. Van sportág, ahol kimagaslóan jellemző a szülők jelenléte. Labdarúgó pályákon például sok kirívó esetet találunk. Jégkorongban érdekes a helyzet: A honi jéghoki felemelkedése a múlt évtizedben indult el, és azóta is jellemző, hogy a Magyarországon rengetegen kezdenek el ezzel a sportággal foglalkozni, tehát az alapoknál nagyon sok a gyermek. Ez hátulütője is a sportágnak, de ez egy teljesen más írásnak a témája.

Az utánpótlás bajnokságok, egészen a szuperminitől (8 év alattiak) az U20-asokig egészen hamar elindul, és eltart a szezon végéig. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől áprilisig szinte mindig vannak utánpótlás meccsek. Éppen ezért a jégkorong az a sport, amely, nemzetközi mintákat alapul véve, már a korai magyarországi felfutás időszakában komoly szabályrendszert írt elő egyrészt az edzők részére, másrészt az edző és a szülő együttműködését tekintve.

Másrészt ez azért is fontos, mert a jégkorong költséges sportnak számít, ahol a szülőknek különösen nagy áldozatot kell hozni ahhoz, hogy a gyermek adózhasson e sportágnak. Magyarországon, amikor felismerték ennek a fontosságát, elsősorban kanadai mintára próbálták a szabályokat beállítani. 2018 januárjában pedig, ezen előzmények mentén, elkészült a Hokis Szülők Etikai Kódexe is. A szabályok univerzálisak, a termék viszont már magyar. az edzőknek pedig természetesen folyamatosan meg kell felelni a szabályoknak, akár kódexben, akár házi szabályzatban vannak azok rögzítve. Ennek természetesen egyik legfontosabb pontja a szülővel való kapcsolat.

Persze ismét hangsúlyozzuk, nem csak a jégkorongban fontos a szülő pozitív, támogató jelenléte és attitűdje. Vigyázzunk ilyen módon is gyermekeinkre, akár profi sportoló válik belőlük, akár nem.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.