Menü

A lenmag igazi szuperétel

A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.

A len kicsi, sötétbarna- vagy arany barna színű mag, mely a leggazdagabb forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak, melyet alpha-linolenic (ALA) zsírsavaknak is neveznek.

A másik egyedülálló tulajdonsága, hogy táplálkozásunkban első számú forrása a lignánoknak. A lenmag körülbelül 7-szer több lignánt tartalmaz, mint a 2. helyezett szezámmag. A lignan a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős, növelheti a termékenységet, csökkenthetii a menopauzát megelőző tüneteket.

A lenmag lenyűgöző tulajdonságai

3 teáskanál lenmag az alábbiakat tartalmazza (általánosságban):

Omega-3 (ALA) 6,338mg

Rost 8g

Fehérje 6g

B1 vitamin 31% RDA*

Mangán 35% RDA*

Magnézium 30% RDA*

Foszfor 19% RDA*

Szelén 10% RDA*

Ezen kívül sok B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is tartalmaz.

Fogyókúrához

Az USA-ban a Journal of Nutrition megállapította, hogy a lenmag csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást.

Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti. Az ALA zsírsavak segíthetik a gyulladás csökkentését is. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert a gyulladásos test hajlamosabb “megtartani” a túlsúlyt.

Adjunk néhány teáskanál őrölt lenmagot levesekhez, salátákhoz, vagy turmixokhoz, amikor összeállítjuk a diétás étrendet.

Rák megelőzésére

A lenmag előnyei már többször bizonyítást nyertek, még az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatok ellen is segítség lehet.

A Journal of Clinical Cancer Research-ben publikálták, hogy a lenmag fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A lenben található három féle lignánt a bélbaktériumok átalakítják enterolaktonná és enterodiollá, amely természetesen módon hozza egyensúlyba a hormonrendszert, így ez lehet az oka, hogy a lenmag csökkentheti a mellrák kockázatát. A Journal of Nutrition másik tanulmánya szerint megállapította, hogy a lignánok a lenmagban csökkenthetik endometrium és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Keringés és a szív egészsége

Több bizonyíték is alátámasztja, hogy akik ALA-t fogyasztanak, azok kevésbé teszik ki magukat a szívroham kockázatának és csökkenti a magas vérnyomást. Nemrég, a Bostoni Egyetem 5 éves kutatásából az derült ki, hogy az ALA rendszeres fogyasztása megakadályozza egy második szívroham kialakulását. Ezt a gyulladásos reakciók gátlásával teszi, ami az artériákban plakokat vagy rossz vérkeringést okozhat. A len segíthet megtartani a szabályos szívverést, jót tesz szívritmusban szenvedőknek.

A lenmag fogyasztása

Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható, ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges - legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre.

A hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető. Ezért fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!