Menü

Mire jó a zeneterápia?

Lelki problémák esetén zeneterápiával igen jó eredmények érhetőek el autista, skizofrén illetve magatartási zavarokkal küzdő gyermekeknél, valamint felnőtteknél. De mire jó a zeneterápia? S kik a zeneterapeuták? Orvosok, akik zenével gyógyítanak, vagy zenészek, aki mellesleg orvosként is praktizálnak?

Ha a zeneterápia fogalmát kutatjuk, a következő kifejezésekkel találkozhatunk a definíciót olvasva: elősegíti a kommunikációt, tanulást, önkifejezést, terápiás hatást gyakorol több fejlődési területen, segíti saját érzelmeinek jobb megértését, a nem tudatosult lelki tartalmak megélését és feldolgozását, valamint a sérült funkciókat helyreállítását és még egy sor jótékony tulajdonsággal bír.

Ma már léteznek úgynevezett szocioterapeuták, művészetterapeuták, akik szerint a zeneterápia nagyon hatásos olyan esetekben, amikor a szóbeli kifejezőkészség valamilyen lelki folyamat kapcsán sérült.

A felnőtteknél alkalmazott zeneterápia történhet egyénileg, vagy csoportban, lehet aktív és passzív. Aktív terápia során a betegek ritmushangszereket kapnak, és ezen játszhatnak, egyéni terápia esetén pedig a terapeuta „válaszol” a dallamokkal, így zenei párbeszéd alakulhat ki, amelyet a megélt érzelmek megbeszélése követ. Passzív terápia esetén a páciens és terapeuta meghallgatnak együtt egy zenei művet, és ezután vitatják meg az érzelmeket.

Különböző problémáikra a gyerekeknél is alkalmazható a zeneterápiás megoldás, cél az, hogy a gyerekek odafigyeljenek egymásra. Passzív zeneterápia során a csoport zenét hallgat, majd a terapeuta megkéri a gyerekeket, rajzolják le az érzéseket, melyeket a zene hallgatása közben átéltek. Szorongásokat old fel, ki nem mondott érzéseket hoz felszínre, félelmektől szabadíthatja meg őket, s nem utolsó sorban a zenét is megkedvelhetik.

A zeneterápiás foglalkozások segítik a gyermekek harmonikus fejlődését, színesedő kommunikációját. Nagyon hatásos az élet korai szakaszában, amikor még beszéd nem alakult ki, vagy valamiért elakadt a gyermeknél, de a szorongásos zavaroknál, alvásproblémáknál, is eredményes. A zenélés egyfajta szavak nélküli kommunikáció, segíti a kapcsolatteremtést, s kicsit bátrabbá teszi a félénk, visszahúzódó csöppségeket. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zene rezgései pozitív hatásokat váltanak ki a szervezetben.

A zeneterápia nem csupán és kizárólag klasszikus zenével működik, bármilyen zenét hallgathat a páciens, amit szeret, de tény, hogy a komolyzene valamiért célra vezetőbb.

A zeneterápia időseknél is segít, mivel az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedő betegek tüneteit is enyhíti, ugyanis a zenehallgatás pozitív hatással van a beteg agyának működésére. Különösen akkor hatásos, ha a páciens valami olyat hall, amit fiatalabb korában is hallgatott már, mert ezek az emlékek beágyazódtak az agyába. Olykor igen súlyos sérültek is képesek visszanyerni a képességüket, hogy felismerjék és élvezzék régi dalaikat.

Záró gondolatot próbálok megfogalmazni, miközben a „Valahol Európában: A zene az kell” híres musicalének dallamait dúdolom. „Lehet egy dal, vagy ritmus, vagy zaj, egy árva hang, egy jel. A zene az kell, hogy ne vesszünk el, hogy mégse adjuk fel! Mert a jó, a rossz csak szó, olyan, ami sokszor változó, de egy ismerős hang, az megmarad, máris érzed, hogy védve vagy, a dal egy biztos hely!”

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.