Menü

Hajápolás télen

Túl a tél közepén a hajunk is megérzi a természetes meleg és az elegendő napsütés hiányát. A fűtés miatt kiszárad, a sapka miatt azonban folyamatosan zsírosodik. Természetes hajpakolásokkal azonban a hajunk is egészségesen vészelheti át a hideg időszakokat.

A hajápolás külső és belső védelem egyaránt, a pakolások mellett figyelni kell a megfelelő vitaminbevitelre is. Ajánlott az A, B-komplex, C és E vitaminok rendszeres szedése, valamint a sörélesztő kapszula is segít a haj egészségének megőrzésében.

A természetes hajpakolások otthon is elkészíthetők, kókusz- vagy olívaolajból kikevert balzsamot hajmosás után tedd a hajadra, majd hagyd rajta 15 percig, majd öblítsd ki. Ezek hidratáló pakolások, amik a kiszáradt fejbőrre is jó hatással vannak, így a téli korpásodás is megfékezhető.

A télen kifakult és színtelen haj eredeti fénye többféle természetes anyag segítségével is visszanyerhető. Természetes színű hajra tökéletesen alkalmazható az északi nyírfalé. Az északi országokban elterjedt szépségápolási szokás, hogy a nyírfákból nyert különleges folyadékot fogyasztják méregtelenítésként. A rövid ideig elérhető folyadék a világ legegészségesebb italaként is ismert.

A festett hajat a legjobban lenmagból, vadgesztenyéből és útilapuból készült pakolásokkal lehet ápolni.

Mit és hogyan csinálj?

Bár nem tesz jót a frizurának, sapkát hordani mégis erősen ajánlott a különösen hideg napokon, mivel nemcsak a saját, de fejbőrünk egészségét is óvjuk vele. Sapka nélkül járni a mínuszokban a hajhagymáknak is ártó.

Télen is ragaszkodni kell a heti egy, maximum két hajmosáshoz. Ez minden évszakra igaz, mivel a hajnak nem tesz jót a sűrű hajmosás, de télen a sapka miatt gyorsabb zsírosodás ellenére sem szabad gyakrabban megmosni. A hajmosásnál pedig érdemes figyelni, hogy az öblítésnél ne forró vizet használj, mert ilyenkor a fejbőrön található erek kitágulnak és ez felborítja a faggyútermelést, így a haj gyorsabban zsíros lesz.

A téli hajápolás során is nagyon fontos a természetes alapanyagokból készülő termékek használata. A meggyengült haj még érzékenyebb ilyenkor, ezért figyelni kell a balzsamok és samponok összetevőire.

Mit ne csinálj?

Hajmosás után semmiképp nem menj ki az utcára rögtön, mert amellett, hogy a hajat károsítja, könnyebben megfázhatsz. A nedves haj a mínuszokban megtörhet, károsodhat a hajszerkezet.

Használj kevesebb hajformázót, hajvasalót vagy göndörítőt, mert a túl forró hatás árt a télen sérülékenyebb hajnak. A hajszárítót is érdemes alacsonyabb hőfokon használni.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?