Menü

Tanácsok a hatékony tanulás érdekében

Bizony nem egyszerű felnőtt fejjel, család vagy munka mellett tanulni, ám, ha jobb fizetésre, vagy a tudás örömére vágysz, azért áldozatokat kell hozni. Szerencsére tanulási praktikák széles garmadája áll sorban azért, hogy elsajátítsd őket.

Számold fel az üresjáratokat!

Rengeteg időt tölt el az ember várakozással. A postán, a dugóban, az orvosi rendelőben, a pénztárnál. Használd ki ezeket az üresjáratokat a tanulásra. Mindig tartsd magadnál a tankönyvedet, vagy készíts hangfelvételt jegyzeteidből, és hallgasd autóvezetés, kocogás, vagy épp mosogatás közben. Észrevétlenül tanulhatsz, és még időt is takarítasz meg.

Ismerd meg, milyen a tanulási típusod!

A felnőttkori tanulásnak az az egyik legnagyobb előnye, hogy már ismered a képességeidet, és rengeteg tapasztalatod van a tanulással kapcsolatban. Ha tisztában vagy azzal, milyen a tanulási típusod, sokkal hatékonyabban tudod elsajátítani az ismereteket.

Faggasd magad minél többet

Lényegesen jobb módszer ehelyett az, ha elolvasod az anyagot egyszer, aztán arra vonatkozó kérdéseket teszel fel magadnak; használhatod erre a célra a tankönyvek saját kérdéseit éppúgy, ahogyan megfogalmazhatod természetesen a saját kérdéseidet is. A tanulást és az emlékképződést ugyanis a leginkább az információ újbóli lekérdezése, előhívása segíti elő. Még ha egyik-másik kérdésre nem is tudsz válaszolni vagy épp rosszul válaszolsz rá, még annak is megvan az az előnye, hogy ezáltal részletes képet kapsz arról, hogy pontosan hol hézagos a tudásod, mit kell még átismételned – és ezáltal is hatékonyabban tanulhatsz.

Felejtsd el az utolsó pillanatot

Nagyon sok diák halasztja mindig az utolsó pillanatra a tanulást és próbálja aztán a vizsga előtti utolsó estén magába zsúfolni a teljes anyagot. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ez nem segíti elő az információ hosszú távú megjegyzését. A másnapi vizsgán még éppen átvergődheted magad így, de a félév végére már nem sok marad majd belőle, a következő évre pedig, amikor szükséged lenne rá a következő kurzushoz, már egyáltalán semmire nem fogsz emlékezni belőle.

Rajzold le az információt!

Jó tanulási technika az is, ha diagramokat, modelleket vagy folyamatábrákat készítesz. Minden aktív tanulási módszer – melynek során te magad teszed érthetővé az anyagot saját magad számára – nagyon sokat segít a tanultak tényleges rögzítésében. Ilyenkor ugyanis ténylegesen foglalkozol a dologgal, elmerülsz benne, és nem csak passzívan szemléled kívülről.

A tanártól is függ a siker

A kutatásnak van tanulsága a tanárok számára is. A hatékony tanulás záloga, hogy néhány nappal vagy héttel később újra oda kell tenni a diák elé a korábbi anyagot. Ez természetesen többféleképpen is megoldható: például házi feladattal. A kutatások során ugyanis arra jutottak a szakértők, hogy nagyban elősegíti a tananyag hosszú távú megjegyzését az is, ha az aktuális anyagból adott házi feladatot megspékelik a két-három héttel korábbi anyagrészletekhez tartozó feladatokkal is. Ez hatékony tanulási módszer lehet.

Ezek a tanulási technikák csak akkor működnek, ha végigolvasod, és alkalmazod a leírtakat, mert a sikerhez Te is kellesz. Ha ezt megteszed, és bízol is a sikeredben, meg fogsz lepődni, milyen jó hatással lesz az eredményeidre.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.