Menü

Kelbimbó élettani hatása

A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.

Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?

Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutriens tartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.

Egy idő után diétában szerintem már minden köret unalmassá válhat, így nem árt mindig változatosnak maradni. Ezzel azt értem, hogy mindig variáld:

az étel típusát

az elkészítési módját (párolás, sütés, grill)

a fűszerezését

Így jutottam el az új kedvencemig, ami épp a mustáros sült kelbimbó. Anno csak párolva, főzve ettem, nem egy nagy élmény. Ha Te is így vagy vele, akkor válts!

A kelbimbó egészségügy előnyei:

Védelmet nyújt a DNS-nek.

Csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

A párolt kelbimbónak koleszterinszint csökkentő hatása van.

Támogatja az emésztőrendszert.

Gyulladáscsökkentő hatású.

Segít a rák megelőzésében.

Alacsony zsírtartalmú.

Egyes vegyületei segítik a női szervezetben az ösztrogén jobb hasznosulását.

Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait.

Jó forrása a mangánnak-, vasnak-káliumnak-, kalciumnak-, magnéziumnak-, foszfornak-és molibdénnek.

Segít a szervezetnek, hogy elkerülje a krónikus, túlzott gyulladásokat.

A kelbimbó kiváló K-vitamin és omega-3 zsírsav forrás, így a magas vérnyomás leküzdésében is jó kiegészítő lehet..

Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs.

A kelbimbó magas folsavtartalma, amely elősegíti a megtermékenyülést, és csökkenti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát is.

Segít megszüntetni a székrekedést.

A pajzsmirigy működésére is pozitívan hat.

Anti-diabetikus és anti-mikrobiális tulajdonságú.

Támogatja a szem egészségét.

Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.