Menü

Nem tehetünk róla, de kellemetlen

A horkolás gyakori jelenség, a népesség 10-20 százaléka horkol. Nem tehetünk róla, de kellemetlen. A probléma a légutak összeeséséből adódó hangjelenség, amely egyénenként eltérő. A jelenség maga nem betegség, azonban ez a légzéskimaradás bizonyos esetekben súlyos további betegségekhez vezethet, amit alvási apnoének hívunk.

A problémát okozhatja kisgyermekkorban megnagyobbodott orrmandula vagy későbbi életkorban az orrsövényferdülés. Köztudott, hogy akin súlyfelesleg van, nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk horkolás, bár ez a jelenség sovány testalkatúaknál is előfordul.

A dohányzás is hajlamosíthat horkolásra, illetve az alkohol szintén rizikófaktor, de a tüneteket a reflux is súlyosbíthatja, vagy akár maga a reflux is okozhat alvási apnoét. Azt mondják háton fekve erősebb a horkolás, de ez nem bizonyított.

A jelenség érdekessége, hogy magát a horkolót nem zavarja a dolog, mivel nem érzékeli, hálótársa azonban annál inkább.

A horkolás kezelése többféle módon lehetséges: ahol túlsúly az ok, ott fogyással, ahol reflux, ott annak kezelésével érhet véget a probléma, az orrsövény műtéttel korrigálható, ahol pedig az alvási pozíció a ludas, ott speciális pizsamákkal oldják meg a zavaró eseményt, amelyekkel nem engedik az alvót a hátára fordulni. Olcsóbb megoldás teniszlabdákat varrni a „beteg” hátára.

A jelenség orvoslása műtéti úton is lehetséges, a horkolásgátló műtétek eredményei bíztatóak, de a hatékonyság nem garantált, a problémát nem szüntetik meg, csak a tüneteket kezelik.

A betegség rizikóját a köztudottan is ismert tényezők megelőzésével és elkerülésével lehet csökkenteni, mint például az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás.

Egy fül-orr-gégész szakorvos szerint magunk is tehetünk a horkolás csökkentése érdekében, ha betartunk néhány szabályt. Az egészséges táplálkozás alap, a sport is hozzátartozik ehhez, illetve a mérsékelt alkoholfogyasztás (melyet lehetőleg ne lefekvés előtt fogyasszunk el). További segítséget jelenthet, ha alvás előtt a szoba hőmérséklete kellően páradús és hűvös. Utóbbi egyébként a minőségi alvást segíti elő.

A horkolás a gyerekeket is érinti, minden 50. gyermek horkol. Ha nem náthás időszakban történik, s huzamosabb ideig fennáll, akkor jelezhet allergiát, orrmelléküreg-gyulladást, vagy arcüreggyulladást, melyekre szigorúan oda kell figyelni és komolyan venni. A horkolás oka lehet a megnagyobbodott mandula, illetve orrmandula is, valamint orrpolip, vagy orrsövényferdülés.

A horkolás kellemetlen jelenség sokat ront a pihenés minőségén, így kialvatlanság fordulhat elő. Sajnos a betegség megviseli, megterheli a keringést, a szervezetet. Érdemes mielőbb kivizsgáltatni. Jó éjszakát!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?