Menü

Tippek a gyorsabb fogyásért

Legalább kétszer tarts egy kis étkezést: tízóraizz délelőtt és uzsonnázz délután. Válassz egészséges ételeket, úgy mint tíz szem mandula és mogyoró, egy gyümölcs vagy egy joghurt (de figyelj rá, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot).

Töröld az étrendedből a cukrot, olvasd el jól az ételek címkéit és válassz egyszerű, csomagolatlan, friss és szezonális élelmiszereket!

Kerüld a zsíros, nehéz szószokat, a vajat, a bő olajban sült ételeket, az édességeket és a fagyit, amennyire csak lehet. Elfogadottak azonban helyettük a zöldségek és gyümölcsök, ezekből egyél 2 bőséges adagot naponta.

Ha csak egy valamin változtatsz, akkor az a vacsorád legyen! Próbáld legalább 2-3 órával elalvás előtt elfogyasztani, illetve törekedj arra, hogy minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon. Vacsorára tökéletes bármilyen saláta, sovány hús, zsírszegény tejtermék, tojás. Ezeket természetesen kombinálhatod is egymással, hogy ne und meg őket idő előtt. És még egy ötlet a változatosság jegyében: fűszerezz minden nap máshogy!

A kardió edzések segítségével még órákkal az edzés után is “izzásban” tarthatod az anyagcserédet – ezt a legújabb kutatások is alátámasztották. Ha csak heti 2-3 alkalommal 45 percig végzel intenzív testmozgást, azzal már minden második héten fél kiló zsírt veszíthetsz csupán az anyagcseréd edzést követő munkája által. Érdemes ezért mindent beleadnod abba a 45 percbe!

Egyre gyakrabban előfordul, hogy valaki már nem tudja irányítani étkezését, s akaratlanul is eszik. Itt is vannak enyhébb és súlyosabb változatok, az időnkénti kényszeres evéstől kezdve a bulimiáig bezárólag, sőt még azon is túl... Ilyen esetben sem a diéták, sem pedig a fogyást segítő táplálék-kiegészítők (vagy gyógyszerek) nem nyújtanak végső megoldást, hiszen csak a felszínt kezelik, azt is csak ideiglenesen.

Ha mindent megteszel napközben azért, hogy fogyj, mégsem sikerül, vagy csak nagyon lassan, érdemes megvizsgálni az alvásodat. Ugyanis a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás gátolja a fogyást, sőt a hormonváltozások miatt még hízáshoz is vezethet. Törekedj a napi 7-8 órára, és az legyen nagyon pihentető!

A kalóriabevitel egy érdekes dolog, hiszen ahhoz, hogy fogyj, kevesebbet kell bejuttatni, mint elégetni, de ha meg túl keveset viszel be, lelassul az anyagcseréd. Viszont minél inkább az égetés van túlsúlyban, annál gyorsabban tudsz fogyni. Az alapanyagcserédnél azonban sosem szabad kevesebbet enni (ez az az energiafelhasználás, ami sport és mindenféle fizikai aktivitás nélkül kell a szervezetednek az alapvető funkciók ellátásához). Jó kis szabály, igaz?

A lényeg, hogy a különbözetet inkább sporttal próbáld meg elérni ahelyett, hogy extrém alacsonyra teszed a kalóriabevitelt (például 1000 kalóriás diéta), és a mindennapokban is próbálj meg aktívabb lenni: több séta, több mozgás munka közben és otthon is!

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.