Menü

A mérték az érték

A függő attól függő, hogy nem tud mértéket tartani. Ha ismerné a mértéket, meg tudna állni. Nincs megerőltető és a szervezetet kimerítő, pihenőnap nélküli edzés, HA tiszteletben tartjuk a szervezetünk jelzéseit és elfogadjuk, hogy mikor elég. Nincs baj a vitaminbevitellel és a tápanyagok, étrend-kiegészítők alkalmazásával, HA tisztában vagyunk azzal, mikor váltunk függővé, mikor szenvedünk orthorexiában. (orthorexia-nervosa= beteges egészségmánia. A szerk.) Az orthorexia egy olyan evési zavar, ami arról szól, hogy valaki kórosan, minden körülmények között, kényszeresen egészségesen táplálkozik. S a kulcsszó itt a „kényszeres” kifejezésen van. Olyannyira, hogy ha a beteg megsérti az általa betartandó szabályokat, hatalmas bűntudatot érez.

Amikor életmódot vált valaki, azt látom, hogy pár hónap, vagy év múlva hajlamos átesni a ló túloldalára, pedig a reformélelmiszereknek és étrend-kiegészítőknek, a mostanság divatos superfood elnevezésű ételeknek a fogyasztásával, használatával bizony mértéket kell tartani.

A szénhidrátcsökkentett, fehérjedús, vagy magas rosstartalommal bíró lisztkeverékek remek alternatívái a hagyományos fehér, finomított liszteknek, ám tudni kell azt, hogy nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén – rosttartalmuknál fogva – „pucolják” a szervezetet, salaktalanítanak, pörgetik az anyagcserét, a rostok miatt gyakrabban látogathatjuk a mellékhelyiséget. A túl sok rost fogyasztása megterheli a szervezetet, ami alhasi, valamint szélgörcsök, illetve hasmenés formájában nyilvánul meg. Az édesítőszerek esetében ugyanezt a szempontot kell figyelembe vennünk, s nagyon komolyan venni a „nagyobb mennyiségben hashajtó hatású” figyelmeztetést, különben kellemetlen meglepetés érhet minket. (és fog is)

Épp ma olvastam, hogy az egekig magasztalt, - s valóban egészséges - chia mag allergiát okozhat, hasgörcsöket, felszívódási problémákat okoz, ezért napi 15 grammnál több chia mag fogyasztása ellenjavallt. Erről beszélek!

A túl sok vitamin sem használ. Bár a vízben oldódó vitaminok feleslege a vizelettel távozik, de ezeket sem tanácsos mértéktelenül bevinni szervezetünkbe, a zsírban oldódó vitaminok esetében pedig túladagolás is előfordulhat. Nagyon úgy tűnik, hogy egyfajta pszeudo-betegséget kreáltunk magunknak, amit a vitamingyártók, étrend-kiegészítőket forgalmazók, és az élelmiszergyártók csak tovább erősítenek bennünk. Mindenki szeret hinni a pirulák, csodakrémek, „varázsporok” mágikus erejében; ezeket bekapkodva úgy érezzük, teszünk valamit az egészségünkért. Nagy része pedig lehet, hogy – már bocsánat és tisztelet a kivételnek - szimplán csak placebo

Nemcsak a vitaminokkal adagolhatjuk túl magunkat, de a túlzott sportolás is betegség. Exorexiának hívják. Az exorexia általában az egészséges életmód keretein belül indul el, ám kinövi magát az egészségesnek nevethető keretekből és függőséggé válik, s ekkor már nagyfokú teljesítménykényszerről beszélhetünk.

Sajnos igaz, hogy a mai kor egyre inkább termeli a függőségeket, szenvedélybetegségeket, s elfedi a valódi értékeket és a mértékletességet. A függőségek kialakulásának oka pedig mindig az, hogy a függő embernek valamilyen tudat alatti rossz érzése, hiányérzete, stressze, szorongása van, amelyet valahogyan csökkenteni kell.

Martinka Dia

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.