Menü

Mit igyunk?

A kérdést azért tettem fel - és válaszolom majd meg-, mert hiába köztudott, hogy napi 3 liter vizet meg kellene innunk, viszont sajnos egy idő után már nagyon unalmas a víz. Szerencsére számtalan ötletet kipróbálhatunk, amelyekre talán eddig nem gondoltunk, vagy feledésbe merültek. Egy átlagos testalkatú felnőtt ember napi 2-3 liter folyadékot veszít izzadáson, légzésen és mozgáson keresztül. Ha ezt nem pótoljuk, testünk kiszárad. Ha a folyadékbevitel nem elegendő, kellemetlen méregtelenítési tünetek jelentkezhetnek (fáradtság, fejfájás, szédülés), másrészt a szervezet a savakat és méreganyagokat zsírba burkolja, hogy azok ne károsíthassák a működését. Ennek eredménye pedig fogyás helyett zsírtárolás, vagyis hízás lesz. Tehát inni kell. (ha meghalunk is) Ebben egyetértünk, de vajon mit igyunk?

Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, erre pedig tökéletes választás a víz, de mint említettem, egy idő után ez már nagyon unalmassá válik. Az energia italokról, cukros üdítőkről, mértéktelen kávé-és alkoholfogyasztásról mindenkit lebeszélnék, válogassuk meg, mit viszünk a szervezetünkbe, nemcsak az ételekre, a folyadékra is nagyon kell figyelni! A kávét, a leveseket, a tejet pedig ne számoljuk a napi folyadékhoz, azt inkább a kalóriákhoz adjuk hozzá. De máris mondok jobbat!

A rekkenő hőségben nagyon jól tud esni, egy előzőleg lehűtött zöldtea, gyümölcstea, vagy cukormentes limonádé egy pár karika lime, citrom, mentalevél kíséretében, vagy egy jéghideg cukormentes gyümölcsszörp, ezt a gyerekek is kifejezetten szívesen fogyasztják és mégis jobb, mint cukros, hagyományos rokona. (Nálunk most a bodzaszörp a sláger) Az ízesített vizeket már trendi palackokba is tölthetjük, melyekben külön rekesz készült a gyümölcsdarabkáknak, melyeket lefagyasztva, akár jégkockaként is bevethetünk. Nagyon hűsítő hideg dinnyekockákkal enyhíteni a hőséget, én mindig viszek hűtőtáskában a strandra, ennek a gyümölcsnek nagyon magas a víztartalma, arról nem is beszélve, hogy a forró nyári időben micsoda kényeztetés!

S vajon mi a helyzet az edzéssel? Sportolás közben milyen folyadékot vegyünk magunkhoz? Kellenek nekünk az izotóniás italok, vagy elégedjünk meg a vízivással, ha edzésről van szó?

Amennyiben egy hosszabb ideig tartó edzésre, esetleg versenyre indulunk, például maratont futunk, akkor a szervezetünknek szüksége van izotóniás italra, hogy pótoljuk az elveszített ásványi anyagokat. Azt tudni kell, hogy ezek az italok általában cukrot tartalmaznak (nem keveset) így cseppet sem nevezhetőek diétásnak. Ha a kedvenc aerobik óránkra indulunk, vagy túrázunk a hétvégén, kocogunk fél órát, akkor nincs szükség izotóniás italra, csak plusz kalóriákkal jutalmazzuk magunkat edzés közben, ami ebben az esetben teljesen felesleges.

Ilyenkor a legjobb dolog egy palack víz, esetleg benne egy kis BCAA italporral, ami a teljesítményt is segíti, vagy válasszunk L-karnitint tartalmazó cukormentes italt, mely kitolja kicsit a fáradtságküszöböt. Edzés után – aki fogyaszt ilyesmit - egy jó hideg fehérjeturmix is jól esik. Én személy szerint most kattantam rá egy citromos jeges tea ízű kollagén italporra, amit nagyon szeretek lehűtve fogyasztani.

Gyermekek esetében - nálunk ez nagyon bevált – rendkívül egészségesek a gyümölcsös turmixok reggelire vagy étkezések között. Ha a gyerekek elfogadnák, akkor a zöldségturmixokat is javasolnám, vagy a magtejeket, de nálunk az a veszély nem áll fenn, hogy ezeket meginnák a fiaim előlem, így marad a kivi-banán-eper turmix, vagy a barackos, mangós, avokádós koktél, de kétségtelenül ezek is nagyon egészségesek.

Egy szó, mint száz: tényleg nagyon sokat számít a napi folyadékfogyasztásra odafigyelni. Éppolyan fontos, mint az, hogy mit eszünk.

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.