Menü

Hűsítő dinnyés finomságok

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.

Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.

Gyors dinnyés sorbet

A nagy forróságban jól esik az éppen kellemesen édes, jégbe hűtött dinnyés finomság, ezért a dinnyés sorbet biztosan bármelyik kerti parti nagy kedvence lesz. A gyerekek is imádni fogják, ha pedig felnőtteknek készül, néhány csepp vodka még izgalmasabbá teszi a receptet.

A görögdinnyés sorbet elkészítéséhez önts egy tálba egy csésze cukrot és ugyanannyi vizet, majd forrald össze őket. Ha a cukor felolvadt, tedd félre hűlni. Egy nagy tálban törj össze 8 csészényi felkockázott, mag nélküli görögdinnyét, majd öntsd rá a cukorszirupot és 2 evőkanál citromlevet. Jól keverd össze, majd egy tepsibe töltve tedd a krémet a fagyasztóba néhány órára, és keverd át, mielőtt fagylaltos kelyhekben tálalod.

Görögdinnyés szelet

Egy igazi sütemény, a nyár kedvenc gyümölcsével! Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd töltsd meg egy kevés olvasztott vajjal és vízzel összefogott darált keksszel, és forró sütőben süsd aranybarnára - ez lesz a tésztád.

Egy nagy tálban 3 csésze frissen facsart dinnyelevet keverj el fél teáskanál citromhéjjal, fél csésze citromlével, fél csésze cukorral és fél csésze tejjel. Egy másik edényben 2 dl dinnyelében olvassz fel egy csomag zselatint, majd add az egészet a tejes dinnyeléhez. Öntsd a dinnyés krémet a tészta tetejére, és a tepsit tedd néhány órára a hűtőszekrénybe.

Hideg görögdinnye-paradicsomos krémleves

Hozzávalók személyenként:

1 szelet görögdinnye

1 db paradicsom

1 db chili paprika

1/2 citrom

mentalevél

bazsalikomlevél

petrezselyemlevél

kakukkfű

őrölt feketebors

citromos olívaolaj

rozskenyér

Elkészítés: A lehűtött görögdinnye húsát - mag nélkül - kikaparom, s a levével együtt egy keverőtálba teszem. Hozzáadom az aprított paradicsom ot, a chilipaprikát, a fűszereket, botmixerrel összekeverem, egy kicsit darabosan. Visszateszem a hűtőbe, hogy jól lehüljön, s hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor egy tányérba öntöm a krémlevest, bazsalikom levéllel és pirított, kockára vágott kenyérrel díszítem, locsolok rá olívaolajat.

Görögdinnyés jégkrém

Hozzávalók:

3,5 bögre görögdinnye (mag nélkül)

1 ek citromlé

5,5 ek cukor

1 ek csokoládépasztilla

1/2 bögre kókusztej

6 db kivi

Elkészítés: A görögdinnyéhez hozzáadjuk a citromlevet és 2 ek cukrot, majd addig turmixoljuk, amíg pürés állagot nem kapunk. A jégkrém-formákat 2/3-ig megtöltjük, és beleszórjuk a csokit, ami a görögdinnye ehető magja lesz. Majd fagyasztóba tesszük. 3 óra elteltével a kókusztejet elkeverjük 2 ek cukorral. 30 perccel később kivesszük a jégkrémeket a hűtőből és vékony rétegben ráöntjük a cukros kókusztejet, majd újabb 45 percre berakjuk a jégkrémeket a hűtőbe. A kiviket meghámozzuk, aprítóba tesszük, és a maradék cukorral pürésítjük. Végül ezt is ráöntjük úgy, hogy egy vékony réteget képezzen a jégkrémeken. További 30 percig a hűtőbe rakjuk.

Fontos tudni, hogy a dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák.

Szerző :Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!